Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itä-Eurooppa kamppailee laitostumisen kanssa

Muita asumispalveluita on kehittymässä, mutta niitä tarjotaan vasta vähän

Ulkomaat
 
MVPhotos
Vielä helmikuussa 1990 romanialaisessa kehitysvammaisten sairaalassa oli vain muutama henkilökuntaan kuuluva – potilaita oli 121, joista lapsia 96.
Vielä helmikuussa 1990 romanialaisessa kehitysvammaisten sairaalassa oli vain muutama henkilökuntaan kuuluva – potilaita oli 121, joista lapsia 96. Kuva: MVPhotos

Euroopassa yli miljoona kehitysvammaista ja mielenterveysongelmista kärsivää ihmistä elää laitoksissa.

"Heistä suurin osa asuu Itä-Euroopassa", sanoo poliittisista kysymyksistä vastaava Magdi Birtha Inclusion Europe -kehitysvammaisjärjestöstä.

"Ikävä kyllä eurooppalaisella rahoituksella on viime vuosikymmenen aikana kunnostettu näitä laitoksia sen sijaan, että kehitysvammaisille olisi luotu tapoja asua osana yhteiskuntaa."

Olot ovat toki parantuneet 1980- ja 1990-lukujen taitteesta, jolloin esimerkiksi Romanian lastenkotien karmeat puutteet selvisivät Nicolae Ceausescun diktatuurin kaatumisen jälkeen. Hylättyjen lasten määrä oli kasvanut Romanian kiellettyä abortin ja ehkäisyn.

Kehitysvammaisten laitosasumisesta ei kuitenkaan ole päästy eroon, vaikka EU kannustaa tähän jäsenmaitaan.

"Jos kehitysvammainen henkilö ei voi syystä tai toisesta asua vanhempiensa tai omaistensa luona, käytännössä ainoa vaihtoehto on laitos", sanoo tutkimuspäällikkö Hannu Vesala Kehitysvammaliitosta.

Muita asumispalveluita on kehittymässä, mutta niitä tarjotaan vasta vähän.

Vesala viittaa EU:n perusoikeusviraston FRA:n raportteihin Puolasta, Liettuasta, Romaniasta ja Bulgariasta.

Vastaava ongelma on myös Venäjällä, jossa raskaana olevia naisia painostetaan aborttiin, mikäli lapsen epäillään syntyvän kehitysvammaisena.

Pieniä merkkejä asennemuutoksesta näkyy. Venäläisnäyttelijä Evelina Bledansin pojalla Semjonilla on Downin syndrooma, ja media seuraa aktiivisesti perheen elämää myönteiseen sävyyn. Semjonilla on myös oma Twitter-tilinsä.

Euroopan unioni on ratifioinut YK:n vammaisia henkilöitä koskevan yleissopimuksen, jonka mukaan vammaisilla tulee olla täysi oikeustoimikelpoisuus. Jäsenvaltioiden lainsäädäntö kuitenkin raahaa perässä.

"Kehitysvammaisia ihmisiä ei usein pidetä oikeustoimikelpoisina ja he ovat holhouksen alla", Hannu Vesala toteaa.

Maiden välillä on suuria eroja, mutta EU:n sisällä entisen itäblokin maissa tilanne on heikoin.

"Eteenpäin mennään ilman muuta, mutta yleisten asenteiden muuttuminen kestää sukupolven tai useampiakin", sanoo vammaisalan aktiivi Jyrki Pinomaa, joka on Inclusion Europe -järjestön hallituksen jäsen.

"Järjestön hallituksessa on myös kehitysvammainen ihminen Romaniasta. Hän voi toimia kansainvälisesti, koska takana on yksityisten lahjoittajien tuki", Pinomaa toteaa.

Monessa Itä-Euroopan maassa palvelut järjestyvät yksityisten säätiöiden ja muiden tahojen kautta, koska valtiolla ei ole varaa panostaa kehitysvammaisten palveluihin.

Anneli Ahonen, Pietari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat