Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monique Mbombo siepattiin sissiryhmän seksiorjaksi 15-vuotiaana

Kongossa elinajanodote on hieman yli 50 vuotta. Monilta elämä viedään väkivalloin. Monique Mbombo oli 15-vuotias, kun hänet raiskattiin ensimmäisen kerran.

Ulkomaat
 
Monique jäi eloon mutta tuhoutui - Kongon sodassa raiskaukset ovat ase
Monique jäi eloon mutta tuhoutui - Kongon sodassa raiskaukset ovat ase
Kongolainen Monique Mbombo oli 15-vuotias, kun hänet raiskattiin ensi kerran. Videolla hän kertoo, miten hän yritti antaa anteeksi raiskaajilleen. Toimittaja: Sami Sillanpää / HS, kuvaus ja leikkaus: Jukka Gröndahl / HS

Kun kongolainen Monique Mbombo oli täyttänyt 16 vuotta, hän synnytti ensimmäisen lapsensa.

Itäisessä Kongossa on yleistä saada lapsi teini-iässä. Moniquen tilanne oli kuitenkin tavallinen myös synkemmällä tavalla. Lapsi sai alkunsa vastoin hänen tahtoaan.

Monique siepattiin 15-vuotiaana sissiryhmän seksiorjaksi. Ensimmäinen lapsi syntyi raiskauksesta. Tyttö sai nimekseen Sara.

Teiniäiti jäi henkiin.

Mutta tavallaan Moniquen elämä oli jo viety häneltä.

Jos syntyy Kongon demokraattiseen tasavaltaan keskelle Afrikkaa, odotettavissa oleva elinikä on miehillä 51 ja naisilla 53 vuotta. Se tarkoittaa, että elämässä kaikki tapahtuu aiemmin kuin meillä länsimaissa. Siis siinä tapauksessa, että ihminen pystyy itse vaikuttamaan elämänsä kulkuun.

Jotkut kongolaiset voivat elää vaikka 90-vuotiaiksi. Mutta tilastollinen elinajanodote on matala, koska niin moni kuolee jo alle 5-vuotiaana.

Seuraavien raiskausten määrää Monique Mbombo ei muista.

"Komentajat pakottivat minut seksiin aina, kun halusivat. Jos vastustin, he hakkasivat minut. Minua hakattiin paljon", hän sanoo.

Monique kertoo elämästään kotonaan Saken kylässä. Koti on teltta. Sen maalattialla kiehuu vesi kattilassa hiilinuotion päällä. Teltan kankaiseen seinään on teipattu juliste, joka esittää itsenäisen Kongon (tunnettiin välillä nimellä Zaire) johtajia 1960–2013.

Toiseksi edellinen johtaja oli Laurent-Désiré Kabila.

Monique taisteli hänen joukoissaan. Kabilan sissijoukon merkittävä osa olivat lapsisotilaat, kadogot. Vuosina 1996–1997 joukot marssivat Itä-Kongosta 2000 kilometriä pääkaupunkiin Kinshashaan ja kukistivat diktaattori Mobutu Sese Sekon.

Monique ei edennyt pääkaupunkiin asti, mutta puoliväliin valtavaa Kongoa kyllä. Siellä hän joutui toisen sissiryhmän, RCD:n haltuun.

Jukka Gröndahl HS
Monique Mbombo taisteli lapsisotilaana yhdeksän vuotta. Nykyisin hän asuu viiden lapsensa kanssa pressuista tehdyssä kodissa Sakessa.
Monique Mbombo taisteli lapsisotilaana yhdeksän vuotta. Nykyisin hän asuu viiden lapsensa kanssa pressuista tehdyssä kodissa Sakessa.

Kun Monique Mbombo oli 20-vuotias, hän tappoi ensimmäisen kerran. Taistelussa RCD oli saanut vangiksi toisen aseryhmän taistelijoita. Komentaja osoitti Moniquelle heistä yhtä.

"Minun oli pakko. Muuten he olisivat tappaneet minut."

Miten teit sen?

"Veitsellä."

Monique vetää kätensä kurkun yli.

Hän sanoo, että ensimmäisen tapon jälkeen hän ei pystynyt painajaisiltaan nukkumaan. Hereillä ollessaan hän näki harhoja, joissa tapettu mies jahtaa häntä.

"Sitten pikku hiljaa totuin siihen. Tappamiseen."

Kun konfliktit pitkittyvät, niistä tulee kierteitä. Ne imevät mukaansa myös viattomat. Tappajia ja julmuuksien tekijöitä tulee niistäkin, jotka eivät sitä koskaan olisi itsestään uskoneet.

Itä-Kongon sotaa on käyty runsaat 20 vuotta.

Laittomuuden ja sekasorron tilassa julmuudet jäävät rankaisematta. Kongon sodassa on raiskattu keskimäärin kymmeniä naisia joka päivä. Satojatuhansia koko sodan aikana.

Konfliktin kuolonuhrien määräksi arvioidaan 3–5 miljoonaa. Lukuun lasketaan tarttuviin tauteihin ja aliravitsemukseen kuolleita. Nämä ovat Kongon yleisimpiä kuolinsyitä, koska sota on heikentänyt elinoloja.

Mutta luvut eivät kerro sodan koko hintaa. Monet ovat kuin Monique – tuhoutuneita vaikka ovat yhä elossa.

Sodassa Monique Mbombo kohtasi elämänsä rakkauden. Hän joutui sissiryhmänsä kanssa väijytykseen syrjäisillä vuorilla, mutta muut ehtivät apuun.

Moniquen pelasti taistelija nimeltä Antoine Abali.

Antoinesta tuli Moniquen neljän seuraavan lapsen isä. Ne olivat rakkauden lapsia.

Perhe eli useita vuosia vuorilla sissileirissä tai välillä kylissä, joissa asejoukko piilotteli siviilien keskellä. Monique ja Antoine sotivat yhdessä. Silloin lapset jäivät muiden hoiviin.

Mutta edes puoliso ei pystynyt suojelemaan Moniquea. Erityisen julma oli eräs komentaja. Hänellä oli tapana lähettää Antoine taistelemaan muualle. Sillä välin hän raiskasi Moniquen.

"Antoine tiesi siitä. Mutta komentaja oli hänen esimiehensä. Ei hän voinut vastustaa komentajaansa."

Lopulta Monique kosti. Hän tappoi komentajan vaimon.

Kun konflikteja yritetään lopettaa, kyse ei ole vain asejoukoista ja rauhansopimuksista.

Jokaisen ihmisen on yksi kerrallaan taisteltava itsensä takaisin elämään.

Monique Mbombo pääsi vapaaksi sissijoukosta yhdeksän vuoden jälkeen. Perhe oli saanut vihiä hänen olinpaikastaan. Isä maksoi lunnaat.

Monique sai mukaan lapsensa, mutta Antoine jäi taistelemaan. Sotimisesta oli tullut hänen keinonsa selviytyä elämässä. Antoine kävi vuorilta säännöllisesti tapaamassa Moniquea ja lapsia.

Kunnes miehen sijaan tuli uutinen.

Monique Mbombo jäi leskeksi ja viiden lapsen yksinhuoltajaksi 30-vuotiaana.

Moniquen kamppailu paluusta normaalielämään alkoi Goman kaupungissa. Siellä on ammattikoulu, joka kouluttaa entisiä sissejä. Koulun toimintaa tukee suomalaisjärjestö Kirkon ulkomaanapu.

Nyt Moniquella on töitä. Hän siivoaa ja pyykkää toisessa entisten sissien tukikeskuksessa Saken kylässä.

Moniquen kotiteltta on myös viiden lapsen koti. Se on tyypillinen lapsimäärä kongolaisessa perheessä. Moniquen lapset käyvät koulua. Koulumaksu on noin yhdeksän euroa kuussa kustakin, mikä vie Moniquen koko kuukausipalkan.

Siksi Monique tarjoaa lapsille joka päivä samaa ruokaa: maissipuuroa ja lehtiä, joita hän kerää luonnosta.

Raiskauksesta syntynyt Sara on nyt 17-vuotias.

"Sara on innostunut opinnoista. Pojat eivät häntä kiinnosta. Ehkä hänelle tulee hyvä elämä."

Millainen on ihmisen elinajanodote? Elämänodote? Paljon riippuu siitä, huolehtiiko joku.

Moniquen lapsien kannalta ratkaisevaa on, kauan äiti jaksaa.

Moniquen katseessa näkyy menneisyys.

"Olen miettinyt elämääni todella paljon. Nyt yritän olla miettimättä. Päätin ajatella, että en voinut sille kaikelle mitään. Se ei ollut minun syytäni."

Hän katuu joitain tekojaan.

"Minun ei olisi pitänyt kostaa komentajan vaimolle. Olisi pitänyt tappaa komentaja."

Joskus ahdistus käy liialliseksi. Silloin Monique juo viinaa.

Hän sanoo, että hänen loppuelämänsä ainoa pyrkimys on pitää lapset elossa.

"Toivoa? Ei minulla ole enää toivoa elämässäni. Minä olen jo vanha."

Hän on nyt 33-vuotias.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat