Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yli 20 vuotta jonossa, sitten vuokralle Björn Wahlroosin nurkille – Tukholman vuokra-asuntomarkkinoilla harvat voittavat

Ulkomaat
 
Magnus Laupa
Ethel Rutensköld on Tukholman vuokramarkkinoiden voittaja. Hän sai asunnon Tukholman arvostetuimpiin kuuluvilta kaduilta 23 vuoden odotuksella. "Sopimuksista ei täällä luovuta, niiden kanssa mennään hautaan."
Ethel Rutensköld on Tukholman vuokramarkkinoiden voittaja. Hän sai asunnon Tukholman arvostetuimpiin kuuluvilta kaduilta 23 vuoden odotuksella. "Sopimuksista ei täällä luovuta, niiden kanssa mennään hautaan." Kuva: Magnus Laupa

Tukholmasta ei voi löytää vuokra-asuntoa. Ei ainakaan, jollei odota pariakymmentä vuotta. Tämä on vakiovirsi asuntomarkkinoiden arkea kuvailevien ruotsalaisten suussa. Mutta toki jotkut ovat aina onnekkaita.

Sen tietää Ethel Rutensköld, 74. Hän on Tukholman vuokraruljanssin harvinainen voittaja.

Eläkkeellä oleva lukionopettaja jonotti 23 vuotta vuokra-asuntoa Tukholman ydinkeskustasta. Sitten, sinnikkyyden ja hiukan onnenkin ansiosta, hän sai edullisen ja komean asunnon pankkiiri Björn Wahlroosin nurkilta, Tukholman arvostetuimpiin kuuluvalta alueelta.

Wahlroos omistaa lehtitietojen mukaan runsaan 300 neliön luksusasunnon Strandvägenillä, Tukholman keskustassa. Ethel Rutensköld asuu samalla rantakadulla 1800-luvun lopun tornitalossa. 63 neliön avara kaksio maksaa noin 700 euroa kuussa.

"Tästä nauttii aivan joka päivä", Rutensköld sanoo ja esittelee porraskäytävän ruusukuvioitua holvikattoa, kierreportaita ja näköalaansa. Ikkunan takana on yksi Tukholman mahtipontisimmista rakennuksista, Djurgårdenin Nordiska Museet.

Artikkeliin liittyvät

Etelä-Helsingin keskihinnoilla Rutensköldin neliöt maksaisivat vajaat 1 200 euroa, luultavasti enemmän parhaissa osoitteissa. Tukholmassa edullinen hinta hulppealla paikalla on mahdollinen vuokrasääntelyn takia.

Järjestelmä toimii yksinkertaistaen niin, että liki kaikkia vuokra-asuntoja jonotetaan ja niiden hintaa säädellään monimutkaisella tavalla. Ei siis kuten Suomessa, missä asunnon voi antaa vuokralle parhaaksi katsomallaan hinnalla.

Systeemi yhdistettynä muihin seikkoihin asuntomarkkinoilla tuottaa harvoja Rutensköldin kaltaisia voittajia. Moni jää silti ilman asuntoa, ja vuokrasopimuksen jonotusaika vain kasvaa. "Nykynuoret tarvitsevat vanhempien apua tai suhteita", sanoo Rutensköldin kumppani Friedhelm Kiewning, 80.

Hän muistelee, kuinka takavuosina jo kravatti saattoi auttaa pitkälle asuntoasioissa.

Rutensköldin vuokra-asunnon olohuoneesta näkyy yksi Tukholman mahtipontsimmista rakennuksista, Djurgårdenin Nordiska museet.
Rutensköldin vuokra-asunnon olohuoneesta näkyy yksi Tukholman mahtipontsimmista rakennuksista, Djurgårdenin Nordiska museet.

Kaikkialla vuokrajono ei toki ole yhtä pitkä kuin ydinkeskustassa, missä keskimääräinen jono on suosituimmilla paikoilla 15–20 vuotta. Missään ei silti ole helppoa: Rinkebyn tai Husbyn huonomaineisina pidetyissä lähiöissäkin jonoa on noin kahdeksan vuotta. Kärrtorpissa 12.

2005 jonovuosia oli koko Tukhomassa keskimäärin noin viisi, viime vuonna jo noin yhdeksän, osoittavat asuntovälittäjä Bostadsförmedlingenin tilastot.

Muun muassa asuntovirasto Boverket arvioi, että vuokrasääntely luultavasti hidastaa vuokrarakentamista, sillä omistusasuntojen tuotto on parempi.

Kuninkaallisen teknillisen korkeakoulun asuntomarkkinaprofessori Stellan Lundström pitää jonotusaikoja jo melko "epäkiinnostavina", koska käytännössä asunto on liki mahdoton saada. Vaikka vuokra-asuntorakentaminen on viime aikoina saanut hiukan vauhtia, ei tahti ole lainkaan riittävä väestön kasvaessa. "Ne, jotka onnistuvat saamaan ensikäden vuokrasopimuksen, eivät päästä niistä irti, eikä markkinoilla ole vaihtuvuutta."

Ihmisten on asuttava alivuokralaisina, haalittava rahat ostamiseen tai hankittava vuokrasopimus pimeästi, siis ostamalla joltakin niitä sääntöjen vastaisesti myyvältä. Rutensköldin talosta on viime aikoina vapautunut vain harvoja asuntoja. Hiljattain tullut uusi asukas jonotti 28 vuotta.

Vuokrasääntelyn järkevyydestä on kiistelty vuosia. Muun muassa teollisuusmaiden järjestö OECD ja EU-komissio ovat nostaneet esiin sen haittoja. Vain vähän on silti tapahtunut. Lundströmin mukaan ratkaisu olisi luopua sääntelystä kokonaan pitkällä siirtymäajalla. Hän pitää sitä silti epärealistisena.

Joka kolmas ruotsalainen asuu vuokralla, ja muutos tarkoittaisi nykyvuokrien nousua. Sellainen pelottaa poliitikkoja, sanoo myös Boverketin analyytikko Begnt Hansson. "Ruotsissa on pari teemaa, joista poliitikot eivät vain selviä: asuntomarkkinat ja Nato-kysymys", hän nauraa.

Rutensköld haluaa muistuttaa, ettei hänen edullisen vuokra-asuntonsa hienoutta pitäisi liioitella. Asunnossa on vain pieni keittokomero, ja käryn takia pariskunta ei useinkaan kokkaa kotona. "Mutta se, että luonto on niin lähellä, on parasta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat