Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sankarivaiheen jälkeen tulevat turhautuminen ja viha

Ulkomaat
 
Raija Andersén
Raija Andersén

Äkillisissä katastrofeissa ihmisten reaktiot ovat ympäri maailmaa samat, sanoo terveydenhoitaja Raija Andersén.

Hän on työskennellyt Punaisen Ristin tehtävissä kymmenessä maassa, kuten Pakistanissa maanjäristyksen jälkeen vuonna 2005 ja Sri Lankalla tsunamin jälkeen vuonna 2004.

Andersénin mukaan osa ihmisistä on heti onnettomuuden jälkeen šokissa mutta moni alkaa toimia järkevästi: auttaa ja pelastaa muita ihmisiä. Sitä seuraa 3–4 viikon sankarivaihe.

"Kun ensi šokista selvitään, ihmiset ymmärtävät olevansa elossa ja haluavat auttaa, jos suinkin kykenevät."

Andersén arvelee Nepalin olevan yhä sankarivaiheessa.

"Kaikki tekevät innolla töitä, auttavat ja painavat ympäripyöreitä päiviä. Ulkomailta saadusta avusta ollaan kiitollisia, ja avustustyöntekijät ovat sankareita. Viranomaiset ovat joustavia, ja media seuraa tapahtumia."

Kuukauden kuluttua mieliala yleensä muuttuu.

"Silloin iskee toivottomuus. Vaikka henki säilyi, tuho on mittaamaton. Tulee syvä suru ja pahimmillaan lamaannus."

Sitten seuraa ärtymys tai viha.

"Apua tulee liian vähän ja väärään aikaan, ja se kohdistuu väärään paikkaan. Lääkkeet ja lääkärit ovat huonoja. Avustusjärjestöltä saadut ryynit ja vesipullot tuntuvat naurettavilta siihen nähden, mitä on menetetty."

Ärtymys iskee yleensä, kun avustustyöt on jo saatu alkuun.

"Ihmiset ajattelevat, että hyvä: nyt kun tiet on saatu raivattua, avustuksia varmaan alkaa virrata ja päästään jälleenrakentamaan. Kun se ei tapahdu heti, ihmiset turhautuvat. He näkevät kopterien lentävän ja rekkojen ajavan auttamaan joitain muita. Turhautuminen purkautuu moneen suuntaan, usein avustustyöntekijöihin ja viranomaisiin."

Lopulta katse suuntautuu eteenpäin. Mitä nopeammin ihminen pääsee auttamaan itseään, sitä nopeammin hän pääsee yli tapahtuneesta.

"Jos vaikka karja on jäljellä, ihmisellä on toimeentulo ja tekemistä. Sekin auttaa, että pääsee rakentamaan taloa uudelleen."

Ongelmia tulee, jos jälleenrakennusvaihe ei pääse alkuun.

"Esimerkiksi palestiinalaiset libanonilaisilla pakolaisleireillä tai somalialaiset Keniassa eivät pääse jatkamaan elämäänsä ja siirtymään eteenpäin, koska eivät voi palata kotiin. Silloin turhautumisvaihe kroonistuu. Ihminen ei pysty käsittelemään menetyksiään, eikä tulevaisuudessa ole mitään, mitä odottaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat