Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katolinen kirkko käyttää valtaa Irlannissa

Vastustajat vetoavat lasten parhaaseen. Kannattajat pitävät tätä epäreiluna.

Ulkomaat
 
Conor O'Leary
Sukupuolineutraalin avioliiton kannattajat ovat mielipidemittauksissa johdossa, mutta myös vastustajat tuovat kantansa näkyviin Dublinin katukuvassa.
Sukupuolineutraalin avioliiton kannattajat ovat mielipidemittauksissa johdossa, mutta myös vastustajat tuovat kantansa näkyviin Dublinin katukuvassa. Kuva: Conor O'Leary

Tuleva kansanäänestys näkyy ja kuuluu Dublinissa. Lähes jokaisessa lyhtypylväässä on juliste joko sukupuolineutraalin avioliiton puolesta tai sitä vastaan.

Monilla dublinilaisilla on rintanappi takinkauluksessa. Siinä lukee Yes tai (kyllä englanniksi tai irlanniksi). Ei-rintanappeja ei näy. Perustuslain muutoksen vastustajat eivät mainosta mielipiteitään.

"Tuntuu siltä, että on poliittisesti epäkorrektia äänestää 'ei'. Ihmiset eivät halua kertoa kantaansa, jotta heitä ei leimattaisi homojen vastustajiksi", dublinilainen Liz Shine kertoo.

Kyllä-kampanjan vetäjiin kuuluva Moninne Griffith uskoo, että perustuslain muutos menee perjantaisessa kansanäänestyksessä läpi.

Varma ei voi silti olla, koska etenkin maaseudulla hiljainen vastustus on suurta.

"Vastustajat ovat niitä, jotka äänestävät varmasti. Lainmuutoksen kannattajat ja etenkin nuoret voivat jäädä nukkumaan", Griffith kertoo.

Kyllä-kampanja on järjestänyt maaseudulla bussikiertueita, joilla selitetään äänestäjille, että lainmuutos ei vaikuta millään lailla avioliittoon katolisen kirkon sakramenttina. Uudistus koskee vain siviilivihkimistä.

Lakimuutoksen vastustajat kampanjoivat Irlannissakin lasten parhaalla. Ei-leiriä on syytetty pelottelusta ja siitä, että se väittää uudistuksen sallivan homoille sijaissynnytyksen ja adoption. Tosiasiassa sijaissynnytystä ei säädellä Irlannissa vielä mitenkään. Se on siis periaatteessa mahdollista kaikille.

Adoptio-oikeuskaan ei liity kansanäänestykseen. Irlannissa on kuitenkin vireillä erillinen lakimuutos, joka sallisi adoption avioparien ja naimattomien lisäksi myös yli kolme vuotta yhdessä asuneille avopareille ja rekisteröidyille pariskunnille.

Suomen avioliittolain muutos toisi adoptio-oikeuden samaa sukupuolta oleville aviopareille.

Irlannin hallitus ja oppositiopuolueet ovat sukupuolineutraalin avioliiton takana. Moni kuitenkin uskoo, että iso joukko kansanedustajia äänestää salaa 'ei', vaikka pysyykin siitä hiljaa.

"Irlanti on yhä konservatiivinen maa. Kirkot jakavat messujen jälkeen kirjettä, jossa kehotetaan äänestämään lainmuutosta vastaan", riippumaton kansanedustaja ja entinen kiinteistömoguli Michael Wallace kertoo.

Wallace kampanjoi 'kyllä'-äänten puolesta, "jotta Irlantiin saataisiin tasa-arvo".

Ei-puolen näkyvimpiä äänitorvia on Mothers and Fathers Matter -yhteenliittymä (Äideillä ja isillä on väliä). Sen mukaan perinteinen heteroavioliittoon perustuva perhe on paras lapsille.

Katolinen kirkko ei ole aivan yhtenäinen vastustuksessaan. Muutama näkyvä nunna ja kirkonmies on asettunut puoltamaan tasa-arvoista avioliittoa.

Annamari Sipilä HS
Dublin

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat