Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brittilaivasto kiistää ydinsukellusveneiden riskit

Sukellusveneellä työskennellyt sotilas kertoo laiminlyönneistä

Ulkomaat
 

Britannian kiistelty ydinaseohjelma on noussut taas uutisotsikoihin, kun ydinsukellusveneellä työskennellyt 25-vuotias sotilas väittää järjestelmän olevan täynnä turvallisuusriskejä.

Ydinsukellusveneen teknisestä huollosta vastannut William McNeilly julkaisi viime viikon lopulla verkossa laajan kirjoituksen ydinsukellusveneiden turvallisuuspuutteista.

Raportin mukaan sukellusveneisiin saattoi päästä lähes kuka tahansa. Myös sukellusveneiden tekninen turvajärjestelmä oli McNeillyn mukaan täynnä puutteita.

"Uskon vakaasti, että pääministerillä [ David Cameronilla ] ja muilla Trident-ohjelman puolustajilla ei ole aavistustakaan siitä, kuinka vakava tilanne on."

McNeilly on kadonnut asemapaikaltaan. "En välttele pidätystä vaan palaan Britanniaan lähipäivinä ja antaudun poliisille", hän kertoi maanantaina BBC:lle.

Laivasto on myöntänyt McNeillyn olleen palveluksessa mutta kiistänyt väitteet turvallisuuspuutteista.

Britannialla on neljä ydinsukellusvenettä. Juuri valtaan noussut konservatiivihallitus kannattaa niiden uusimista. Asiasta on jo tehty periaatepäätös.

Ydinohjelman suurin vastustaja on Skotlannin kansallispuolue SNP, joka sai äskettäisissä parlamenttivaaleissa jättivoiton. Sukellusveneiden kotisatama on Skotlannin länsirannikolla.

Ydinsukellusveneiden korvaaminen uusilla maksaa Britannian puolustusministeriön mukaan noin 28 miljardia euroa. Ydinaseiden vastustajat ovat arvioineet hinnan nelinkertaiseksi.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat