Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kehitysvammaisten asema parantunut Liettuassa – 11-vuotias Meida Burokaite muuttaa asenteita

Ulkomaat
 
Monika Abraityte
Liettualainen Meida Burokaite haki kasvihuoneesta retiisejä keskiviikkoiltana. Burokaite on käynyt tavallista päiväkotia ja koulua.
Liettualainen Meida Burokaite haki kasvihuoneesta retiisejä keskiviikkoiltana. Burokaite on käynyt tavallista päiväkotia ja koulua. Kuva: Monika Abraityte

Liettuassa 11-vuotias Meida Burokaite piti tiistai-iltana television ääressä peukkuja Pertti Kurikan nimipäiville. Hän pitää bändin musiikista, ja hänellä on itselläänkin downin syndrooma.

"Todella hyvää musiikkia", sanoo Meida.

Meida Burokaite on käynyt Vilnassa tavallisen lastentarhan, ja tänäkin aamuna isä vie hänet tavalliseen kouluun, jossa on erityisluokka.

"Emme ole kokeneet vihamielisiä asenteita. Meida on itse avoin ja sosiaalinen lapsi. Ihmiset ovat häntä kohtaan ystävällisiä", sanoo hänen isänsä, vararehtori Alvydo Burokas.

Tausta

Itä-Eurooppa kamppailee laitostumisen kanssa

Vielä helmikuussa 1990 romanialaisessa kehitysvammaisten sairaalassa oli vain muutama henkilökuntaan kuuluva – potilaita oli 121, joista lapsia 96.

Euroopassa yli miljoona kehitysvammaista ja mielenterveysongelmista kärsivää ihmistä elää laitoksissa.

"Heistä suurin osa asuu Itä-Euroopassa", sanoo poliittisista kysymyksistä vastaava Magdi Birtha Inclusion Europe -kehitysvammaisjärjestöstä.

"Ikävä kyllä eurooppalaisella rahoituksella on viime vuosikymmenen aikana kunnostettu näitä laitoksia sen sijaan, että kehitysvammaisille olisi luotu tapoja asua osana yhteiskuntaa."

Olot ovat toki parantuneet 1980- ja 1990-lukujen taitteesta, jolloin esimerkiksi Romanian lastenkotien karmeat puutteet selvisivät Nicolae Ceausescun diktatuurin kaatumisen jälkeen. Hylättyjen lasten määrä oli kasvanut Romanian kiellettyä abortin ja ehkäisyn.

Kehitysvammaisten laitosasumisesta ei kuitenkaan ole päästy eroon, vaikka EU kannustaa tähän jäsenmaitaan.

"Jos kehitysvammainen henkilö ei voi syystä tai toisesta asua vanhempiensa tai omaistensa luona, käytännössä ainoa vaihtoehto on laitos", sanoo tutkimuspäällikkö Hannu Vesala Kehitysvammaliitosta.

Muita asumispalveluita on kehittymässä, mutta niitä tarjotaan vasta vähän.

Vesala viittaa EU:n perusoikeusviraston FRA:n raportteihin Puolasta, Liettuasta, Romaniasta ja Bulgariasta.

Vastaava ongelma on myös Venäjällä, jossa raskaana olevia naisia painostetaan aborttiin, mikäli lapsen epäillään syntyvän kehitysvammaisena.

Pieniä merkkejä asennemuutoksesta näkyy. Venäläisnäyttelijä Evelina Bledansin pojalla Semjonilla on Downin syndrooma, ja media seuraa aktiivisesti perheen elämää myönteiseen sävyyn. Semjonilla on myös oma Twitter-tilinsä.

Euroopan unioni on ratifioinut YK:n vammaisia henkilöitä koskevan yleissopimuksen, jonka mukaan vammaisilla tulee olla täysi oikeustoimikelpoisuus. Jäsenvaltioiden lainsäädäntö kuitenkin raahaa perässä.

"Kehitysvammaisia ihmisiä ei usein pidetä oikeustoimikelpoisina ja he ovat holhouksen alla", Hannu Vesala toteaa.

Maiden välillä on suuria eroja, mutta EU:n sisällä entisen itäblokin maissa tilanne on heikoin.

"Eteenpäin mennään ilman muuta, mutta yleisten asenteiden muuttuminen kestää sukupolven tai useampiakin", sanoo vammaisalan aktiivi Jyrki Pinomaa, joka on Inclusion Europe -järjestön hallituksen jäsen.

"Järjestön hallituksessa on myös kehitysvammainen ihminen Romaniasta. Hän voi toimia kansainvälisesti, koska takana on yksityisten lahjoittajien tuki", Pinomaa toteaa.

Monessa Itä-Euroopan maassa palvelut järjestyvät yksityisten säätiöiden ja muiden tahojen kautta, koska valtiolla ei ole varaa panostaa kehitysvammaisten palveluihin.

Anneli Ahonen, Pietari

Perhe on kattanut iltateen pihalle keskelle maalaisidylliä. Vanhemmat hymähtävät väitteelle, jonka mukaan Pertti Kurikan nimipäivät olisi pudonnut euroviisufinaalista itäeurooppalaisten asenteiden vuoksi.

"Se aika on ohi", sanoo Burokas.

Kun Burokas oli lapsi, samassa kerrostalossa asui poika, jolla oli downin syndrooma. Hän ei koskaan tullut sisarustensa kanssa ulos.

"Näin hänet vain joskus vilaukselta ikkunan takaa. Käytännössä hänet oli lukittu kotiinsa", Burokas muistelee.

Neuvostoaikana vanhempia jopa painostettiin antamaan kehitysvammaisena syntyneet vauvansa lastenkotiin, muistelee äiti, metalliyrityksen johtaja, Danguole Burokiene.

Nykyään paljon riippuu lääkäristä. Burokienen tuttua lääkäri suositteli vielä hiljattain luopumaan kehitysvammaisesta vauvastaan ja synnyttämään uusia.

"Viime vuoden aikana Vilnan lastenkotiin tuotiin neljä vauvaa, joilla oli downin syndrooma", sanoo Burokaite.

Kun Meida Burokaite syntyi 2004, tieto kehitysvammasta piti hankkia itse internetistä. Silloin Liettuassa toimi yhdistys liikuntavammaisten vanhusten tueksi.

Perhe oli neljä vuotta sitten perustamassa Liettuaan yhdistystä, joka yhdistää kehitysvammaisten lasten vanhempia. He vuokraavat Vilnan kaupungilta edullisesti tilaa, jossa toimii yksityinen päiväkoti kaikenlaisille lapsille.

Seuraavaksi yhdistys miettii, minkälaista toimintaa järjestää lapsilleen aikuisena. "Esimerkiksi leipomon", sanoo Alvydo Burokas.

Meida Burokaite ei itse haaveile työstä, eikä punk-bändistä. Hän pitää uinnista ja hänen idolinsa on liettualainen uinnin olympiavoittaja, Ruta Meilutyte.

Vilnassa kulkiessaan perhe näkee muitakin lapsia, joilla on downin syndrooma.

Meida Burokaite perhe on vaivihkaa muuttamassa asenteita Liettuassa. Perheen piti pinnistellä saadakseen Meida tavalliseen päiväkotiin.

"Kun Meida lähti, samassa päiväkodissa oli jo neljä kehitysvammaista lasta", Danguole Burokiene sanoo.

Kaja Kunnas
Vilna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat