Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nepalin maanjäristys käynnisti valtavan, vuosikymmenien aikana hioutuneen avustusketjun

Iskivätpä luonnonvoimat missä tahansa, avustusjärjestöt toimivat samalla tavalla

Ulkomaat
 
Ahmad Masood Reuters
Kaksi naista pesi romahtaneiden talojen ehjiä tiiliä tiistaina Nepalin Bhaktapurissa.
Kaksi naista pesi romahtaneiden talojen ehjiä tiiliä tiistaina Nepalin Bhaktapurissa. Kuva: Ahmad Masood Reuters

Juuri nyt Nepalissa mietitään, miten ihmiset saisivat puhdasta vettä ja ruokaa sekä katon päänsä päälle. Samalla pohditaan myös kouluja ja siemeniä. Se voi tuntua kummalliselta maassa, jossa tuhannet ovat kuolleet ja paikoin jopa 90 prosenttia rakennuskannasta on sortunut.

25. huhtikuuta Nepalissa iskenyt 7,9:n maanjäristys tappoi 8 000 ihmistä ja tuhosi melkein 300 000 kotia. Maata on ravistellut sarja jälkijäristyksiä, joista pahin oli kymmeniä surmannut 7,3:n järistys tiistaina 12. toukokuuta.

Fakta

Punaisen Ristin avustusbudjetit vaihtelevat suuresti

Maanjäristys, Haiti 2010

 Yli 200 000:n on arvioitu kuolleen ja 1,5 miljoonan menettäneen kotinsa.

 Kansainvälisen Punaisen Ristin budjetti 300 miljoonaa euroa. Sillä tuettiin 45 000 perheen asumista ja 100 000:ta vesi- ja vessahuoltoa sekä maksettiin avustuksia 80 000 perheelle. Yhteensä kaikki Punaiset Ristit antoivat Haitiin noin miljardi euroa.

 Avustusta ovat hidastaneet muun muassa myrskyt, kolera ja byrokratia.

Maanjäristys, Japani 2011

 Noin 16 000 kuoli, ja yli 300 000 taloa tuhoutui.

 Punaisen Ristin budjetti noin puoli miljardia euroa.

 Japanin valtio ja paikallinen Punainen Risti eivät pyytäneet apua ulkomailta, mutta sitä lähetettiin silti. Avustukset tulivat pääasiassa kotimaasta. Niillä hankittiin avustustarvikkeita, annettiin kriisiapua, autettiin vanhuksia ja rakennettiin taloja. Japanissa väliaikaisetkin suojat muistuttavat suomalaisia halpoja taloja tai kesämökkejä.

Haiyan-taifuuni, Filippiinit 2013

 Noin 7 000 kuoli tai katosi, ja jopa viisi miljoonaa menetti kotinsa.

 Punaisen Ristin operaation budjetti 250 miljoonaa euroa. Summalla on rakennettu tai korjattu 50 000 taloa ja 200 koulua sekä maksettu tukea 50 000 perheelle. Avustus jatkuu vuoden 2016 loppuun.

 Filippiineille iskee vuosittain jopa 30 kovaa myrskyä.

Kun mitä tahansa maata kohtaa suuri luonnonkatastrofi, avustusprosessit alkavat pyöriä suunnilleen samoin.

Kansainvälisillä avustusjärjestöillä on vuosikymmenten kokemus. Kun järistyksestä tai tsunamista annetaan hälytys, käynnistyy tuhansien ihmisten mutkikas logistiikka-, rahankeruu- ja tavaranvalmistusketju.

Aikataulu on melkein aina sama. Siihen kuuluu siementen ja koulujen ajatteleminen jo avun ensimmäisinä päivinä.

Itse asiassa ketju on alkanut jo ennen katastrofia. Esimerkiksi Suomen kehitysyhteistyörahoista on tuettu Nepalissa toimivaa Unicefia, joka on käyttänyt osan rahasta järistykseen valmistautumiseen ja varmuusvarastoihin. Apu saatiin matkaan heti, koska suunnitelmat olivat kunnossa ja logistiikka toimi.

Logistiikkaa näkee uutiskuvissa harvoin, mutta se on avustustyössä olennainen asia. Maahan on turha tuoda apua, jos sitä ei saada jaettua. Esimerkiksi Punainen Risti lähetti Suomesta Nepaliin logistiikkayksikön, jossa on muun muassa autoja, trukki ja logistiikan asiantuntijoita.

Entä koulut ja siemenet? Jos niitä ei ajatella hyvissä ajoin, tilanne kostautuu myöhemmin.

Kouluja on alettava rakentaa aivan alkuvaiheessa, sanoo Kirkon ulkomaanavun humanitaarisen avun päällikkö Eija Alajarva. Lapset pitää saada turvallisiin tiloihin, jotta vanhemmat voivat keskittyä järjestämään perheen elämän uudelleen.

Paluu rutiineihin on traumatisoituneille lapsille parasta hoitoa, Alajarva sanoo. Nepalin hallitus lupasi, että koulut avattaisiin 15. toukokuuta. Siihen ei päästy, ja uusi päivämäärä on toukokuun lopussa. Sekin tekee tiukkaa, ja uudet järistykset ovat hidastaneet apua entisestään.

Siemenet taas on jaettava tässä vaiheessa satokautta, jotta ne saataisiin kylvettyä ennen kesäkuussa alkavaa monsuunia. Näin vältetään nälänhätä monsuunin jälkeen ja varmistetaan, että viljelijät pääsevät palaamaan normaaliin elämäänsä mahdollisimman nopeasti.

Voi kuitenkin hyvin olla, ettei aika riitä. Silloin on keksittävä jotain muuta.

Punainen Risti jakaa Nepalissa apua materiaalina, kuten siemeninä, mutta usein myös rahana. Nepalissa avustus on ollut 50–200 euroa, ja sillä saa ostaa mitä tarvitsee. Siemeniä on turha jakaa, jos on liian myöhäistä.

 

Juttua varten on haastateltu Eija Alajarvaa Kirkon ulkomaanavusta, Antti Rautavaaraa Unicefista ja Andreas von Weissenbergiä Punaisesta Rististä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat