Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin auttaminen etenee luonnonkatastrofin jälkeen

Ulkomaat
 

Yli vuosi ennen katastrofia

Valtiot ja avustusjärjestöt tekevät riskianalyysin: millaisia luonnonkatastrofeja alueella voi sattua?

Viranomaiset kartoittavat esimerkiksi maanvyörymien riskialueita sekä yrittävät tehdä turvallisia rakennusmääräyksiä ja valvoa, että niitä noudatetaan.

Nepalissa muun muassa Punainen Risti ja Unicef ovat kouluttaneet paikallisia vapaaehtoistyöntekijöitä ja virkamiehiä maanjäristyksen varalta.

Pelastussuunnitelmat ovat olemassa, ja niitä on harjoiteltu. Punainen Risti on opettanut kouluissa suojautumista ja Unicef koko maassa hygieniaa.

1–3 päivää ennen katastrofia

Mikäli kyseessä on hitaasti kehittyvä luonnonmullistus, jää aikaa varautua. Marraskuussa 2013 taifuuni kehittyi joitain päiviä meren yllä ennen kuin iski Filippiineille. Evakuointikeskuksia perustettiin ja ihmisille jaettiin ruokaa ja vedenpuhdistustabletteja. Hätäaputarvikkeita siirrettiin suurista varastoista lähelle alueita, joille myrsky todennäköisimmin iskee.

Katastrofi iskee, tunnit 0–6

Paikalliset vapaaehtoiset antavat ensiapua ja kaivavat ihmisiä raunioista, jos pystyvät. He yrittävät ottaa yhteyttä järjestöönsä saadakseen lisäohjeita.

Kansainväliset avustusjärjestöt saavat hälytyksen.

Tunnit 6–12

Valtio toteuttaa pelastussuunnitelmaa.

Paikalliset vapaaehtoiset raportoivat tuhoista omalla alueellaan. Avustusjärjestöjen katastrofianalyytikot saavat valmiiksi ensimmäisen analyysin tuhoista. Kahdeksan tuntia Nepalin järistyksen jälkeen Punainen Risti osoitti puoli miljoonaa Sveitsin frangia (noin 470 000 euroa) globaalista katastrofirahastostaan.

Tunnit 12–48

Avustusjärjestöt ja valtio käynnistävät hätäavun jakelun. Ensimmäisenä jaellaan tavarat varmuusvarastoista. Punaisella Ristillä oli Nepalin-varastossaan huopia, ruokaa ja vettä, Unicefilla muun muassa hygieniapakkauksia, vedenpuhdistusaineita ja väliaikaisia vessoja. Telttoja aletaan jakaa mahdollisimman nopeasti. Järjestöt pyytävät valtioilta ja yksityisiltä ihmisiltä apua. Punainen Risti pyysi Nepaliin 34 miljoonaa frangia (32,5 miljoonaa euroa).

2–3 vuorokautta

Tuhon laajuudesta alkaa olla melko hyvä käsitys. Vaikeakulkuisimmille alueille ei ole vielä päästy.

Raunioista saattaa yhä löytyä ihmisiä elossa. Avustusjärjestöt ovat sopineet työnjaosta: esimerkiksi Unicef ostaa ja tuo hygieniapaketteja maahan ja paikalliset järjestöt jakelevat ne. Järjestöt ympäri maailmaa keräävät rahaa uhrien auttamiseksi.

3–5 vuorokautta

Siirreltävät klinikat saadaan toimintaan.

Lisää avustustarvikkeita aletaan siirtää Nepaliin keskusvarastoista esimerkiksi Dubaista, Kuala Lumpurista ja Kööpenhaminasta. Logistiikka-asiantuntijat pohtivat, miten tavara saadaan paikalle. Jos Kathmandun lentokenttä on tukossa, kannattaako lennättää tavara Intiaan ja tuoda Nepaliin rekoilla?

Järjestöt ottavat yhteyttä tehtaisiin, joiden kanssa niillä on tavarantoimitussopimukset. Kuinka nopeasti ne voivat valmistaa vaikkapa 80 000 vilttiä? Tehtaat sijaitsevat usein Intiassa ja Kiinassa.

1–2 viikkoa

Hengenvaarassa olevat ihmiset on pääosin hoidettu. Nyt hoidetaan esimerkiksi murtumia. Useimmille vaikeakulkuisille alueille on päästy.

2–4 viikkoa

Perustarvikkeiden jakelu jatkuu. Aletaan jaella myös toisen prioriteetin tavaroita, kuten ruoanlaittovälineitä, hyttysverkkoja ja generaattoreita. Klinikoilla hoidetaan uhrien vammojen lisäksi esimerkiksi kroonisia sairauksia ja synnytyksiä sekä rokotetaan lapsia.

Sanitaatio on saatava kuntoon, tai ihmisiä, eritoten lapsia, alkaa kuolla tauteihin.

Ensimmäiset tilapäiset koulut avataan.

1–2 kuukautta

Järjestöt alkavat joskus rakentaa väliaikaisia taloja, joissa perheet voivat asua puolesta vuodesta vuoteen. Juokseva vesi ja viemäröinti yritetään palauttaa. Uhrit saavat edelleen myös henkistä apua.

2–4 kuukautta

Monilta puuttuu edelleen ruokaa, vettä ja suojaa.

Byrokratia käynnistyy: ennen jälleenrakennusta on selvitettävä, kenelle maa kuuluu. Haitin vuoden 2010 maanjäristyksen jälkeen selvittely kesti yli kaksi vuotta.

Ihmisiä tuetaan toimeentulossa: maanviljelijöille jaetaan siemeniä, ja paikallisia rakennustyömiehiä palkataan jälleenrakennukseen.

4–6 kuukautta

Jälleenrakennus on käynnissä. Asuintalojen lisäksi rakennetaan esimerkiksi kouluja ja terveyskeskuksia.

6 kuukautta – vuosi

Jälleenrakennus jatkuu. Haitin kahdesta miljoonasta kodittomaksi jääneestä puolet asui vuoden kuluttua yhä väliaikaisleireillä.

1–2 vuotta

Avustusjärjestöt rakentavat ja auttavat rakentamaan taloja, joita tehdään usein kymmeniätuhansia. Ihmisiä autetaan löytämään uusia elinkeinoja. Vaurioituneet tehtaat yritetään saada käyntiin.

2–10 vuotta

Avustusjärjestöt tekivät auttamissuunnitelman Nepalissa kahdeksi vuodeksi, Haitissa viideksi vuodeksi ja joillain vuoden 2004 tsunamin vaikutusalueilla kymmeneksi vuodeksi. Jos järjestöt ovat toimineet maassa ennen katastrofia, ne yleensä jäävät sinne ja alkavat hoitaa katastrofiin liittymätöntä avustustyötä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat