Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi etsii yhä salamurhaajia Ukrainassa – pääepäiltyinä kansallismieliset ja Venäjä

Tutkija arvelee, että Kiovan murhilla haluttiin saada Ukraina näyttämään kaoottiselta

Ulkomaat
 
Maksim Blinov Ria Novosti
Surmatun ukrainalaisen kolumnistin Oles Buzynan muistoksi Ukrainan suurlähetystön edustalle Moskovassa on tuotu kukkia, kynttilöitä ja muistokirjeitä.
Surmatun ukrainalaisen kolumnistin Oles Buzynan muistoksi Ukrainan suurlähetystön edustalle Moskovassa on tuotu kukkia, kynttilöitä ja muistokirjeitä. Kuva: Maksim Blinov Ria Novosti

Berkovetsin hautausmaalla Kiovan laitamilla on rivi tuoreita hautoja pääportin vieressä. Niissä lepää pääosin nuoria miehiä, jotka ovat kukkien keskelle nostetuissa kuvissa sotilasasuissa.

Näillä haudoilla liehuvat Ukrainan liput. Lisäksi osa kimpuista tai ainakin niiden nauhat ovat sinikeltaisia.

Yhdellä haudalla kukat ovat väritykseltään tavanomaisempia. Hauta kuuluu huhtikuussa salamurhatulle Venäjän-mieliselle kolumnistille Oles Buzynalle.

Buzynan murha nousi heti kansainvälisiin uutisiin.

Kiovassa oli edellisenä päivänä ammuttu kotiovelleen entinen kansanedustaja Oleh Kalašnikov, joka kuului entisen presidentin Viktor Janukovytšin Alueiden puolueeseen.

Janukovytš pakeni Ukrainasta viime vuoden helmikuussa, kun Kiovan mielenosoitukset olivat muuttuneet verilöylyksi. Sen jälkeen Venäjä miehitti Krimin ja Itä-Ukrainassa puhkesi sota.

Kahden Janukovytšia tukeneen miehen murhat saivat huomiota myös siksi, että alkuvuodesta ainakin neljä korruptoituneen Janukovytšin kaudella korkeissa asemissa ollutta teki itsemurhan, kun poliisi tutki heidän vanhoja toimiaan.

Itsemurhista ei ole löydetty mitään epäselvyyksiä, mutta murhien ohella ne antavat kolkon kuvan myös sota-alueen ulkopuolisen Ukrainan tilanteesta. Janukovytšin entiset tukijat syyttivätkin nykyjohtoa vainosta.

Kuolleista Buzyna oli näkyvin hahmo Ukrainassa ja Venäjällä, jossa hän osallistui usein television keskusteluohjelmiin. Hän oli myös tunnetuimpia Ukrainan nykyhallituksen arvostelijoita.

"Buzyna oli selvästi mediapersoona. Ei niinkään toimittaja vaan mielipidekirjoittaja", sanoo tutkiva toimittaja Artem Ševtšenko. Hän tunsi Buzynan muttei ollut samoilla linjoilla.

Buzyna kirjoitti vuosia Segodnja-lehteen ja oli tänä vuonna lehden päätoimittajakin, kunnes erosi ja syytti miljardööri Renat Ahmetovin omistaman lehtiyhtiön johtoa sensuurista.

"Hän kirjoitti suoraan, mitä ajatteli. Hänellä oli myös hyvin selkeä yleisö", Ševtšenko sanoo.

Ševtšenkon mukaan Buzynan surmasta on keskusteltu toimittajien parissa paljon mutta useimpia se ei pelästyttänyt.

"Toimittajat eivät kohtaa työssään poliittisia rajoituksia."

Rajoitukset ovat taloudellisia.

"Mediat edustavat usein omistajiensa poliittisia ja taloudellisia näkemyksiä. Jokaisella oligarkilla on oma mediayhtiönsä."

Pian murhien jälkeen kiovalaisen Penta-keskuksen johtaja Volodymyr Fesenko sai sähköpostiviestin, jossa tekijäksi ilmoittautui Ukrainan kapinallisarmeijaksi esittäytynyt ryhmä. Se on lainannut nimensä Länsi-Ukrainassa 1950-luvulle asti toimineelta partisaaniryhmältä.

Ryhmä ilmoitti aloittaneensa "terrorin Ukrainan vihollisia vastaan". Viesti oli lähetetty ammattimaisesti, joten lähettäjää ei saa selville. Se oli ukrainaksi, mutta Fesenkon mukaan siinä oli selviä venäjän piirteitä.

"Minulla on vahva epäilys, tosin vain epäilys, että taustalla ovat Venäjän turvallisuuselimet. He saattoivat toki käyttää apunaan jotain nationalistiryhmää."

Fesenko pitää ajankohtaa kiinnostavana. Surmat tehtiin Venäjän presidentin Vladimir Putinin vuosittaisen televisio-ohjelman alla, ja Putin kommentoikin "murhasarjaa" muun muassa huomauttamalla, ettei syyllisiä ole saatu kiinni toisin kuin venäläisen oppositiopoliitikon Boris Nemtsovin tapauksessa.

"Ne tehtiin myös EU:n ja Ukrainan huhtikuisen huippukokouksen alla. Ukraina yritettiin saada näyttämään eurooppalaisten kumppaniensa silmissä epäilyttävältä", Fesenko sanoo.

Hän arvelee tavoitteena olleen sekä horjuttaa Ukrainaa että saada maa näyttämään vielä kaoottisemmalta kuin se on.

Tekijöitä ei ole saatu kiinni, joten syyt ovat täysin pimennossa.

Vaikka Ukraina ei olekaan täydessä kaaoksessa, sodan seurauksena maassa on paljon rekisteröimättömiä aseita ja miehiä, joiden kynnys aseiden käyttöön on madaltanut.

"On mahdollista, etteivät murhat selviä", Fesenko sanoo.

Jussi Niemeläinen HS
Kiova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat