Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Älä kaahaa, pyöräilijä – vaan vaapu hiljaa kuin lontoolainen ankka

Ankkakaista ohjaa pyöräilijöitä ajamaan hiljaa kanavan vartta pitkin

Ulkomaat
 
Conor O'Leary
Kanavan varren ankkakaistalla Lontoossa oli perjantaina hiljaista, koska ankat suosivat vesireittejä.
Kanavan varren ankkakaistalla Lontoossa oli perjantaina hiljaista, koska ankat suosivat vesireittejä. Kuva: Conor O'Leary

Tyhmät ja kiittämättömät ankat. Niille on maalattu varta vasten oma kaista kanaalin varteen, mutta kelpaako se ankoille? Ei.

Ankkapariskunta etenee Lontoota halkovaa kanaalia vanhanaikaisella keinolla eli uimalla. Jaloittelu ankkakaistalla ei voisi niitä vähempää kiinnostaa.

Kanaalin varren ankkakaistat on maalannut Britannian kanaaleja ja jokia huoltava säätiö Canal & River Trust.

Jos aivan tarkkoja ollaan, huomiota herättäneen kampanjan ensisijainen tarkoitus ei ole panna lontoolaisia ankkoja marssimaan rivissä kanaalin vartta.

Ankkakaistojen viesti on suunnattu ihmisille ja ensisijaisesti pyöräilijöille: Kaupunkikanavia reunustavilla kävelyteillä ei sovi kaahata ja aiheuttaa vaaraa muille. Jalankulkijoilla on täällä etuajo-oikeus.

Kaikista etuajo-oikeutetuimpia ovat tietysti ankat ja muut eläinasukkaat.

Mutta nyt ankkakaistalla pinkoo kolme pulua. Meno on päätöntä, ja linnut törmäilevät toisiinsa. Mitä tähän sanoo Canal & River Trust?

Ankkakaistan vieressä säätiölle lahjoittajia metsästävä työntekijä ei halua sanoa mitään ainakaan omalla nimellään. Tilanne on uusi, sillä ankkakaista on maalattu Regentin kanaalin varteen vasta äskettäin.

"Yleensä täällä on paljon ankkoja, mutta melojat tuntuvat pelottaneen ne pois", hän kertoo.

Harmittava takaisku on myös se, että työntekijällä ei satu olemaan mukana yhtään ankanruokaa eli jyväsekoitusta. Säätiöllä on tapana jakaa sitä pienissä pusseissa ohikulkijoille.

"Leipää ankoille ei saa antaa – menee maha sekaisin."

Regentin kanavalla on pituutta neljätoista kilometriä. Symbolista ankkakaistaa riittää Islingtonin kohdalla vain pikkuinen pätkä. Pitäisi olla enemmän. Monet pyöräilijät ajavat kovaa, ja kapeimmissa kohdissa hirvittää.

Mutta vedessäkin vaanivat vaarat. Joutsenpariskunta ja neljä poikasta lipuvat kanavan keskellä, kunnes kovaa vauhtia etenevä lautta näyttää iskeytyvän lintuperheeseen.

Hirvittää. Selvisikö kukaan?

Kaikki hengissä, vaikka eivät edes kulkeneet ankkakaistaa.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat