Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isis hallitsee terrorilla ja "kalifaatin" houkutuksilla

Asiantuntija kertoo sisäelinten myynnistä, pakkoavioliitoista ja nuorten aivopesusta

Ulkomaat
 
Hisham al-Hashimi
Hisham al-Hashimi

Jihadistijärjestö Isis hallitsee valloittamiaan alueita Irakissa ja Syyriassa totalitaristisista valtioista tutuin keinoin.

Hallintamalli perustuu kahteen peruspilariin, kuvailee irakilainen Isis-asiantuntija Hisham al-Hashimi: pidetään kansa pelossa terrorin avulla, mutta samaan aikaan houkutellaan heitä "islamilaisen kalifaatin" asukkaiksi.

Isisillä on hyvin tiukka ote hallitsemistaan alueista, al-Hishami sanoo. Valta perustuu neljään päällekkäiseen instituutioon.

Järjestöllä on avoin tietojenkeruu- ja valvontajärjestelmä, minkä ohella toimii salainen urkintakoneisto. Isisillä on kuria pitävä poliisilaitoksensa, ja tämän lisäksi näkyvä aseellinen taisteluorganisaatio.

"Ihmiset Daeshin hallitsemilla eivät uskalla puhua järjestöä vastaan edes kodeissaan. He pelkäävät, että seinilläkin on korvat", al-Hashimi sanoo, käyttäen järjestöstä sen arabiankielistä nimeä.

Millaista on arki Isisin vallan alla Irakissa?

Ihmisoikeustilanne on vaikea. Terveydenhoito on romahtanut, eikä kroonisiin sairauksiin ole lääkkeitä.

"Kenelläkään ei ole oikeutta hakeutua sairaalahoitoon ilman Daeshin lupaa", al-Hashimi sanoo.

"Operaatiohuoneissa Daeshin vangeilta leikataan sisäelimiä myyntiin ennen vankien murhaamista. Monia elossa olevia vankeja pakotetaan luovuttamaan verta."

Ruokapula ei ole ainakaan vielä yllättänyt Isisin hallitsemilla alueilla, sillä maanviljelys jatkuu ja karjaa riittää. Mutta tuontitavaran hinnat ovat nousseet pilviin. Esimerkiksi polttoaineista maksetaan viisinkertaista hintaa – ellei sitten ole Isisin jäsen, jolloin bensaa saa ilmaiseksi.

Isis on aloittanut väestön kokonaisvaltaisen aivopesun hallitsemillaan alueilla.

"11–16-vuotiaat pakotetaan joka päivä moskeijoihin. Yksin Mosulin maakunnassa tästä ikäluokasta on värvätty Isisiin jo kaksituhatta nuorta. He saavat ideologista ja aseellista koulutusta."

Naiset pakotetaan käyttämään kasvot peittävää päähinettä, eivätkä he saa kulkea kaduilla ilman miespuolista huoltajaa.

"Jos nainen kulkee ilman miestä, häntä varoitetaan kaksi kertaa. Kolmannella kerralla pakotetaan naimisiin. Tätä on tapahtunut Mosulissa paljon."

Al-Hishamin mukaan Irakissa ei ole laajaa kannatusta Isisin ääri-ideologialle.

"Esimerkiksi Mosulista voidaan sanoa, että 90 prosenttia väestöstä ei ole Daeshin puolella mutta eivät ole nousseet sitä vastaankaan. Osa on pakotettu Daeshin jäseniksi. Vain pari prosenttia uskoo Daeshin ideologiaan", hän arvioi.

Irakissa oli ääriuskonnollinen vähemmistö jo Saddam Husseinin hallintokaudella. Yhdysvaltain hyökkäys Irakiin vuonna 2003 ei synnyttänyt Isisiä, al-Hisham sano.

"Ennemminkin Saddamin jälkeensä jättäneet aseet, rahat ja toimintamallit saivat ääriliikkeet vahvistumaan. Ideologia oli olemassa, muttei toteutusvälineitä."

Nyt Isisistä on tullut kansainvälisen jihadistiliikkeen etujoukko, jonka selkäranka on ulkomailta Irakiin ja Syyriaan värvätyt taistelijat.

Al-Hashimin mukaan Isisin värväystoiminta kuitenkin vaikeutui loppuvuodesta 2014. Tuolloin kansainvälinen liittouma päätti voimistaa vastatoimia ja ilmaiskuja, mikä sai ulkomaalaisten jihadistien virran tyrehtymään.

"Ennen viime lokakuuta Isisin vastaanottokeskuksissa värvättiin noin 50 ulkomaalaista päivässä. Nykyään tulijoita on enää noin viisi päivässä."

Isisin nujertaminen vaatii laajaa kansainvälistä yhteistyötä. Sotilaallisen puolen lisäksi tarvitaan vastatoimia Isisin harjoittamalle ideologiselle aivopesulle, al-Hashimi sanoo.

Esimerkiksi kiinni otettuja Isisin ideologeja on saatu korjaamaan aiemmin julistamiaan ääriuskonnollisia lausuntoja. Näin Isisin nuorille uhreille voidaan vakuuttaa, että heidän roolimallinsa ovat myöntäneet olleensa väärässä, ja nuoret voidaan vieroittaa radikaaleista opeista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat