Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Irak odottaa Suomelta oppia kaupunkisotaan

Viisikymmentä suomalaista lähtee kesällä kouluttamaan peshmergasotilaita. Irakilainen terrorismitutkija listaa kolme asiaa, joita hän toivoo suomalaisilta.

Ulkomaat
 
Ako Rasheed Reuters
Peshmerga- ja shiiasotilaat taistelivat maaliskuun puolivälissä Isisin joukkoja vastaan Irakissa Bashirin kylän lähettyvillä Kirkukin maakunnassa.
Peshmerga- ja shiiasotilaat taistelivat maaliskuun puolivälissä Isisin joukkoja vastaan Irakissa Bashirin kylän lähettyvillä Kirkukin maakunnassa. Kuva: Ako Rasheed Reuters

Suomen koulutusoperaatio Pohjois-Irakin Kurdistanissa käynnistyy toden teolla heinä–elokuussa, kertoi kenraali Petri Hulkko maanantaina.

Ensimmäiset neljä sotilasta siirtyvät Erbilin kaupunkiin tällä viikolla. Pääjoukon on määrä olla Pohjois-Irakissa heinäkuussa, Hulkko sanoi tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Noin viidenkymmenen sotilaan vahvuinen joukko saavuttaa Hulkon mukaan täyden operaatiovalmiuden tämän jälkeen muutamassa viikossa.

Suomalaiset menevät Kurdistaniin koulutustehtäviin. Tarkoitus on antaa jalkaväen koulutusta peshmergoille eli kurdisotilaille, jotka taistelevat ääri-islamilaisia Isis-joukkoja vastaan.

Isis on viime vuodesta alkaen vallannut Syyriassa ja Irakissa laajoja alueita. Kurdien peshmergat ovat Isisiä vastaan taistelevista paikallisista joukoista kurinalaisin ja motivoitunein.

Turvallisuustilanne Irakin Kurdistanissa on selvästi parempi kuin esimerkiksi Afganistanissa. Suomalaisjoukon turvatoimet ovat silti poikkeuksellisen tiukat.

"Uhka rauhanturvaajien sidosryhmille on se, mikä meitä tällä hetkellä eniten huolestuttaa", Hulkko sanoi.

Toisin sanoen turva-arvioissa pidetään suurimpana riskinä uhkaa, joka kohdistuu suomalaisten sotilaiden Suomessa oleviin omaisiin. Tämän takia Kurdistanissa toimivan suomalaisjoukon tiedotus on äärimmäisen niukkaa.

"Henkilöstö ei suoraan anna lausuntoja eikä esiinny viestimissä", Hulkko sanoi. "Jokainen tuntee Isisin toimintatavat."

Suomalaisjoukosta noin neljäkymmentä on reserviläisiä, mutta joukossa ei ole rauhanturvatehtävien ensikertalaisia. Kaikilla on kokemusta esimerkiksi Afganistanista.

Suomalaisten koulutustoiminta on osa kansainvälistä Isisin-vastaista operaatiota. Suomen osa operaatiosta kestää tällä tietoa vuoden ja maksaa 20 miljoonaa euroa.

Irakilaiset sotilaat kaipaavat suomalaisilta oppeja asutuskeskustaisteluihin sodassa jihadistijärjestö Isisiä vastaan, sanoo Suomessa vieraillut irakilainen terrorismitutkija Hisham al-Hashimi.

Irakin hallitukselle neuvonantajana työskentelevä Isis-asiantuntija oli perjantaina Suomessa konfliktinratkaisujärjestö CMI:n vieraana.

Al-Hashimi listaa kolme asiaa, joita hän toivoo suomalaisilta kouluttajilta.

"Taistelussa Daeshia [Isisin arabiankielinen nimi] vastaan on omaksuttava kaupunkitaistelumalli", hän sanoo.

"Irakilaisille pitää opettaa tarkka-ampujataitoja sekä ansojen ja pommien purkamistaitoja. Kolmas asia on eliittijoukkojen koulutus."

Eliittijoukoilla Al-Hashimi tarkoittaa pieniä ryhmiä, jotka kykenevät taistelemaan asutuskeskuksissa ilman raskasta aseistusta.

Isis on vallannut Irakista useita suuria kaupunkeja, kuten maan toiseksi suurimman kaupungin Mosulin.

Al-Hashimi kuvailee suomalaisten kouluttajien sijoituskaupunkia Erbiliä moniin muihin Irakin alueisiin verrattuna turvalliseksi.

"Se on todella kaukana taistelualueista."

Lähikuukausina Irakissa saattaa olla edessä kiivaita kaupunkitaisteluja, jos Irakin hallitus liittolaisineen yrittää vapauttaa miljoonakaupunki Mosulin.

Myös Anbarin maakunnassa on useita tärkeitä kaupunkeja, kuten Ramadi ja Falluja, jotka pitäisi vapauttaa Isisiltä.

Mosul on Isisille kuin kruununjalokivi, jonka menetettyään järjestö joutuisi käytännössä vetäytymään Syyriaan.

Al-Hashimi listaa neljä asiaa, joita ilman Mosulin uudelleenvaltaus ei onnistu.

"Kansainvälisen koalition pitää jatkaa ilmaiskuja. Toiseksi tarvitaan peshmergojen hyökkäys pohjoisesta. Kolmanneksi Irakin hallituksen ja vapaaehtoisjoukkojen pitää lähestyä Mosulia etelästä. Neljänneksi tarvitaan Mosulin sisällä nousevia kapinaliikkeitä Isisiä vastaan. Jos nämä neljä ehtoa eivät toteudu, Mosulissa tulee kovia tappioita."

Mosulin takaisin valtaamista tuskin yritetään vielä lähiaikoina, al-Hashimi arvioi. Sitä ennen Irakin hallituksen pitää suitsia Isisin leviäminen muilla alueilla, erityisesti Anbarissa ja Salahuddinissa.

Mitä Irakin hallituksen ja kansainvälisen yhteisön pitää tehdä, jotta Isis saataisiin nujerrettua?

"Ensinnäkin pitää identifioida ja löytää Isisin johtohahmot ja eliminoida heidät. Toiseksi pitää pysäyttää rahavirrat järjestölle. Kolmanneksi pitää onnistua värväämään paikallisia taistelemaan Daeshia vastaan. Jos Irakin hallitus ja kansainvälinen liittouma onnistuvat näissä, Daesh voidaan voittaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat