Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pieni Makedonia on suuri ongelma

EU ei ole pystynyt painostamaan korruptoitunutta maata uudistuksiin

Ulkomaat
 

Pieni balkanilainen Makedonia etenee kiihtyvällä vauhdilla kohti murtumispistettä, mutta muihin ongelmiin keskittynyt Eurooppa ei tunnu siitä suuremmin piittaavan.

Piittaamattomuus on osin ymmärrettävää. Jugoslaviasta vuonna 1991 itsenäistynyt Makedonia on vain hieman Pohjois- ja Etelä-Karjalan aluetta suurempi valtio, ja sen kaksimiljoonaisella kansalla ei ole paljon vaikutusvaltaa kansainvälisillä areenoilla.

Makedonia on kuitenkin Euroopalle kokoaan suurempi murheenkryyni.

Tätä se on ainakin kolmesta syystä. Ensinnäkin siksi, että Balkan on Euroopan lähihistorian kiehuva hornankattila, jossa kansanryhmien väliset jännitteet roihahtavat helposti. Toisekseen siksi, että vaikka EU ei pitäisi huolta Balkanin-suhteistaan, niin Venäjä kyllä muistaa pitää huolta omistaan. Kolmanneksi siksi, että Makedonian liukuminen väärään suuntaan on nolo esimerkki Euroopan unionin epäonnistuneesta laajentumispolitiikasta.

Makedonia hyväksyttiin EU:n jäsenehdokkaaksi vuonna 2005. Tuolloin se oli vielä tähtioppilas, jossa piisasi intoa uudistuksiin. Makedonialla näytti EU:n lisäksi olevan tulevaisuus puolustusliitto Natossa.

Vuonna 2006 maan pääministeriksi nousi konservatiivien Nikola Gruevski, joka halusi panna talouden kuntoon ja kitkeä korruptiota. Lupaavan alun jälkeen Gruevski lähti kuitenkin harhapoluille. Sen sijaan, että hän olisi siivonnut sosiaalidemokraateilta perimäänsä sotkua, hän vahvisti valtion sorto- ja voitelukoneistoa.

Nykyinen Makedonia on läpeensä korruptoitunut maa, jossa oikeuslaitos ja media ovat hallinnon talutusnuorassa. Oppositiojohtaja Zoran Zaevin julkaisemat salakuuntelunauhat ovat tuoneet päivänvaloon likaista peliä: peiteltyjä murhia, opposition sortoa, vaalivilppiä.

Paljastatukset ovat saaneet kansan raivoihinsa mutta myös yllättäen yhdistäneet maan pääväestöä eli ortodoksiuskoisia makedonialaisia ja albaanivähemmistöä.

Makedoniassa, kuten muuallakin Balkanilla, poliitikot ovat tottuneet käyttämään helposti syttyviä etnisiä jännitteitä omien tavoitteidensa saavuttamiseen. Muistissa on vielä Makedonian albaanien kapina vuonna 2001, joka päättyi, kun vähemmistölle luvattiin lisää oikeuksia.

Toissaviikonloppuna Makedonian albaanialueella sijaitsevassa Kumanovossa kuoli 18 ihmistä, kun poliisit ottivat yhteen Kosovon albaaneiksi väitettyjen asemiesten kanssa. Tapahtumat järkyttivät kaikkia kansanryhmiä, mutta monet epäilivät terroristijahdin olevan Gruevskin keino kääntää huomio hänen eroaan vaativista katuprotesteista.

EU on epäonnistunut pahasti Makedonian pitämisessä eurooppalaisella polulla. Neuvotteluja EU-jäsenyydestä ei ole voitu avata, koska Kreikka on sulkenut Makedonian EU- ja Nato-tien nimikiistan takia. Kreikka ei halua, että Makedoniaa kutsutaan Makedoniaksi, koska myös Kreikassa on samanniminen alue.

Koska Makedonian EU-tie on suljettu, unioni ei ole pystynyt painostamaan maan johtoa uudistuksiin. Keppiä on hankala tarjoilla ilman porkkanaa.

Venäjälle Makedonian kääntyminen pois EU-tieltä tietenkin sopii. Venäjä nimittäin suunnittelee parhaillaan uutta Turkish Streamiksi nimettyä kaasuputkea, joka kulkisi Makedonian kautta. EU:n energiapolitiikasta piittaamaton makedonialaishallinto pelaisi Kremlin eduksi.

Venäjällä on muutenkin tiiviit suhteet Balkanille – erityisesti Serbiaan – muun muassa yhteisen ortodoksiuskon takia. Se on jo ehtinyt puuttua Makedonian kriisiin syyttämällä länttä värivallankumouksen lietsomisesta.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov käänsi kriisiä lännen syyksi sanomalla, että viimeaikaiset tapahtumat ovat sattuneet sopivasti Makedonian hallinnon kiinnostuttua Turkish Stream -projektista. Suosittu salaliittoteoria on tällä hetkellä se, että länsi lietsoo epävakautta pysäyttääkseen kaasuputkiprojektin.

Niin pitkään kuin Makedonian EU-tie pysyy suljettuna Kreikan ylläpitämän nimikiistan takia, todellista muutosta korruption riivaamaan maahan tuskin saadaan. Jos Makedonian nykyhallinto saa vapaasti päättää, se ottaa luultavasti mieluummin Venäjän kaasuinvestoinnin tuomat rahat kuin EU:n määräilemään seksuaalivähemmistöjen oikeuksista ja oikeuslaitoksen uudistamisesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat