Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kohta punnitaan Britannian lihakset EU-neuvottelijana

Britannia tavoittelee uutta sopimusta EU:n kanssa. HS esittelee: mitä, miksi ja mitä siitä seuraa?

Ulkomaat
 
BEN STANSALL AFP
David Cameron puhui Downing Street 10:n edessä viime perjantaina, päivä vaalivoiton jälkeen.
David Cameron puhui Downing Street 10:n edessä viime perjantaina, päivä vaalivoiton jälkeen. Kuva: BEN STANSALL AFP

Euroopan unionissa kaikki 28 jäsenmaata ovat yhdenvertaisia, mutta säännöstä on kaksi tärkeää poikkeusta: Saksan sana painaa aina eniten, ja Britannialla on eniten erityisoikeuksia noukkia rusinat EU-pullasta.

Tämän vuoden aikana selviää, voiko Britannia lypsää unionilta vielä lisää myönnytyksiä.

Britannian uusi hallitus järjestää kansanäänestyksen EU-jäsenyyden jatkosta vuoden 2017 loppuun mennessä, mutta mahdollisesti jo 2016.

Sitä ennen pääministeri David Cameron apulaisineen yrittää neuvotella jäsenyyden ehtoja uusiksi. Tehtävä on vaikea jopa niin ovelille EU-ketuille kuin briteille.

1. Miksi pitää neuvotella? Cameron lupasi 2013 järjestää kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä, jos konservatiivit voittavat vaalit toukokuussa 2015. Yllätysvoitto pakottaa lunastamaan lupauksen. Ennen kansanäänestystä Cameron yrittää siirtää valtaa Brysselistä Lontooseen. Tavoitteena on saada myönnytyksiä, jotka houkuttelisivat britit EU-jäsenyyden jatkon kannalle.

Manner-Euroopasta katsottuna Cameron on veneenkeikuttaja, jonka erityisvaatimuksille ei tule loppua. Kukaan ei silti halua, että Britannia jättää EU:n. Siksi muidenkin etu on löytää ongelmaan ratkaisu.

2. Mitä Britannia haluaa? Cameronin hallitus ei ole vielä esittänyt tarkkaa vaatimuslistaa. Ensin käydään tunnusteluja neuvotteluvarasta. Listalle tulee todennäköisesti oikeus evätä EU-maahanmuuttajilta sosiaalietuuksia neljän vuoden ajan, kansallisen parlamentin veto-oikeus EU-lakeihin, byrokratian vähentäminen sekä irtisanoutuminen entistä tiiviimmästä yhteistyöstä. Epäselvää on se, vaatiiko Britannia perussopimuksen muutosta vai ei.

Muut ovat tehneet jo selväksi, että EU-kansalaisten liikkumavapaudesta – eli oikeudesta muuttaa ja työskennellä Britanniassa – ei tingitä. Nopeisiin perussopimusmuutoksiin ei ole halua, mutta Britannia-kompromissi voidaan sisällyttää tuleviin sopimusmuutoksiin.

3. Ketkä neuvottelevat? Pelkistettynä neuvotteluasema on Britannia vastaan 27 muuta EU-maata, sillä kyse on jäsenmaiden välisestä asiasta. Komissio nimittänee neuvotteluihin oman edustajansa, todennäköisesti hollantilaisen varapuheenjohtajan Frans Timmermansin.

Timmermansilla on uskottavuutta Britanniassa, sillä Hollanti kartoitti EU-lakien turhanpäiväisyyttä jo 2013. Cameronin hallituksen pääneuvottelijat ovat valtiovarainministeri George Osborne ja ulkoministeri Philip Hammond.

4. Kiistelläänkö turhasta? Britanniasta katsottuna kaikille olisi helpompaa, jos EU vain myöntyisi brittihallituksen vaatimuksiin. Muiden maiden kannalta asia ei ole näin yksinkertainen. Moraalivaje kasvaa, jos muut joutuvat tanssimaan Britannian pillin mukaan. Britannia voi myös panna liikkeelle ketjureaktion, kun muut tulevat esiin omine vaatimuksineen.

Siinä mielessä kiistely voi olla turhaa, että mitä tahansa sovitaankin, tulos tuskin tyydyttää Britannian EU-skeptikoita. Heille ero unionista on ainoa tavoite.

5. Onko edessä siis ero? Mitä tahansa voi tapahtua. Mielipidemittausten tulokset ovat heilahdelleet, ja moni ei tiedä kantaansa. Kyllä EU:lle -leiri voi silti voittaa, jos Cameron hallituksineen asettuu voimallisesti jäsenyyden taakse. Vaalivoitto lisäsi pääministerin uskottavuutta ja karismaa. Keskiviikkona Britannian elinkeinoelämän etujärjestön CBI:n puheenjohtaja Sir Mike Rake kannusti yritysmaailmaa puoltamaan äänekkäästi EU-jäsenyyden jatkoa.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat