Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vasemmisto on pihalla myös Britanniassa

Työväenpuolue menetti otteen äänestäjistä aivan kuten Sdp Suomessa

Ulkomaat
 
Hannu Vierula
Britannian pitkäaikainen pääministeri Tony Blair tapasi Suomen pääministerin Paavo Lipposen Helsingissä kesäkuussa 1998.
Britannian pitkäaikainen pääministeri Tony Blair tapasi Suomen pääministerin Paavo Lipposen Helsingissä kesäkuussa 1998. Kuva: Hannu Vierula

Suomi ei ole ainoa maa, jossa keskustavasemmiston on etsittävä itseään vaalitappion jälkeen. Itsetutkiskelun aika on myös Britannian työväenpuolueella labourilla, joka hävisi toukokuun 7. päivän parlamenttivaalit.

Britanniassa keskustavasemmisto voi ainakin teoriassa aloittaa puhtaalta pöydältä. Puoluejohtaja Ed Miliband erosi heti vaalitappion selvittyä, ja nyt labour etsii uutta suuntaa ja entistä vahvempaa johtajaa.

Suomessa demarit toimivat toisin päin. Puolue vaihtoi johtajaa ennen vaaleja uuden nousun toivossa, mutta Antti Rinne vei demarit oppositioon.

Labourin itseruoskinta vaalitappiosta on ollut armotonta. Kannatus romahti Skotlannissa ja sai kolauksen Englannissa. Menestystä tuli vain Lontoossa.

Tappioon on löydetty monia syitä. Niistä ehkä suurin on se, että puolue kaarsi Milibandin johdolla liikaa vasemmalle.

Ajatuksena oli hyökätä kovaäänisesti rikkaita, pankkiireja ja suuryrityksiä vastaan ja pelotella konservatiivihallituksella. Pelottelu ei kuitenkaan tehonnut: äänestäjät kuuntelivat mieluummin konservatiivipääministeri David Cameronin positiivista sanomaa talouden noususta.

Toinen syy tappioon on, että työväenpuolue oli liikaa ammattiyhdistysliikkeen pihdeissä. Ed Miliband nousi puoluejohtajaksi ay-liikkeen avulla, ja liitot antoivat puolueen vaalikampanjaan miljoonarahoituksen.

Monella äänestäjällä ei silti ole mitään tekemistä ay-liikkeen kanssa. Britanniassa yksityisen sektorin työvoimasta kuuluu liittoon 14 prosenttia.

Niin Britanniassa kuin Suomessakin perinteinen äänestäjäkunta sulaa keskustavasemmiston alta. Suomen demarien eksymistä ovat analysoineet muun muassa tietokirjailija Tommi Uschanov (HS 10. 5.) ja Sdp:n Helsingin-piirin 2. varapuheenjohtaja Antti Koskela (Uusi Suomi 17. 5.). Kumpikin teksti sopisi kuvaamaan myös labouria.

Labourin johtajakisa on jo täydessä käynnissä, vaikka lopullinen valinta tehdään vasta syyskuussa. Alkuperäinen suosikkiehdokas, yrittäjä- ja EU-myönteinen Chuka Umunna, on jopa ehtinyt vetäytyä kisasta.

Selvää on, että käynnissä on kamppailu työväenpuolueen oikeisto- ja vasemmistoleirin välillä. Oikeistolaiset eli "blairiitit" kaipaavat pääministeri Tony Blairin aikoja, jolloin puolue valtasi poliittisen keskustan ja houkutteli paljon uusia keskiluokkaisia äänestäjiä.

Vasemmistosiipi korostaa, että puolueen juuria eli ay-liikettä ja perinteistä työväkeä ei saa hylätä. Samasta on ehtinyt muistuttaa suuren Unite-ammattiliiton pääsihteeri Len McCluskey.

"Punainen" McCluskey on oikeiston inhokkihahmo, johon suhtaudutaan vasemmallakin vähintään epäluuloisesti. Uniten katsotaan hyppyyttävän labouria. McCluskey onkin vihjannut vetävänsä puolueelta rahoituksen, jos uusi johtaja ei miellytä.

Ammattiliittoja saattaa miellyttää labourin terveysasioista vastaava Andy Burnham, joka on nyt myös vedonlyöjien ykkössuosikki.

Burnhamin linjana on äänestäjien kosiskelu myös keskiluokasta. Hän ilmoitti The Observer -lehden haastattelussa kannattavansa muun muassa kansanäänestyksen järjestämistä Britannian EU-jäsenyydestä. Se olisi puolueelle linjanmuutos.

Perässä tulee kolme naisehdokasta: sisäasioista vastaava Yvette Cooper, niin ikään terveysasioihin perehtynyt Liz Kendall ja kehitysyhteistyövastaava Mary Creagh. Ehdokkaita tulee todennäköisesti vielä lisää.

Väärän johtajan valinta voi olla kohtalokasta. Silloin labour istuu oppositiossa vielä vuoden 2020 vaalienkin jälkeen.

Unelmien johtaja sen sijaan toisi vastaavan vaalivoittoputken kuin Blair vuosina 1997, 2001 ja 2005. Suomen demareilla taas voi olla haaveissa palata Paavo Lipposen vaalivuoteen 1995.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat