Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukrainan Porošenko: Käymme todellista sotaa Venäjää vastaan

Venäjän mukaan pidätetyt kaksi miestä ovat entisiä venäläissotilaita

Ulkomaat
 
Petro Porošenko
Petro Porošenko

Ukrainan presidentti Petro Poro š enkon mukaan kaksi lauantaina pidätettyä venäläissotilasta todistavat, että Ukraina käy maan itäosissa sotaa Venäjää vastaan.

"Tämä ei ole taistelu Venäjän tukemia separatisteja vastaan, tämä on todellista sotaa Venäjän kanssa", Porošenko sanoo tuoreessa haastattelussa Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle.

"Se, että otimme kiinni Venäjän erikoisjoukkojen sotilaita, on vahva todiste tästä."

Venäjä on kiistänyt järjestelmällisesti osallisuutensa jo yli vuoden kestäneeseen sotaan Itä-Ukrainassa. Sen mukaan Ukrainan joukkojen vastapuolena ovat paikalliset kapinalliset, jotka eivät luota Ukrainan nykyjohtoon.

Sama linja jatkui keskiviikkona, kun presidentti Vladimir Putinin tiedottajalta Dmitri Peskovilta pyydettiin kommenttia Porošenkon haastatteluun. Peskov sanoi, ettei Ukraina sodi Venäjää vastaan, vaan "valitettavasti Kiova sotii omia kansalaisiaan vastaan", Gazeta.ru kertoo.

Venäjän mukaan Itä-Ukrainan Venäjän-mielisten kapinallisten riveissä saattaa kuitenkin taistella myös venäläisiä, mutta vapaaehtoisina. Mahdolliset sotilaat ovat Venäjän mukaan käyttäneet lomiaan tukeakseen Itä-Ukrainan kapinallisia.

Venäjä on vahvistanut kahden viikonloppuna kiinniotetun miehen olevan venäläisiä. Venäjän mukaan miehet ovat entisiä sotilaita, jotka ovat kuitenkin irtisanoutuneet palveluksesta ja lähteneet ilmeisesti sen jälkeen Ukrainaan.

Ukraina on jo pitkään syyttänyt Venäjän lähettävän joukkojaan Ukrainaan. Venäläisissä oppositiomielisissä lehdissä on haastateltu venäläissotilaita, jotka ovat kertoneet olleensa määrättyinä taistelemaan Itä-Ukrainassa. Joidenkin tietojen mukaan heidät on pakotettu irtisanoutumaan armeijasta ennen lähettämistä sotaan.

Ukrainan on julkistanut kuulusteluvideon, jossa miehet kertovat kuuluvansa Venäjän sotilastiedustelu GRU:hun.

Kiovaan sotilassairaalaan siirrettyjä miehiä esiteltiin viestimille tiistaina. Paikalla oli myös EU:n, Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin ja muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnestyn edustajia, uutistoimisto AFP kertoo.

Venäläinen sanomalehti Kommersant kertoi keskiviikkona lähteisiinsä vedoten, että Venäjä yrittää neuvotella Ukrainan kanssa miesten kotiuttamisesta Venäjälle.

Ukraina kuitenkin asetti miehille keskiviikkona syytteet terrorismista, uutistoimisto AFP kertoo.

Koska Ukraina ja Venäjä eivät ole sodassa keskenään eivätkä miehet ole Venäjän mukaan sen sotilaita, sotavankeja koskevat säännöt eivät päde.

Ukraina on ollut varovainen kommentoimaan arvailuja, että miehet vaihdettaisiin Venäjän pidättämään ukrainalaiseen sotilaslentäjä Nadia Savtenkoon, joka on tutkintavankeudessa Moskovassa.

Porošenko sanoi BBC:n haastattelussa, ettei luota Putiniin. Hän kuitenkin sanoi, ettei neuvotteluille Putinin kanssa ole vaihtoehtoja, sillä Ukraina ei voi voittaa sotaa taistelemalla.

Hän sanoi epäilevänsä uutta hyökkäystä idässä.

"Uskon, että he valmistelevat uutta hyökkäystä ja minusta meidän pitää olla siihen valmiita. Ajattelen myös, ettemme anna pienintäkään mahdollisuutta provokaatiolle. Niin se on täysin heidän vastuullaan", Porošenko sanoi.

Itä-Ukrainassa on periaatteessa voimassa tulitauko, joka onkin rauhoittanut taisteluita monin paikoin.

Toisaalta monin paikoin taistelut ovat jatkuneet tulitauosta huolimatta ja kuolonuhreista on raportoitu lähes päivittäin. Kovimpia taistelut ovat olleet Mariupolin kaupungin itäpuolella ja Donetskin lentokentän tuntumassa, mutta tällä viikolla on taisteltu myös Luhanskin alueella. Tiistaina hallinto kertoi neljän ukrainalaissotilaan kuolleen kapinallisten tulituksessa.

Etyjin tarkkailijoiden mukaan varsinkin kapinallisten puolelta on ammuttu tulitauonkin aikana raskaalla aseistuksella, joka tulitaukosopimuksen mukaan olisi pitänyt vetää kauemmas tulitaukolinjasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat