Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naispari haluaa naimisiin – irlantilaiset äänestävät perjantaina sukupuoli­neutraalista avioliitosta

Ulkomaat
 
Katolinen Irlanti äänestää sukupuolineutraalista avioliittolaista
Katolinen Irlanti äänestää sukupuolineutraalista avioliittolaista
Homot ja lesbot naimisiin? Irlantilaiset kertovat miksi ovat sukupuolineutraalin avioliiton puolesta tai sitä vastaan. Toimittaja: Annamari Sipilä, kuvaus: Conor O´Leary, leikkaus: Arttu Luhtala.

Siitä on nyt kaksi vuotta, kun Dublinissa asuva Kelly Anderson, 41, kosi kumppaniaan.

Leona Houlihan, 35, sanoi kyllä, ja pariskunta alkoi suunnitella häitä.

Anderson haluaa pienet häät, Houlihan suuret. Yhtä mieltä naispari on siitä, että häämatkalle lähdetään Kaliforniaan, Las Vegasiin ja Havaijille.

Mutta vasta perjantaina selviää, saavatko Anderson ja Houlihan mennä oikeasti naimisiin.

Irlannissa järjestetään 22. toukokuuta kansanäänestys sukupuolineutraalista avioliitosta. Jos kyllä-äänet voittavat, Irlannin perustuslain avioliittopykälä laajenee kattamaan myös kahden naisen tai kahden miehen väliset liitot.

Suomessa eduskunta asettui sukupuolineutraalin avioliiton kannalle viime marraskuussa.

Irlannin muutosesitys on lyhyt: vain 17 sanaa. Sen mukaan avioliiton voivat solmia kaksi henkilöä sukupuolestaan riippumatta.

Conor O'Leary
Dublinilaiset Kelly Anderson (vas.) ja Leona Houlihan arvioivat, että kansanäänestyksestä tulee tiukka. Pariskunnan Holly-koira oli mukana iltalenkillä.
Dublinilaiset Kelly Anderson (vas.) ja Leona Houlihan arvioivat, että kansanäänestyksestä tulee tiukka. Pariskunnan Holly-koira oli mukana iltalenkillä.

"Kyse on isosta asiasta. Ei vain meille henkilökohtaisesti, vaan laajemminkin. Tasa-arvoinen avioliitto olisi viesti kaikille Irlannin nuorille homoille ja lesboille, että he ovat yhdenvertaisia muiden kanssa", Anderson sanoo.

Homoilla ja lesboilla on vuodesta 2010 lähtien ollut mahdollisuus rekisteröidä parisuhteensa Irlannissakin. Rekisteröinti antaa monet samat oikeudet kuin avioliittokin, mutta ei kaikkia.

"Rekisteröity puoliso ei saa samaa asemaa lähimpänä perheenjäsenenä kuin aviopuoliso", Houlihan sanoo.

The Irish Times -lehden lauantaina julkistaman mielipidemittauksen mukaan 58 prosenttia äänestäjistä kannattaa sukupuolineutraalia avioliittolakia.

Vastaan on joka neljäs, ja loput eivät tiedä.

Kyllä-leirin etumatka on kuitenkin kaventunut maaliskuusta.

Homous oli Irlannissa rikos vielä 1990-luvun alussa. Maa on yhä hyvin konservatiivinen, ja katolisen kirkon vaikutus on suuri. Ei ole yllätys, että kirkko on perustuslakimuutoksen suurin vastustaja – vaikka muutos ei vaadi millään lailla kirkkoa vihkimään homoja.

Fakta

9 EU-maata sallii nais- ja miesparien avion ennen Irlantia

 EU-maista avioliitto on sukupuolineutraali Belgiassa, Britanniassa (paitsi Pohjois-Irlannissa), Espanjassa, Hollannissa, Luxemburgissa, Portugalissa, Ranskassa, Ruotsissa ja Tanskassa. Myönteiselle kannalle asettui Slovenian parlamentti maaliskuussa.

 Suomen eduskunta hyväksyi sukupuolineutraalin avioliittolain marraskuussa 2014. Laki ei ole kuitenkaan vielä voimassa.

 Nais- ja miesparit pääsevät avioliittoon myös Islannissa, Norjassa, Kanadassa, Etelä-Afrikassa, Uudessa-Seelannissa, Argentiinassa, Brasiliassa ja Uruguayassa sekä monissa Yhdysvaltain osavaltioissa.

"Katolisen kirkon mielestä kaikki seksi on syntiä, puhumattakaan nyt seksuaalivähemmistöjen seksistä", Houlihan sanoo.

Pariskunnan Holly-beagle pyörii jaloissa. Lenkki dublinilaisessa puistossa on saanut koiran mielestä liian hitaan vauhdin.

Houlihan on kotoisin Irlannin maaseudulta, jossa kirkon vaikutusvalta on yhä voimakas. Erilaisuutta ei katsota hyvällä, ei etenkään seksuaalista poikkeamista.

"Jos isäni riitelee kaverinsa kanssa paikallisessa pubissa, on vastapuolen viimeinen argumentti aina se, että 'ainakaan tyttäreni ei ole lesbo'."

Anderson on kotoisin Skotlannista, jossa uskonnolla ei ole yhtä suuri merkitys kuin Irlannissa. Muutto Skotlannista Lontooseen tuntui silti vapauttavalta.

Lontoosta Anderson muutti rakkauden eli Houlihanin perään Irlantiin. Dublin on kummankin mielestä nykyään suvaitsevainen kaupunki, jossa on sijaa erilaisuudelle. "On mukavaa nähdä, miten nuoret kulkevat käsi kädessä ja suukottelevat", Anderson kertoo.

Maaseudulla tilanne on yhä erilainen.

Artikkeliin liittyvät

Anderson ja Houlihan ovat olleet yhdessä jo 13 vuotta, ja Houlihanin perhe on ottanut Andersonin omakseen. Siitä huolimatta pariskunnan avioliittoaie sai Houlihanin isän takajaloilleen.

"Hän ei kerta kaikkiaan pidä ajatuksesta", Houlihan sanoo. Äidillä ei sen sijaan ole mitään ongelmaa.

Naiset, nuoret ja kaupunkilaiset suhtautuvatkin Irlannissa sukupuolineutraaliin avioliittoon myönteisemmin kuin miehet, varttuneet ja maalla asuvat.

Kumpikin naisista on sitä mieltä, että homoilla on Irlannissa yhä vaikeampaa kuin lesboilla. Katolisen kasvatuksen saaneille miehille ajatus miesten välisestä seksistä on heidän mukaansa kauhistuttava.

Houlihanin mukaan kyse on katolilaisuuteen kytkeytyvästä häpeän tunteesta, joka ulottuu kaikkialle.

"Humalassa miehetkin tulevat silti uskoutumaan ja tekemään kaikenlaisia tunnustuksia. Selvänä he pyytävät, että älä vain kerro kellekään", Houlihan sanoo.

Mitä pariskunnalla on suunnitelmissa, jos irlantilaiset perjantaina hylkäävät avioliittolain muutoksen?

Kumpikaan ei halua muuttaa muualle – ainakaan vielä. Pariskunta viihtyy Dublinissa hyvin. Mutta muutaman vuoden kuluttua muutto ulkomaille voi tulla ajankohtaiseksi.

"Se kyllä kauhistuttaa, että mitä EU:ssa ja muualla ajatellaan, jos Irlanti äänestää 'ei'. Haluavatko nuoret irlantilaiset Australiasta, Yhdysvalloista ja muualta tulla koskaan enää takaisin, jos Irlanti osoittautuu takapajulaksi?" Houlihan kertoo.

Annamari Sipilä HS
Dublin

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat