Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obama päässee neuvottelemaan vapaakauppasopimuksesta

Sopimuksessa olisi mukana 11 Tyynenmeren alueen valtiota

Ulkomaat
 
Barack Obama
Barack Obama

Presidentti Barack Obama saa todennäköisesti perjantaina senaatilta luvan neuvotella Tyynenmeren alueen vapaakauppasopimuksesta.

Kyse on poliittisesta voitosta Obamalle, sillä viime viikolla senaatti äänesti luvan käsittelyä vastaan. Torstaina senaatti pyörsi oman päätöksensä.

Käytännössä kyse on siitä, että kongressi suostuu rajoittamaan omaa valtaansa. Kun Yhdysvallat on neuvotellut vapaakauppasopimuksen 11 Tyynenmeren alueen valtion kanssa, sopimus alistetaan kongressille vain hyväksyttäväksi tai hylättäväksi, eivätkä kongressiedustajat saa tehdä sopimukseen muutoksia.

Vapaakauppasopimus on poikkeuksellinen siksi, että Obama on liittoutunut kongressin republikaanien kanssa, jotka kannattavat vapaakauppaa ja jotka ovat yleensä presidentin kiivaita vastustajia. Obaman oma puolue, demokraatit, on vapaakaupan suhteen kriittisempi.

Monet demokraattien perinteiset kannattajat, pohjoisten osavaltioiden teollisuustyöläiset, pelkäävät työpaikkojensa katoavan ulkomaille. Näin kävi presidentti Bill Clintonin vuonna 1993 allekirjoittaman Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksen Naftan seurauksena.

Senaatin jälkeen vielä kongressin edustajainhuoneen on annettava Obamalle neuvottelulupa. Itse sopimuksesta neuvotellaan kesän ja syksyn mittaan.

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat