Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi voi lähettää sotilaita Välimerelle

EU:n merioperaatio saattaa alkaa jo kesäkuussa

Ulkomaat
 
MOAS
Puinen alus täynnä siirtolaisia purjehti Välimerellä toukokuun alussa.
Puinen alus täynnä siirtolaisia purjehti Välimerellä toukokuun alussa. Kuva: MOAS

Suomi saattaa lähettää EU:n kriisinhallintaoperaatioon Välimerelle niin sanotun alussuojausosaston eli noin parikymmentä sotilasta.

EU-maiden ulko- ja puolustusministerit sopivat ihmissalakuljettajia vastaan iskevän merioperaation perustamisesta kokouksessaan Brysselissä maanantaina. Operaatio käynnistyy todennäköisesti kesäkuussa.

Artikkeliin liittyvät

"Arviomme on se, että yksi mahdollinen ja ehkä tarkoituksenmukaisin muoto osallistua olisi niin sanottu alussuojausosasto", sanoi puolustusministeri Carl Haglund (r) Brysselissä.

"Arvio on, että meillä ei ole edellytyksiä lähettää esimerkiksi omaa Merivoimien alusta Välimerelle tällä hetkellä."

Suomi on vasta selvittänyt operaatioon osallistumisen mahdollisuuksia. Päätös jäänee uudelle hallitukselle.

Parinkymmenen sotilaan vahvuinen alussuojausosasto on aiemmin osallistunut Somalian rannikolla toimivaan, merirosvoja vastaan suunnattuun Atalanta-operaatioon. Välimerellä suomalaissotilaita voitaisiin käyttää esimerkiksi salakuljettajien alusten tarkastamiseen.

"Olemme lähteneet siitä, että jos tällainen operaatio tulee, niin katsomme, millä lailla siihen voidaan osallistua. Tämä on ihan yhteinen asia", sanoi ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd).

Tuomioja korosti, ettei operaation hyväksyminen EU:ssa vielä tarkoita toteutumista vaan se riippuu YK:n turvallisuusneuvoston valtuutuksesta. Tuomiojan mukaan Suomi lähtee kuitenkin siitä, että operaatio käynnistyy ja siihen valmistaudutaan osallistumaan.

Jäsenmaiden on tarkoitus tehdä päätös operaation varsinaisesta käynnistämisestä kesäkuussa, minkä jälkeen toiminta Välimerellä voisi alkaa. YK:n valtuutusta toivotaan siihen mennessä.

Hanke voimatoimista ihmissalakuljettajia vastaan alkoi hahmottua pian sen jälkeen kun yli 750 Italiaan pyrkinyttä siirtolaista hukkui viime kuussa heitä kuljettaneen aluksen kaaduttua Välimerellä. Tänä vuonna jo yli 1 800 Eurooppaan pyrkijää on menettänyt henkensä.

Muuttoliikettä hillitsevä merioperaatio on EU:n kriisinhallintatoimien historiassa ainutlaatuinen. Vuoden mittaiseksi kaavaillun operaation esikunta perustetaan Roomaan, ja jokainen osallistuva maa maksaa omat kulunsa itse. Noin 10–15 prosenttia operaation kuluista katettaisiin yhteisestä budjetista.

Alkuvaiheessa EU-maiden on tarkoitus kerätä tiedustelutietoa salakuljettajien reiteistä ja toiminnasta sekä parantaa tietojenvaihtoa EU-instituutioiden, jäsenmaiden ja kumppaneiden eli esimerkiksi puolustusliitto Naton ja Arabiliiton kanssa.

Merioperaatio on määrä aloittaa siten, että EU-maiden merivoimista koottava laivasto voisi pysäyttää ja ottaa haltuunsa sellaisia epäiltyjen ihmissalakuljettajien aluksia, jotka purjehtivat kansainvälisillä vesillä ilman minkään valtion lippua.

Lipun alla purjehtivien alusten haltuunottoon tarvitaan niiden kotimaan lupa.

Toiminta on tarkoitus laajentaa Libyan aluevesille ja salakuljettajien alusten mahdolliseen tuhoamiseen, jos ja kun operaatio on kunnolla käynnissä ja se on saanut valtuutuksen YK:lta ja Libyan hallinnolta. Tavoitteena on estää salakuljettajien alusten lähtö satamasta jo ennen kuin ne on lastattu ihmisillä.

Välimeren kriisinhallintaoperaatio on osa EU:n komissiossa laadittua laajempaa suunnitelmaa, jolla pyritään hillitsemään ja hallitsemaan muuttoliikettä.

Komissio on esittänyt muun muassa pakolaiskiintiöiden kasvattamista ja vastuunjakoa turvapaikkojen myöntämisessä.

Virve Kähkönen HS
Kari Huhta HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat