Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isis uhkaa Palmyran aarteita

Suomalaisarkeologien löydökset jäivät Isisin valtaamaan Palmyraan

Ulkomaat
 
Omar Sanadiki Reuters
Baalin temppeli on yksi Palmyran kaupungin tunnetuimmista rakennelmista.
Baalin temppeli on yksi Palmyran kaupungin tunnetuimmista rakennelmista. Kuva: Omar Sanadiki Reuters

Missä on Helsingin yliopiston edesmenneen arkeologian professorin Carl Fredrik Meinanderin matka-arkku? Tuntomerkit: suuri, 1950-luvun mallinen, kannessa lukee Helsingin yliopisto, täynnä arkeologisia löytöjä, kuten keramiikkaa, piiesineitä, patsaankappaleita ja mesopotamialaisen kulttipatsaan silmä.

Ne kaikki jäivät Palmyran muinaiseen kaupunkiin Syyriaan, kun suomalainen arkeologi Minna Silver lähti sieltä ennen sisällissodan alkua vuonna 2010. "Olen erittäin huolissani patsaista, rakennuksista ja esineistä", sanoo Silver puhelimitse Turkin Mardinista.

Fakta

Palmyran taidetta ei löydy muualta

 Syyrian keskiosissa aavikolla sijaitseva Palmyra oli yksi antiikin ajan tärkeimmistä kulttuurikeskuksista. Se oli välillä itsenäisen Palmyran valtakunnan pääkaupunki, välillä Rooman vallan alla.

 Palmyran kaupungin rauniot ovat Unescon maailmanperintökohde. Sen omaleimaista taidetta tai kulttuuriperintöä ei löydy mistään muualta koko maailmasta.

 Palmyran tunnetuimmat rakennelmat ovat Baalin temppeli ja yli kilometrin mittainen, pylväin reunustettu pääkatu. Kaupungin mahtavuutta verrataan Petraan Jordaniassa ja Pompeijiin Italiassa.

 Unescon pääjohtaja Irina Bokova vaati viime viikolla, että Palmyra on pelastettava sodalta.

Ääri-islamistinen Isis-järjestö sai tiettävästi torstain vastaisena yönä haltuunsa koko Palmyran kaupungin. Hallituksen joukot joutuivat perääntymään, samoin kymmenettuhannet kaupungin asukkaat. Torstaina syyrialainen ihmisoikeusjärjestö kertoi Isisin teloittaneen kaupungissa siviilejä.

Valtauksen myötä muinaisen kaupungin mittaamattoman arvokkaat rauniot jäivät Isisin haltuun.

"Isisin toimintatapaan kuuluu uskonnollisten kuvien tuhoaminen. Esimerkiksi 2 000 vuotta vanhassa Unescon maailmanperintökohteessa Hatrassa Irakissa se tuhosi jumalpatsaita ja reliefejä, kaikki pantiin matalaksi lekalla. Myös Palmyrassa on erilaisia jumalhahmoja sekä korkokuvina että patsaina", Silver kertoo.

Muinaismuistojen lisäksi hän on huolissaan syyrialaisista kollegoistaan.

"Palmyraan ei saa yhteyttä. Emme tiedä, ovatko kollegat perheineen turvassa, paenneet tai kuolleet."

Silver johti yli kymmenen vuoden ajan suomalaisten ensimmäisiä arkeologisia tutkimuksia Syyriassa, Palmyran ja Deir ez Zorin kaupungeissa. Niissä työskenteli noin tusina suomalaista. Tällä hetkellä Silver työskentelee Mardin Artuklun yliopiston arkeologian professorina Turkissa Mardinin kaupungissa noin 30 kilometriä Syyrian rajalta.

Syyrian antiikkisista kohteista vastaava Maamoun Abdulkarim kertoi uutistoimisto Reutersille, että Palmyran patsaita olisi siirretty turvaan. Silver ei tiedä, mitä kaikkea on ehditty pelastaa. Valtavia pylväskäytäviä, hautatorneja, teatteria, asuinrakennuksia, muureja tai temppeleitä ei kuitenkaan voi piilottaa, vaan ne jäävät Isisin armoille.

Kuuluisin temppeleistä on omistettu länsiseemiläisten kansojen ylijumalalle Baalille.

"Baalin temppelissä on Syyrian museoviraston talo, ja me olemme pitäneet siellä päämajaa. Museon varastoissa säilytetään löytöjä, tutkimusmateriaaleja ja mittauslaitteita. Olemme tutkineet esimerkiksi Palmyran kauppateitä, taidetta ja verolakia", Silver kertoo.

Suomalaiset eivät vie löytämiään esineitä mukanaan, vaan tutkimus tehdään paikan päällä. Sen takia Meinanderin matka-arkkukin on sisältöineen Palmyrassa. Palmyra on kärsinyt jo ennen Isisin saapumista, Silver kertoo. "Siellä on ryöstelty, Baalin temppeliä on vahingoitettu ja toimistoissa tehty tuhoa."

Silver ei odota hallituksen joukkojen suojelevan historiallisia muistomerkkejä kovin innokkaasti.

"Museovirasto yrittää suojella historiallisia kohteita, mutta Assadin hallinto on pommittanut kulttuurimuistomerkkejä raa'asti eri puolilla Syyriaa. Niitä ei ole tarkoituksellisesti tuhottu, mutta ei myöskään varottu."

Osa suomalaisten tutkimuskohteista on ollut Isisin hallussa jo pitkään. Silver ei tiedä, mitä on tapahtunut Helsingin yliopiston tutkimuskohteille Jebel Bishrin vuoristoalueella Keski-Syyriassa.

Siellä sijaitsi esimerkiksi 300–500-luvuilta peräisin oleva roomalainen linnake, jonka tutkimus jäi kesken.

Linnakkeessa ja sen ympäristössä oli paljon sarkofageja, esineistöä sekä vielä tutkimattomia hautoja.

Khaled Al Hariri Reuters
Turistit ihastelivat muinaisia pylväitä Palmyran kaupungissa 2010.
Turistit ihastelivat muinaisia pylväitä Palmyran kaupungissa 2010.
Minna Silver vuonna 2000.
Minna Silver vuonna 2000.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat