Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Al-Qaidan johtaja luki salaliittoteorioita

USA julkaisi kokoelman salaisia bin Laden -asiakirjoja

Ulkomaat
 

Al-Qaida-johtaja Osama bin Laden oli kiinnostunut globaaleista salaliittoteorioista, selviää Yhdysvaltain tiedustelun keskiviikkona julkaisemista, aiemmin salaiseksi luokitelluista asiakirjoista.

Julkaistujen asiakirjojen mukaan Osama bin Ladenin kirjahyllystä löytyi useita salaliittoteorioita käsitteleviä kirjoja.

Dokumentit ovat otos tuhansien asiakirjojen saalista, jonka Yhdysvaltain erikoisjoukkojen sotilaat takavarikoivat al-Qaida-johtajan piilopaikasta Pakistanin Abbottabadissa 2011. Yhdysvaltain merijalkaväen Navy Seals -joukot iskivät bin Ladenin piilopaikkaan 2. toukokuuta 2011 ja tappoivat terroristijohtajan.

Valtaosa Abbottabadissa saaduista asiakirjoista on julistettu salaisiksi, mutta Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on vaatinut lisää läpinäkyvyyttä.

Yhdysvaltain turvallisuusviranomaiset seuloivat läpi materiaalia ja julkaisivat siitä pienen, valikoidun osan. Otos sisältää muun muassa bin Ladenin kirjeenvaihtoa, al-Qaidan ja muiden terrroristiryhmien virallisia asiakirjoja sekä listan bin Ladenin omistamista englanninkielisistä kirjoista.

Yhdysvallat on aiemminkin julkaissut katkelmia bin Ladenin asiakirjoista, mutta valtaosa niistä on yhä salaisia.

Bin Ladenin "kirjahyllyä" esittelevän kirjalistan perusteella vaikuttaa siltä, että Osama bin Laden luki innokkaasti salaliittoteorioihin liittyvää kirjallisuutta.

Kirjahyllyssä oli muun muassa oikeistolaisen yhdysvaltalaisen salaliittoteoreetikon Fritz Springmeierin teos Bloodlines of the Illuminati sekä salaliittoteorioihin kallellaan olevan globalreserach.ca -sivuston perustajan Michel Chossudovskyn America's "War on Terrorism".
Bin Laden jopa haali kirjallisuutta, joka käsittelee New Yorkin terrori-iskuja salaliittoteorioiden näkökulmasta.

Bin Ladenilla oli kirjahyllyssään myös Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaa arvostelevan kielitieteilijän Noam Chomskyn ja entisen CIA-tiedustelijan Michael Scheuerin teoksia.

Yhdysvaltain tiedustelu julkaisi otteita bin Ladenin asiakirjoista vain viikko sen jälkeen kun amerikkalainen journalisti Seymour Hersh oli väittänyt, että Yhdysvaltain virallinen totuus bin Ladenin tappo-operaatiosta oli valhetta.

CIA:n mukaan asiakirjojen julkaisemista oli valmisteltu pitkään, eikä julkistaminen liity Hershin kiistanalaiseen kirjoitukseen, uutistoimisto AFP kertoo.

AFP:n katsauksen mukaan bin Laden suunnitteli asiakirjojen perusteella uutta näyttävää iskua länsivaltoja vastaan. Terroristijohtaja kantoi myös huolta al-Qaidan medianäkyvyydestä ja valmisteli mediatempausta New Yorkin terrori-iskujen kymmenvuotismuistopäivän varalle.

Hänet kuitenkin tapettiin kolme kuukautta ennen odottamaansa merkkipäivää.

AFP:n mukaan bin Laden oli huolissaan siitä, että jihadistit keskittävät toimintaansa liikaa muslimimaihin, vaikka heidän todellinen vihollisensa on Yhdysvallat.

"Meidän pitää lopettaa operaatiot armeijaa ja poliisia kaikilla alueille, erityisesti Jemenissä", bin Laden kirjoittaa yhdessä julkaistussa asiakirjassa.

Terroristijohtaja oli asiakirjojen perusteella haltioitunut arabikevään kansannousuista ja kehotti seuraajiaan tarttumaan "vallankumouksen" hetkeen ja kokoamaan yhteen musliminuoria.

Monet julkaistuista asiakirjoista paljastavat al-Qaida-verkoston toiminnan ammattimaisuuden.

Ammattimaisuudesta kielii muun muassa virallinen lomake, jonka al-Qaidaan hakeutuvat jihadistit joutuvat täyttämään.

Tavanomaisten henkilötietojen lisäksi hakemuksessa kysytään muun muassa: "Haluatko tehdä itsemurhaiskun", "keneen olemme yhteydessä, jos sinusta tulee marttyyri" ja "kuinka kauaksi aikaa olet suunnitellut jääväsi jihadin näyttämölle".

Bin Ladenin muistiinpanot luovat kuvan terroristijohtajasta, joka pyrki hallinnoimaan verkostoaan kuin kansainvälistä suuryritystä.

"Yksi erityinen asia, jota emme saa katsoa läpi sormien, on hallinto-oppi", bin Laden tähdentää.

Hän kehottaa muistiinpanoissaan al-Qaidaa värväämään maailmalta syvästi uskonnollisia nuoria, mutta myös sellaisia, joilla on luonnontieteellistä- tai insinöörikoulutusta sekä julkishallinnon osaamista.

"Lähetämme osan älykkäimmistä veljistämme   opiskelemaan yliopistoihin", bin Laden kaavailee, maalaillen visiota korkeasti koulutettujen uskonsotureiden uudesta sukupolvesta.

Erityistä kysyntää al-Qaidan riveissä on bin Ladenin mukaan kemisteille, jotka "valmistavat räjähteitä, joita tarvitsemme kipeästi."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat