Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raiskaus on usein sodankäynnin väline

Ulkomaat
 

Raiskauksia on käytetty sodankäynnin välineenä Kongon demokraattisessa tasavallassa ilmeisesti enemmän kuin missään muussa konfliktissa.

Seksuaalisella väkivallalla aseryhmät levittävät kauhua siviiliväestöön ja ajavat näitä pois asuinalueilta. Raiskauksilla myös kostetaan yhteisöille, jotka ovat tukeneet vihollisryhmää.

YK julkaisi viime vuonna raportin, johon tutkituista raiskauksen uhreista nuorin oli 2-vuotias ja vanhin 80-vuotias. Usein heidän sukupuolielimiään oli silvottu tai ammuttu.

Itä-Kongon sodan rajuimpina vuosina arvioitiin, että joka kuukausi raiskattiin yli tuhat naista. Yli 20-vuotisen konfliktin aikana sadattuhannet naiset ovat joutuneet seksuaalisen väkivallan kohteeksi.

Viime vuosina tilanne on hieman parantunut. Vuosina 2010–2013 YK kirjasi Kongossa 3 600 raiskausta.

Raiskauksiin ovat syyllistyneet ihmisoikeusjärjestöjen mukaan sekä monet Itä-Kongon kymmenistä sissiryhmistä että Kongon asevoimien sotilaat.

Itä-Kongon monimutkaiseen konfliktiin liittyy sisäisten kiistojen lisäksi naapurimaiden Ruandan ja Ugandan politiikkaa ja kamppailua alueen mineraalivaroista.

Järjestelmällisiä raiskauksia on käytetty monissa muissakin sodissa. Japanin armeija raiskasi joukoittain naisia Kiinan Nanjingissa 1937. Bosnian sodassa 1990-luvulla raiskattiin kymmeniätuhansia naisia. Seksuaalinen väkivalta on ollut yleistä myös konflikteissa esimerkiksi Kolumbiassa, Sudanissa, Liberiassa ja Syyriassa.

Kongon raiskausten uhrien tunnetuin puolustaja on lääkäri Denis Mukwege, joka sai viime vuonna EU:n Saharov-sananvapauspalkinnon. Mukwegen perustamassa Panzin sairaalassa on hoidettu noin 30 000 seksuaalisen väkivallan uhria.

Kiivaassa puheessaan YK:ssa vuonna 2012 Mukwege syytti kansainvälistä yhteisöä pelkuruudesta puuttua Kongon raiskaussotaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat