Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kalastajat pelastivat satoja rohingyoita

Ulkomaat
 

Satoja nääntyviä Myanmarista pakenevia rohingya-vähemmistöön kuuluvia pelastettiin taas keskiviikkona mereltä Indonesiaan, uutistoimistot kertoivat.

"Kokonaisuudessaan löysimme noin 500 ihmistä merellä ja heitä tuodaan maihin pienemmillä aluksilla", Indonesian kansallisen pelastusviraston edustaja Khairul Nova sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Hänen mukaansa pelastettuja tuotiin Kuta Binjen kaupunkiin Acehiin.

Reutersin haastatteleman silminnäkijän mukaan paikalliset kalastajat ovat tuoneet mereltä yli 350 ihmistä, joita viranomaiset rekisteröivät.

Viime päivinä noin 2 000 rohingyaa on onnistunut pääsemään maihin Indonesiaan ja Malesiaan, pääosin paikallisten kalastajien pelastajana.

Andamaanienmerellä on ihmisoikeusjärjestöjen mukaan huonokuntoisissa veneissä tuhansia rohingyoita, joista osa on ollut merellä jo kuukausia. Indonesia ja Malesia eivät kuitenkaan ole päästäneet aluksia rantautumaan ja viranomaiset ovat jopa työntäneet veneitä takaisin merelle. Niinpä veneet ovat ajelehtineet Indonesian, Malesian ja Thaimaan välillä, vaikka ruoka ja vesi ovat loppuneet.

Osaa matkustajista taas ihmissalakuljettajat eivät päästä pois aluksilta, ennen kuin matkat on maksettu.

Rohingyat ovat paenneet tänä vuonna Myanmarista kiihtyvään tahtiin. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n arvioiden mukaan pakolaisvirta kaksinkertaistui tämän vuoden alkukuukausina vuoden takaiseen verrattuna.

Rohingyat ovat asuneet Myanmarissa sukupolvien ajan, mutta Myanmar pitää heitä ulkomaalaisina ja naapurimaasta Bangladeshista tulleina siirtolaisina. Siksi enemmistö rohingyoista on käytännössä valtiottomia eli vailla mitään kansalaisuutta, ja heiltä puuttuvat kansalaisille kuuluvat oikeudet.

Rohingyat ovat islaminuskoisia, kun taas valtaosa myanmarilaisista on buddhalaisia. He myös puhuvat eri kieltä kuin enemmistö. Heidän syrjintänsä on yleistä ja monet elävät köyhyydessä.

Kalastajien mereltä pelastamat ihmiset olivat huonossa kunnossa, uutistoimisto AFP kertoo.

"He olivat todella heikkoja. Monet ovat sairaita. He kertoivat joidenkin ystäviensä kuolleen nälkään", pelastamiseen osallistunut paikallinen kalastaja Teuku Nyak Idrus sanoi AFP:lle.

Hänen mukaansa pelastettujen joukossa oli 30 lasta ja 26 naista.

Rohingyoiden kohtelu on herättänyt viime aikoina maailmalla huomiota. Arvostelua ovat saaneet osakseen Myanmarin lisäksi myös auttamaan haluttomat Thaimaa, Malesia ja Indonesia.

Viime viikolla YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon vetosi rohingyoiden ja samoilla aluksilla olevien bangladeshilaispakolaisten pelastamiseksi.

Keskiviikkona myös Myanmar sanoi yllätäen "jakavansa huolen", jota kansainvälinen yhteisö on esittänyt ja lupasi apua. Maan ulkoministeriön kommentti oli sovittelevin tähän mennessä. Tähän asti Myanmar ei ole kommentoinut tilannetta

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat