Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS Ukrainassa: Sodan, korruption ja rahapulan alla hehkuu optimismi

Ukrainan talous kurjistuu ja korruptio rehottaa. Maidanin tavoitteita ei saavutettu. Sota jatkuu. Silti optimismi hehkuu pettymyksen takana.

Ulkomaat
 
Tiesitko, että Ukrainan Lviv on pala kaunista Keski-Eurooppaa?
Tiesitko, että Ukrainan Lviv on pala kaunista Keski-Eurooppaa?
Kaukana Itä-Ukrainan sodasta sijaitseva Lviv on säästynyt sodissa ja saareke idyllistä keskieurooppalaista tunnelmaa. Paikan päällä on vaikea uskoa, että ollaan samassa maassa, kuin Donetsk ja Luhansk, sodan ja neuvostosuunnittelun runtelemat kapinakaupungit. Toimittaja Jussi Niemeläinen HS, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS

Fedkovytšinkadulla parin kilometrin päässä Lvivin keskustasta sijaitsee iso Aseman kauppahalli, mutta Hanna Vereštšynska, 80, ei ole nyt menossa sinne.

Kauppahalli on nimittäin kallis – jos eläke on nykykurssilla noin 50 euroa kuussa.

Vereštšynska on silti ruokaostoksilla. Fedkovytšinkadulla seisoo vieri vieressä ihmisiä myymässä puutarhansa tai tilansa tuotteita. Yhdellä on pienellä liinalla edessään kaksi kanaa ja laatikollinen retiisejä, toisella kymmenisen puolentoista litran vissypulloa täytettynä oman lehmän maidolla, kolmannella ämpärillinen kotitekoista smetanaa ja neljännellä sylillinen raparperinvarsia ja muutama nippu persiljaa. Osa myyjistä on tullut jopa sadan kilometrin päästä.

Äitinsä Olena Tšaikovskan kanssa elävä Maksim Klokun hyppii yhdellä jalalla kotona menetettyään jalkansa Ilovaiskin taistelussa Itä-Ukrainassa viime vuonna.
Äitinsä Olena Tšaikovskan kanssa elävä Maksim Klokun hyppii yhdellä jalalla kotona menetettyään jalkansa Ilovaiskin taistelussa Itä-Ukrainassa viime vuonna.

"Nuorilla ei ole töitä. Sairaille lääkkeet ovat liian kalliita. Kaasun ja sähkön hinta vain nousee", Vereštšynska luettelee.

"Näin me täällä elämme. Halusimme Eurooppaan, mutta ei sieltä tule apua. Sekin mikä tulee, jää hallituksen taskuihin", hän sanoo.

Tästä on kyse

 Ukrainassa alkoivat mielenosoitukset marraskuussa 2013, kun presidentti Viktor Janukovytš kieltäytyi allekirjoittamasta yhteistyösopimusta EU:n kanssa.

 Janukovytšin paettua Venäjä miehitti Krimin ja liitti sen itseensä maaliskuussa 2014.

 Huhtikuussa 2014 maan itäosissa puhkesi Venäjän tukema kapina, joka johti yhä jatkuvaan sotaan.

 Neuvostoliitosta vuonna 1991 itsenäistyneessä Ukrainassa on 45 miljoonaa asukasta.

"Hallitus perustelee tätä kaikkea sodalla", tuhahtaa Viraksi esittäytyvä eläkeläinen, jolta Vereštšynka ostaa smetanaa.

Se onkin tällä torialueella ainoa maininta maan itäosissa riehuvasta sodasta. Täällä mietitään rahaa ja erityisesti sen puutetta.

Tällainen puhe ei rajoitu vain yhdelle länsiukrainalaiselle torille, sanoo ukrainalaisen Penta-tutkimuslaitoksen johtaja Volodymyr Fesenko.

"Viime vuonna ihmisten päähuoli oli sota. Nyt päällimmäisenä on talous", hän sanoo.

Se onkin surkeassa jamassa. Perjantaina hallitus varoitti voivansa julistaa maan maksukyvyttömäksi, jos velkojat eivät suostu valtion lainojen uudelleenjärjestelyyn, mikä on yksi ehto Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n 40 miljardin euron tukipaketissa.

Tämän vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä Ukrainan talous supistui 17,6 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Huhtikuussa inflaatio oli yli 60 prosenttia verrattuna vuodentakaiseen. Ukrainan hryvnian kurssi näyttää nyt vakiintuneen, mutta on alle puolet viime vuoden alun – tosin keinotekoisesta – tasostaan. Valuutan romahdus kiihdyttää inflaatiota, mutta niin tekee myös kunnallismaksujen korotus. Valtion tuen ansiosta kotitaloudet ovat saaneet sähköä ja kaasua lähes ilmaiseksi, mutta nyt tukiaisia on alettu asteittain poistaa.

"Mieliala on jakautunut. Viime kuukausien aikana tyytymättömyys on lisääntynyt, erityisesti vanhempien ja pienituloisten parissa. Heitä on jopa enemmistö väestöstä. Taustalla ovat juuri valuutan devalvoituminen ja kunnallismaksujen korotukset", Fesenko sanoo.

Vähän matkan päässä Fedkovytšinkadusta Iryna Vereštšuk pysäköi katumaasturiaan.

Hän kävi alkuvuodesta 2014 säännöllisesti Kiovassa Maidan-aukion mielenosoituksissa. Ne päättyivät kymmenien ihmisten kuolemaan ja silloisen presidentin Viktor Janukovytšin pakoon.

Tammikuussa 2014 hän sanoi HS:lle Maidanilla, että tavoitteena on muuttaa koko Ukraina toimivammaksi ja demokraattisemmaksi, päästä eroon korruptiosta, pienentää suurliikemiesten eli oligarkkien asemaa ja saada riippumaton oikeuslaitos.

Tällaista kehitystä edistäviä uudistuksia ei ole juuri näkynyt.

"Nyt näkee pettymystä: minkä puolesta taistelimme Maidanilla?" Vereštšuk kertoo nyt.

"Ihmiset tietenkin ymmärtävät, että maa käy sotaa, mutta yhä useampi sanoo, ettei kaikkea voi selittää sodalla."

Vereštšukin mukaan osa ihmisistä on vihaisia. Jotkut eivät ole saaneet palkkojaan ajoissa.

"Fiksuimmat silti ymmärtävät, ettei tätä nykyistä johtoa voi syrjäyttää voimalla. Valtaan nousisivat asemiehet", hän sanoo.

"Se pelaisi suoraan Kremlin pussiin. Ukrainan viholliset odottavat epävakautta. Heidän olisi sitten kätevä sanoa, että katsokaa nyt, Ukraina on romahtanut valtio."

Maidanin tavoitteet eivät siis toteutuneet?

"Eivät toteutuneet – vielä. Olen varovainen optimisti."

Länsiukrainalaisten puheista huolimatta sota vaikuttaa.

Se on ensinnäkin vaatinut runsaan vuoden aikana jo yli 6 100 kuolonuhria, viimeisimmät lauantaina. Se on ajanut sadattuhannet evakkoon.

Lisäksi sillä on isoja taloudellisia vaikutuksia. Kapinallisten hallitsemilla alueilla on kaivoksia ja tehtaita, jotka olisivat Ukrainan taloudelle tärkeitä.

Sota on jatkunut Mariupolin ja Donetskin tuntumassa koko ajan, vaikka tulitauko on ollut voimassa helmikuusta lähtien.

"Uhrien määrä on supistunut tulitauon myötä merkittävästi, mutta Venäjän aiheuttama uhka on nyt entistäkin isompi. Meidän pitää varautua kaikenlaisiin vaihtoehtoihin, ja meidän on vahvistettava joukkojamme", sanoo kansanedustaja Ivan Vinnyk suurimmasta eli presidentti Petro Porošenkon puolueesta.

"Sodan lisäksi toinen päähaaste on tietenkin korruption kitkeminen", Vinnyk sanoo.

"Se on toinen rintamamme"

Helppoa ei tule olemaan.

"Isot uudistukset ovat aina kivuliaita", hän sanoo.

Ihmiset eivät myöskään luota poliitikkoihin, hän lisää.

Tutkija Fesenkon mukaan kivuliaisuutta lisää se, että uudistukset tarkoittavat eri ihmisille eri asioita. Länsimaat edellyttävät rakenteellisia uudistuksia, iso osa kansasta jotain muuta. Lvivin Fedkovytšinkadulla ei jakseta innostua esimerkiksi tärkeistä reformeista pankkisektorille.

"Suhde korruptioonkin on useimmilla jakaantunut. Siitä halutaan eroon, mutta jos oma elämä helpottuu, maksetaan kyllä", Fesenko sanoo.

"Kaikesta kritiikistä huolimatta nyt on jo tehty enemmän uudistuksia kuin kymmenen vuotta sitten oranssin vallankumouksen jälkeen."

Iryna Vereštšuk osallistui Maidanin mielenosoituksiin 2014.
Iryna Vereštšuk osallistui Maidanin mielenosoituksiin 2014.

Maidan-veteraani Vereštšuk ei suinkaan ole ainoa varovainen optimisti.

Optimismi hehkuu monessa paikassa turhautumisen ja pettymyksen takaakin.

"Sotilaat ovat aina optimisteja. Rintamalla ei mietitä kuolemaa, siellä suunnitellaan tulevaisuutta", sanoo kiovalainen Maksim Klokun.

Hän oli viime kesänä vapaaehtoisena sotimassa Ukrainan riveissä maan itäosissa. Elokuussa hän haavoittui Ilovaiskissa. Oikea jalka amputoitiin polven alapuolelta. Sitten piti soittaa äidille, joka oli kieltänyt lähtemästä.

"Olin onnekas. Olisi voinut käydä paljon pahemmin. Olisin voinut vaikka sokeutua. Tai kuolla", hän sanoo.

Nyt hän pohtii paluuta yliopistoon. Uusi työpaikkakin on.

"Teen myös vapaaehtoistyötä haavoittuneiden parissa. On paljon helpompi puhua sellaisen kanssa, joka on kokenut saman."

Hän ei itse ollut Maidanilla, mutta äiti oli.

"Kyllä tämä kaikki on kannattanut", Klokun sanoo.

"Miksi elää, jos ei usko asioiden muuttuvan parempaan suuntaan", äiti Olena Tšaikovska sanoo.

Eläkeläinen Hanna Vereštšynska (oik.) ostaa ruoka-aineksia muilta vähävaraisilta ukrainalaisilta Privoksalnyin aseman torilla Lvivissä.
Eläkeläinen Hanna Vereštšynska (oik.) ostaa ruoka-aineksia muilta vähävaraisilta ukrainalaisilta Privoksalnyin aseman torilla Lvivissä.

Jussi Niemeläinen HS, teksti
Kalle Koponen HS, kuvat
Lviv/Kiova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat