Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matkalla Brysselin kautta oppositioon

Eroavat ministerit saivat vielä yhden tärkeän EU-tehtävän

Ulkomaat
 

Oppositio edusti Suomea EU:n ulko- ja puolustusministereiden kokouksessa Brysselissä maanantaina.

EU:n uudesta ihmissalakuljetuksen vastaisesta merioperaatiosta olivat päättämässä Suomen puolesta ulkoministeri Erkki Tuomioja ja puolustusministeri Carl Haglund. Tuomioja on sosiaalidemokraatti ja Haglund Rkp:n puheenjohtaja, eli molemmat ovat hyvin pian opposition kansanedustajia.

Eroavan hallituksen ministereiden läsnäolo kokouksissa ei ole 28 jäsenmaan EU:ssa harvinaista. Vaaleja on alituiseen, ja demokratioissa kuuluu asiaan, että valta vaihtuu usein.

Erikoista maanantain tilanteessa oli se, että ministerit päättivät poliittisesti vaikeasta asiasta.

Toimitusministeristöt keskittyvät yleensä välttämättömien juoksevien asioiden hoitoon ja karttavat linjauksia, jotka sitovat uuden hallituksen käsiä.

Euroopan juoksevat asiat ovat kuitenkin juuri nyt sellaisia, ettei usean viikon katkos poliittisen vastuun ottamisessa ole mahdollinen.

Haglund kertoi kokouksen päätyttyä, ettei ole olemassa mitään mekanismia, jolla väistyvät ministerit ja tulevan hallituksen rakentajat sopisivat yhdessä siirtymäkauden linjauksista, mutta epävirallista yhteydenpitoa kyllä on.

Pian entisten ministereiden kaksijakoista asemaa kokouksessa helpotti se, että Suomen kanta ihmissalakuljetuksen vastaisen operaation perustamiseen tuskin muuttuu hallituksen vaihtuessa.

Suomella oli kuitenkin maanantaina vähemmän sanottavaa yksityiskohdista kuin sillä olisi ehkä muuten ollut. Lisäksi kokouksen lähestyessä loppuaan Haglundissa saattoi jo nähdä merkkejä siitä, että hän oli muuntumassa yhdeksi opposition johtajista.

Samalla Tuomioja istui toistaiseksi viimeisessä ulkoministerikokouksessaan sitkeästi loppuun asti.

Kerrottuaan kokouksen kulusta ministerinä Carl Haglund korosti siirtyvänsä puhumaan Rkp:n puheenjohtajana ja arvosteli uuden hallitusohjelman maahanmuuttolinjauksia.

Haglundin mukaan Suomen pitäisi ottaa vastaan nykyistä enemmän maahanmuuttajia ja myös kiintiöpakolaisia, kuten EU-komissio on ehdottanut. Myös Tuomioja kannattaa maahanmuuttomäärien lisäämistä.

Kiintiöistä ja vastuun jakamisesta keskustellaan kuitenkin EU-kokouksissa vasta kesäkuussa, kun Tuomioja ja Haglund lienevät jo kokonaan oppositiossa.

Kari Huhta HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat