Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:ssa etsitään syyllistä Isisin voitoille

USA lähettää Irakille ensiavuksi lisää panssarintorjunta-aseita

Ulkomaat
 
Reuters
Isiksen taistelijat heiluttavat lippuaan Raqqan kaupungissa.
Isiksen taistelijat heiluttavat lippuaan Raqqan kaupungissa. Kuva: Reuters

Kenen syytä on Irakin kaaos?

Kysymys ei ole Yhdysvalloissa uusi, mutta osa vastauksista on.

Tästä on kyse

USA miettii strategiaa uusiksi

 Presidentti Barack Obama veti amerikkalaisjoukot Irakista 2011. Kun äärijärjestö Isis eteni Irakissa viime vuonna, USA sanoi päävastuun Isisin-vastaisesta taistelusta kuuluvan irakilaisille.

 Yhdysvallat pommittaa Isisiä ilmasta ja kouluttaa irakilaissotilaita, mutta ei lähetä maajoukkoja takaisin. Jotkut amerikkalaissotilaat kannattavat USA:n joukkojen kasvattamista Irakissa 3 000 neuvonantajasta 10 000:een.

Republikaanien presidenttiehdokkaat yksi toisensa jälkeen vierittävät syytä Irakin ja Syyrian tilanteesta ja äärijärjestö Isisin voitoista presidentti Barack Obamalle ja entiselle ulkoministerille Hillary Clintonille, joka pyrkii nyt presidentiksi.

Tämän logiikan mukaan presidentti George W. Bush hyökkäsi Irakiin väärän tiedustelutiedon perusteella vuonna 2003, mikä on nykyisin useimpien republikaanienkin mielestä virhe. Suurempi virhe on kuitenkin se, että Obama päätti vetää joukot Irakista jo vuonna 2011. Amerikkalaiset jättivät jälkeensä valtatyhjiön, jonka Isisin terroristit nyt ovat täyttäneet.

Perustelu on osa republikaanien yritystä keskittyä presidentinvaaleissa ulkopolitiikkaan, kirjoittaa The Washington Post. Amerikkalaisten enemmistö on siirtynyt monissa moraalikysymyksissä demokraattien linjoille, ja republikaanit haluavat puhua asioista, joissa he voivat esiintyä vahvoina.

Demokraattien näkemyksen mukaan vastuu Irakin sodasta on entisen presidentti Bushin, joka lähti soitellen Irakin sotaan seurauksia miettimättä. Tämän tulkinnan mukaan Obama vain pelasti sen, mitä pelastettavissa oli.

"Sinun veljesi loi Isisin", sanoi demokraattiopiskelija Ivy Ziedrich presidenttikisaan valmistautuvalle Jeb Bushille viime viikolla kampanjatilaisuudessa. Jeb Bushin tulkinnan mukaan hänen veljensä jätti jälkeensä "hauraan, mutta vakaan" Irakin, jota Obama olisi voinut vahvistaa.

Vaikeampi kysymys on, mitä Yhdysvaltain pitäisi Irakissa tehdä. Amerikkalaiset tulivat yllätetyiksi Isisin nopeasta etenemisestä Irakin Ramadiin ja Syyrian Palmyraan viime päivinä.

Yhdysvallat lähettää ensiavuksi Irakiin lisää panssarintorjunta-aseita ja armeijan kouluttajia, mutta laajempi strategia puuttuu. Presidentti Obaman suunnitelma antaa irakilaisten nujertaa Isis Yhdysvaltain ilmatuen avulla on alkanut menettää uskottavuuttaan.

Torstaina julkistetussa haastattelussa Obama kutsui Ramadin menetystä "taktiseksi takaiskuksi". "En usko, että olemme häviämässä", hän rauhoitteli.

Amerikkalaisia on Irakissa noin 3 000 tiedustelu- ja koulutustehtävissä. Obama on luvannut, etteivät maajoukot palaa Irakiin, mutta hänen valtakauttaan on jäljellä enää puolisentoista vuotta.

Republikaanien presidenttiehdokkaat vaativat Obamalta aggressiivisempaa toimintaa. He tietävät kuitenkin, että kolme neljästä amerikkalaisesta pitää nykyisin Irakin sotaa virheenä. On vaikea saada kansan tai kongressin kannatusta sille, että Irakiin lähdettäisiin isolla porukalla uudelleen.

Tilanteesta tekee vielä monimutkaisemman se, että Isistä vastaan Irakissa sotivat myös Iranin tukemat shiiajoukot. Lisäksi irakilaiset ovat ostaneet Venäjältä aseita Isisiä vastaan.

Washingtonissa ei haluta, että Iranin sen enempää kuin Venäjänkään vaikutusvalta Irakissa kasvaa Yhdysvaltain kustannuksella. Iran ja Venäjä ovat myös Syyrian presidentin Bahrar al-Assadin liittolaisia, ja amerikkalaiset haluaisivat tämän luopuvan vallasta.

Irakilaiset kuitenkin tarvitsevat shiiajoukkojen apua, ellei vastaavaa tukea eturintamaan ole saatavilla amerikkalaisilta.

Laura Saarikoski HS
Washington

Isis selitettynä kolmessa minuutissa
Isis selitettynä kolmessa minuutissa
Mikä on jihadistijärjestö ja miten se toimii? Video näyttää, kuinka islamistit ovat vallanneet laajoja alueita Syyriasta ja Irakista. Toimittaja: Pipsa Palttala HS, grafiikka ja editointi: Uolevi Holmberg HS

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat