Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuokra-asuntoja omistusasunnoiksi

Ulkomaat
 

Ruotsissa vuokria on säännelty toisen maailmansodan vuosista alkaen ja nykymuodossaan vuodesta 1968. Vuokrat eivät siis määräydy markkinaehtoisesti, toisin kuin Suomessa. Säänneltyyn vuokraan vaikuttavat muun muassa asunnon paikka, kunto ja erilaiset kustannukset, joita syntyy sen ylläpidosta.

Taustalla on alun perin ollut ajatus siitä, että myös kaupungin keskustassa olisi mahdollista asua edullisesti. Kyseenalaista on, onko ajatus toiminut. Tukholma on selvästi eriytynyt tulojen ja muun muassa syntyperän suhteen.

Järjestelmään on viime vuosina tehty joitakin muutoksia. Nykyisin uudet vuokra-asunnot on vapautettu 15 ensimmäisen vuoden ajaksi sääntelystä. Uuden ja kalliimman asunnon voikin saada tavallista nopeammin.

Muutoksen vaikutus vuokrajärjestelmän toimivuuteen on kuitenkin verraten pieni, sillä uudistuotannon osuus on pieni koko vuokra-asuntokantaan verrattuna, sanoo Boverketin analyytikko Begnt Hansson.

Tilannetta vuokramarkkinoilla kiristää tällä hetkellä väestönkasvun lisäksi se, että vuokra-asuntoja on viime vuosikymmeninä muutettu runsaasti omistusasunnoiksi. Boverketin mukaan vuokra-asuntojen kokonaismäärä vähentyi, vuosina 1990–2012 83 000:lla Suur-Tukholmassa.

Ruotsalaisten tulot ovat myös kasvaneet vuokria nopeammin, mikä tekee vuokraamisesta yhä houkuttelevampaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat