Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU kipuilee suhteissa itänaapureihin

EU-maita jakaa se, miten pitkälle Eurooppa-polulla itäiset kumppanimaat pitäisi päästää

Ulkomaat
 
Ints Kalnins Reuters
Latvian presidentti Andris Berzins (oik.) otti vastaan Ukrainan presidentin Petro Porošenkon Riikassa torstaina.
Latvian presidentti Andris Berzins (oik.) otti vastaan Ukrainan presidentin Petro Porošenkon Riikassa torstaina. Kuva: Ints Kalnins Reuters

Unioni on vahvasti jakautunut sen suhteen, miten pitkälle Eurooppa-polulla itäiset kumppanimaat pitäisi päästää

Kun punainen matto edellisen kerran rullattiin auki EU:n itänaapureita varten puolitoista vuotta sitten, Petro Porošenko oli vielä suklaakuningas, jonka makeisimperiumi kärsi Venäjän langettamasta tuontikiellosta.

Fakta

Itäiset ystävät

 Vuonna 2009 perustettuun EU:n itäisen kumppanuuden ohjelmaan kuuluu kuusi entistä neuvostotasavaltaa eli Ukraina, Georgia, Moldova, Armenia, Azerbaidžan ja Valko-Venäjä.

 Ohjelman tarkoituksena on edistää naapuruston taloudellista ja poliittista vakautta sekä demokratiakehitystä.

 Euroopan unioni kannustaa itäisiä kumppaneitaan uudistuksiin tarjoamalla vastineeksi kaupan vapauttamista ja viisumihelpotuksia.

 EU on tukenut kumppanimaita ohjelman puitteissa yhteensä 3,2 miljardilla eurolla vuodesta 2009 lähtien.

Torstaina Riiassa Porošenkolla oli kannettavanaan vielä suurempi ongelma. Hän asteli punaiselle matolle presidenttinä, jonka maa Ukraina on käytännössä sodassa Venäjän ja venäjänkielisten separatistien kanssa.

Porošenkon ongelmat heijastelevat sitä, miten dramaattisen nopeasti todellisuus ja Venäjän toiminta ovat muuttuneet Euroopan naapurustossa. Presidentti osallistuu Latvian pääkaupungissa kaksipäiväiseen huippukokoukseen, jossa EU-maiden päämiehet kohtaavat itänaapureiden johtajia – mutta eivät muun muassa Venäjän ärsyttämisen pelossa halua mennä suhteissa liian pitkälle.

Kokouksella on paljon symboliarvoa, sillä edellisestä, Vilnassa marraskuussa 2013 järjestetystä itäisen kumppanuuden huippukokouksesta puhkesi Ukrainan kriisi silloisen presidentin Viktor Janukovytšin vetäydyttyä sopimuksesta EU:n kanssa ja käännyttyä Venäjän puoleen.

Takinkääntö sai kansan kaduille, ja loppu on lähihistoriaa.

Riian kokouksessa EU-maat osoittavat tukeaan Venäjän aggression kohteeksi joutuneille naapureille.

"Tässä tilanteessa itäinen kumppanuus on tärkeämpää kuin koskaan", sanoi Saksan liittokansleri Angela Merkel kokouksen alla torstaina.

EU-maat ovat tuen osoituksissa varovaisia. Luvassa ei ole selkeitä lupauksia esimerkiksi Ukrainan ja Georgian toivomasta viisumivapaudesta saati EU-jäsenyysnäkymistä. EU-maat ovat syvästi jakautuneita sen suhteen, mitä kaikkea unioni voi idän ystäville luvata. Suurin osa EU-maista – Suomi mukaan lukien – ei halua luvata liikoja. "Itäinen kumppanuus ei ole väline EU:n laajenemiseen", Merkel linjasi.

Puola, Baltian maat ja Ruotsi puolestaan tukevat naapureiden EU-pyrkimyksiä, ja toivoisivat siitä selkeämmän viestin.

EU:n kuudesta itäisestä kumppanista Ukraina, Moldova ja Georgia ovat pisimmällä Eurooppa-polullaan. Ne ovat solmineet unionin kanssa assosiaatiosopimukset, jotka tiivistävät poliittista yhteistyötä ja vapauttavat kauppaa. Moldova onnistui saamaan viime vuonna viisumivapauden.

Kolme muuta maata – Armenia, Azerbaidžan ja Valko-Venäjä – ovat jääneet takakaarteeseen ja Venäjän helmaan. Niille EU harkitsee räätälöivänsä uuden, löyhemmän kumppanuuden. Se voisi toimia mallina yhteistyölle Venäjän johtaman Euraasian talousliiton maiden kanssa.

Eurooppa-polun hitaus on ollut hienoinen pettymys Ukrainalle, Moldovalle ja Georgialle. Asiantuntijat varoittelevat, että EU:n nihkeily pelaa Kremlin hyväksi ja todistaa sen voimapolitiikan ja kiusanteon toimivan. Naapurit tarvitsevat viisumivapauden kaltaisia todisteita siitä, että niiden valitsema Eurooppa-tie on vaivan arvoinen.

Jos kokous tulee olemaan hienoinen pettymys EU:n itäisille kumppaneille, mitähän mahtaa miettiä naapuruusohjelman perustajaisä Carl Bildt.

EU:n itäinen kumppanuus sai alkunsa Ruotsin ulkoministerinä toimineen Bildtin ja hänen puolalaisen kollegansa Radoslaw Sikorskin esityksestä 2008.

Kun Bildt vuosia sitten kuvitteli mielessään Riian tulevan kokouksen, hän odotti sen ottavan askeleita vapaakauppa-alueen rakentamisessa "Lissabonista Vladivostokiin" yhteistyössä Venäjän kanssa.

"Mutta se oli silloin", Bildt kirjoittaa blogissaan.

Virve Kähkönen HS
Riika

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat