Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isis valtasi tärkeän Ramadin kaupungin Irakissa

Syyriassa jihadistijärjestö vetäytyi Palmyran rauniokaupungista

Ulkomaat
 

Irakin armeijan joukot pakenivat sunnuntaina tukikohdistaan tärkeästä Ramadin kaupungista Anbarin maakunnassa. Vetäytyminen merkitsi käytännössä sitä, että strategisesti tärkeä kaupunki oli jäämässä jihadistijärjestö Isisin haltuun.

Kaupungin hallinnasta on käyty päiväkausia verisiä taisteluja. Jos Isis saa kaupungin haltuunsa, se saa tiukan otteen Anbarin maakunnasta, josta käsin se voi uhata maan pääkaupunkia Bagdadia.

Arviolta 500 ihmistä kuoli Ramadin taisteluissa Isisin torstaina alkaneen hyökkäyksen jälkeen, uutistoimisto AFP kertoi.

Ramadin kaupungin menettämistä pidetään pahimpana taka-iskuna Irakin hallitukselle sen jälkeen, kun se aloitti vastaiskun islamilaisen valtion perustanutta Isisiä vastaan heinäkuussa.

Isis julkaisi sunnuntai-iltana lausunnon, jossa se ilmoitti ottaneensa täyden hallinnan Ramadissa. Tuhansia siviilejä pakeni kaupungista, mutta AFP:n mukaan Isis esti monia lähtemästä.

"Olemme huolissamme verilöylyistä, joita voi tapahtua lähitunteina", Anbarin maakunnan kuvernöörin tiedottaja Muhannad Haimour sanoi AFP:lle.

Irakin pääministeri Haider al-Abadi kuitenkin vakuutti lähettävänsä lisäjoukkoja ja valtaavansa Ramadin takaisin Isisiltä.

Samaan aikaan Syyriassa hallituksen joukot onnistuivat ajamaan Isisin joukot pois muinaisen Palmyran rauniokaupungin liepeiltä.

Palmyra on Unescon maailmanperintökohde. Jihadistien pelättiin tuhoavan ja ryöstävän historiallisesti mittaamattoman arvokkaan rauniokaupungin. Ryöstettyjen muinaisaarteiden kauppaaminen pimeillä markkinoilla on Isisille merkittävä tulonlähde.

"Rauniot eivät vahingoittuneet, mutta se ei tarkoita sitä, ettei meidän pitäisi enää olla peloissamme", sanoi Palmyran muinaismuistojohtaja Mamun Abdulkarim AFP:lle.

Isisin joukot olivat sunnuntaina vielä noin kilometrin päässä Palmyrasta.

Syyrian sotaa tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rights -järjestö arvioi sunnuntaina, että Palmyrassa käydyissä taisteluissa kuoli lähes 300 ihmistä, heistä lähes 60 siviilejä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat