Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU pitää etäisyyttä Luhanskin mummoon

Unionin jäsenmaat ovat erimielisiä siitä, pitäisikö Euroopan unionin ovia raottaa Ukrainalle, Georgialle ja Moldovalle

Ulkomaat
 
Ints Kalnins Reuters
EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker (vas.) nauratti Ukrainan presidenttiä Petro Porošenkoa ja Latvian pääministeriä Laimdota Straujumaa itäisen kumppanuuden huippukokouksessa perjantaina.
EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker (vas.) nauratti Ukrainan presidenttiä Petro Porošenkoa ja Latvian pääministeriä Laimdota Straujumaa itäisen kumppanuuden huippukokouksessa perjantaina. Kuva: Ints Kalnins Reuters

Mahtaa Luhanskin mummo ihmetellä, jos hän sattuu lukemaan uutisia eilen päättyneestä EU:n itäisen kumppanuuden huippukokouksesta.

Ukrainan separatistialueen mummon on varmasti vaikea käsittää, mitä EU-maiden ja Ukrainan kuuden itänaapurin johtajat oikein haluavat yhteistyöltään. Ainakaan he eivät sano mitään Ukrainan, Georgian ja Moldovan mahdollisesta tulevaisuudesta EU:n jäsenenä tai aikataulusta, jolla Ukrainalle ja Georgialle myönnettäisiin viisumivapaus.

Nämä konkreettiset lupaukset jäivät uupumaan Riiassa pidetyn huippukokouksen julistuksesta.

Julistuksesta paistaa, että se on muotoiltu kieli keskellä suuta. Samalla se paljastaa, miten jakautunut EU on itäisestä naapuruuspolitiikastaan.

Ruotsi, Puola, Baltian maat ja osa itäisen Keski-Euroopan maista haluavat, että EU antaisi selkeän viestin sen itänaapureiden Ukrainan, Georgian ja Moldovan tulevaisuudesta EU:n jäseninä. Toiset maat, kuten Saksa ja Suomi, taas vastustavat.

Riiassa voitti jälkimmäinen kanta. Julistus tyytyi ainoastaan tunnustamaan kumppanimaiden "eurooppalaiset pyrkimykset".

Myöskään EU-komissio ei ole halunnut raottaa ovea Luhanskin mummolle. Puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on sulkenut unionin laajenemismahdollisuuden ainakin vuoteen 2020.

Itänaapureiden toiveet EU-näkymistä olivat ennen kokousta ehkä turhan kunnianhimoisia. EU:n itäinen kumppanuus on pienin askelin etenevä ohjelma, jota hidastavat jäsenmaiden haluttomuus ärsyttää Venäjää ja kumppanimaiden oma kypsymättömyys oikeusvaltioina.

Itäisen kumppanuusohjelman tarkoituksena oli alun perinkin mahdollistaa keskustelut naapureiden kanssa viisumivapaudesta, kaupan vapauttamisesta ja demokratian edistämisestä ilman lupauksia EU-jäsenyydestä.

Vuonna 2009 perustettu ohjelma on osa unionin naapuruuspolitiikkaa, jota EU yrittää parhaillaan miettiä uusiksi.

Ohjelmaan kuuluvat entiset neuvostotasavallat Ukraina, Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaidžan ja Valko-Venäjä.

Niistä kolme ensimmäistä ovat pisimmällä Eurooppa-polullaan. Kolme jälkimmäistä taas ovat jääneet pyörimään Venäjän helmoihin. Kaikkein lähimpänä EU:ta on Moldova, joka sai viime vuonna viisumivapauden. Georgialaiset voivat päästä nauttimaan vapaasta liikkuvuudesta ehkä ensi vuonna, mutta Ukrainalla siihen on vielä matkaa.

Ukraina ja Georgia olisivat halunneet Riiassa selkeän lupauksen siitä, millä aikataululla ne voisivat saada viisumivapauden. Tässäkin asiassa maat joutuivat pettymään ja tyytymään lupaukseen, että komissio arvioi tilannetta tämän vuoden lopussa.

Riian huippukokous oli symbolisesti tärkeä. Edellisestä, vuonna 2013 Vilnassa järjestetystä kokouksesta sai alkunsa Ukrainan kriisi.

Venäjän varjo leijuikin kokouksen yllä vahvasti.

Paljon päänvaivaa ja luovaa kielenkäyttöä vaati se, miten Venäjä – esimerkiksi sen rooli ja toimet Ukrainassa sekä Georgian separatistialueilla Abhasiassa ja Etelä-Ossetiassa – määriteltiin huippukokouksen julistuksessa.

EU:n on oltava sanomisissaan harkitseva, koska Venäjä näkee EU:n nykyisin geopoliittisena toimijana. Toisin oli ennen, jolloin venäläisille näyttäytyi uhkana lähinnä puolustusliitto Naton laajeneminen.

"EU:lla on ollut vaikeuksia sopeutua tähän uuteen rooliin", sanoi eräs EU-diplomaatti tällä viikolla.

Mitä Riian kokouksen julistus sitten kertoi Venäjästä Luhanskin mummolle? Ei yhtikäs mitään – ellei mummo lukenut rivien välistä. Venäjän mainitsemista välteltiin taidokkain sanakääntein. Maa mainittiin 13-sivuisessa tekstissä vain kerran.

Virve Kähkönen HS
Riika

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat