Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amnesty syyttää Ukrainan sodan osapuolia kidutuksista

Väkivaltaisuudet leviävät entistä laajemmalle, varoittaa Etyj

Ulkomaat
 

Ukrainan sodan molemmat osapuolet ovat syyllistyneet ihmisoikeusloukkauksiin kuten kidutukseen ja summittaisiin tappoihin, väittää ihmisoikeusjärjestö Amnesty tuoreessa raportissaan.

Torstaina julkaistussa raportissa Breaking Bodies: Torture and summary killings in eastern Ukraine Amnesty dokumentoi osapuolten vankeihin kohdistamia sotarikoksia, kuten luiden rikkomista, sähköiskuilla kiduttamista, puukottamista, katosta roikottamista, valeteloituksia ja kuolemalla uhkailua.

"Vangiksi otettujen kidutus on kaikessa järkyttävyydessään yleistä Itä-Ukrainan edelleen kytevässä konfliktissa. Amnesty on dokumentoinut myös separatistien tekemiä summittaisia tappamisia. Molemmat osapuolet ovat syyllistyneet sotarikoksiin", sanoo Amnestyn Suomen osaston maakohtaisen työn asiantuntija Anu Tuukkanen.

Amnesty haastatteli raporttiin 33 vankia, jotka kertoivat osapuolten väärinkäytöksistä. Järjestö varmisti kertomuksia muulla todistusaineistolla, kuten tutkimalla röntgenkuvia rikkoutuneista luista ja sairaala-asiakirjoja sekä dokumentoimalla vankien arpia ja puuttuvia hampaita.

Järjestön mukaan suurin osa ihmisoikeusloukkauksista tapahtuu epävirallisissa pidätystiloissa. Tekoihin syyllistyvät ryhmät, jotka toimivat virallisen komentoketjun ulkopuolella. Erityisesti Itä-Ukrainan kapinallisten puolella taistelevien separatistijoukkojen tilanne on sekasortoinen. Eri ryhmien tiedetään pitävän vankeja ainakin kymmenessä eri paikassa.

Ukrainan hallituksen tukijoiden puolella erityisesti Oikea sektori -niminen nationalistiryhmä syyllistyy ihmisoikeusrikoksiin, Amnesty sanoo. Ryhmä on pitänyt panttivankinaan kymmeniä siviilejä, joita on kidutettu ja joilta on kiristetty rahaa.

Tulitauko rakoili jälleen torstaina Ukrainan itäosissa.

Yksi Ukrainan sotilas kuoli ja kahdeksan haavoittui Venäjän tukemien kapinallisten tekemässä iskussa, Ukrainan hallitus sanoi.

Helmikuussa solmittua tulitaukoa tarkkaileva Etyj ilmoitti olevansa huolissaan taistelujen laajenemisesta, kertoi Reuters.

"Huolestuttavaa on se, että konflikti näyttää laajenevan maantieteellisesti", sanoi Alexander Hug Etyjistä viikkoraportissa.

Ukrainan ja länsivaltojen mukaan Venäjä osallistuu aktiivisesti sotaan Itä-Ukrainassa lähettämällä sotilaitaan ja aseistamalla separatisteja. Venäjä kiistää tämän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat