Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hakkeri: Pääsin koneen ohjausjärjestelmään

Kyberuhka on todellinen, sanoo asiantuntija

Ulkomaat
 
Kimmo Räisänen
Hakkeri väitti pystyneensä jopa ohjaamaan lentokoneen moottoria.
Hakkeri väitti pystyneensä jopa ohjaamaan lentokoneen moottoria. Kuva: Kimmo Räisänen

Yhdysvaltalaismediat kertoivat maanantaina liittovaltion poliisin FBI:n pidättäneen miehen, joka väittää tunkeutuneensa lentokoneiden tieto- ja ohjausjärjestelmiin. Tietoturva-asiantuntija Chris Roberts on kertonut tunkeutuneensa lentokoneiden järjestelmiin 15–20 kertaa vuosina 2011–2014.

Roberts sanoi pystyneensä jopa ohjaamaan lentokoneen yhtä moottoria. Hän jäi kiinni hakkeroinnista puhuttuaan siitä Twitter-tilillään. Asiasta kertoi muun muassa CNN. Roberts on puolustanut tekoaan sanomalla, että hänen tarkoituksenaan oli vain parantaa lentoturvallisuutta.

Liikenteen turvallisuusviraston Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu kertoo olevansa tietoinen tapauksesta. Lentoturvallisuuden uudet kyberuhkat ovat hänen mukaansa lentoturvallisuusviranomaisten työlistalla myös Euroopassa.

"Se on uhka, johon me olemme Euroopassa vakavasti paneutuneet. Enää ei kannata pohtia, onko näin käynyt vai ei. Sitä käsitellään uhkana."

Hentun mukaan Trafi on vahvasti mukana Euroopan lentoturvallisuusasioissa. Hänellä ei ole tiedossa raportointeja mahdollisesta ohjausjärjestelmään tunkeutumisesta Suomessa tai Euroopassa, mutta tilannetta seurataan tiiviisti.

Roberts kertoi kytkeneensä tietokoneensa muunnetulla nettikaapelilla istuimensa alla olleeseen laatikkoon, joka ohjailee matkustajan viihdeyksikköä.

Boeingin mukaan lentokoneiden viihdejärjestelmät on eristetty lento- ja navigointijärjestelmistä, CNN kertoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat