Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stubb: Suomi Britannian tukena EU:n uudistuksissa

Pääministeri Cameron aloitti neuvottelut EU-suhteen rukkaamisesta

Ulkomaat
 

Väistyvän pääministerin Alexander Stubbin (kok) mukaan Suomi tukee Britannian pyrkimyksiä uudistaa Euroopan unionia.

"Britannian talousreformiasialista on aika samantyyppinen kuin meillä. Halutaan vähemmän sääntelyä, enemmän vapauksia sisämarkkinoille ja enemmän vapaakauppaa. Jos siinä pystytään avittamaan Britanniaa, niin hyvä", Stubb sanoi Latvian pääkaupungissa Riiassa perjantaina.

Britannian pääministeri David Cameron tapasi EU-kumppaneitaan Riiassa järjestetyssä itäisen kumppanuuden huippukokouksessa ensimmäistä kertaa vaalivoittonsa jälkeen. Hän käytti tilaisuuden hyväksi avaamalla keskustelut Britannian EU-suhteen uudistamisesta.

Cameron on luvannut briteille neuvotella maansa EU-sitoumukset uusiksi ja järjestää kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä vuonna 2017.

"Tässä vaiheessa kannattaa varmasti mennä maltilla. Eli ei pidä olla sellaisessa neuvottelumoodissa, että asetetaan tiukkoja ehtoja, vaan kuunnellaan, mitä Britannian pääministerillä on sanottavaa."

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker matkustaa maanantaina Lontooseen kuulemaan Cameronin viestiä.

Cameron taas aikoo matkustaa ensi viikolla Pariisiin ja Berliiniin keskustelemaan toiveistaan. Tarkemman vaatimuslistansa hän aikoo esittää kesäkuussa Brysselissä järjestettävässä EU-johtajien huippukokouksessa.

Cameron halunnee ainakin rajoittaa muiden EU-maiden kansalaisten Britanniassa saamaa sosiaaliturvaa, hidastaa unionin integraatiota ja vähentää EU-sääntelyä.

Britannian vaatimat muutokset saattaisivat vaatia EU:n perussopimuksen muokkaamista. Tämä ei miellytä EU-kumppaneita, ei myöskään Suomea. Stubbin mukaan sekä Suomen väistyvä hallitus että uusi hallitus katsovat, etteivät perussopimuksen muutokset ole toivottavia.

Sopimusneuvottelut veisivät paljon aikaa ja olisivat todennäköisesti vaikeita.

"Minun on vaikea kuvitella, että tässä vaiheessa olisimme menossa kohti minkään näköisiä sopimusmuutoksia."

Stubb uskoo, että sopu Britannian kanssa löytyy. Pääministeri Cameron itse sanoi odottavansa "ylä- ja alamäkiä" Britannian neuvotteluissa EU-kumppaneiden kanssa.

Virve Kähkönen HS
Riika

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat