Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vieras on helpompi tuomita kuolemaan

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

D žohar Tsarnajev, 21, tuomittiin perjantaina kuolemaan osallisuudestaan Bostonin pommi-iskuihin vuonna 2003.

Tuomio oli ristiriitainen: se langetettiin Massachusettsissa, jossa kuolemantuomiosta luovuttiin jo vuonna 1984. Enemmistö vastustaa sitä myös Tsarnajevin kohdalla. Jopa pommi-iskun nuorimman uhrin, kahdeksanvuotiaan Martin Richardin vanhemmat vetosivat elinkautisen puolesta.

Terroriepäiltyä vastaan ei kuitenkaan käyty oikeutta Massachusettsin osavaltion, vaan liittovaltion lakien mukaisesti. Siksi Tsarnajeville voitiin langettaa kuolemantuomio, joka pannaan täytäntöön todenäköisesti Indianassa.

Eurooppalaisen on vaikea ymmärtää Yhdysvaltain kuolemantuomiota. Mitä hyötyä on tappaa tappaja? Eikö elinkautinen takaa, ettei murhaaja ole enää vaaraksi? Yhdysvalloissa elinkautinen kun on nimensä veroinen.

Kosto taas on brutaali motiivi. Ei ole todisteita siitä, että kuolemantuomio toimisi Yhdysvalloissa pelotteena. Valituskierroksineen se käy kalliimmaksi kuin elinkautinen.

Ja aina on se riski, että joskus syytön teloitetaan.

Juuri oikeusjärjestelmän virheet ovat saaneet monet amerikkalaiset miettimään asiaa uudelleen. Kuolemantuomion suosio on laskenut Yhdysvalloissa tuntuvasti. Silti sitä kannattaa tutkimuslaitos Pew'n tuoreen mittauksen mukaan 56 prosenttia amerikkalaisista.

Miksi? Eivät he ole hulluja.

Yksi selitys on vanhatestamentillinen uskonnollisuus: silmä silmästä, hammas hampaasta. Kuolemantuomion kannatus on vankinta juuri Yhdysvaltain uskonnollisimmissa osavaltioissa. Se siitä kristillisestä anteeksiannosta.

Toinen selitys on Yhdysvaltain koko. Suomi on pieni, edelleen melko yhtenäinen maa. Olemme syntyneet samoissa sairaaloissa, käyneet samoja kouluja, miehet kaikista sosiaaliluokista kohtaavat samoissa inttituvissa. Tällaisessa yhteiskunnassa on helpompi ymmärtää sekä rikoksen uhria että tekijää.

Yhdysvallat muistuttaa kooltaan ja kirjoltaan enemmän kokonaista mannerta kuin yhtä maata. Amerikkalaiset ovat tulleet kaikkialta maailmasta, eikä yhteistä todellisuutta ole.

Tällaisessa yhteiskunnassa tuntemattomiin ei samastuta, ja paha oksa on helppo leikata pois.

Laura Saarikoski HS laura.saarikoski@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n
Washingtonin-kirjeenvaihtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat