Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Groznyin "vauvalohikäärme" vauhdissa

Ulkomaat
 
Musa Sadulajev AP
Tšetšenian johtaja Ramzan Kadyrov on puolustanut paikallisen poliisipäällikön moniavioisuutta voimakkaasti.
Tšetšenian johtaja Ramzan Kadyrov on puolustanut paikallisen poliisipäällikön moniavioisuutta voimakkaasti. Kuva: Musa Sadulajev AP

Tšetšenian johdon on pitänyt tällä viikolla ryhtyä taistoon ymmärtämättömyyttä ja suoranaista typeryyttä vastaan. Venäjällä ja maailmalla riittää nimittäin pahantahtoisia "huhuja" viime lauantaina Groznyissä pidetyistä häistä.

Häissä vihittiin 47-vuotias poliisipäällikkö ja 17-vuotias tyttö. Vieraana ollut Tšetšenian johtaja Ramzan Kadyrov kutsui tapahtumaa "vuosituhannen häiksi".

Tytöstä tuli poliisipäällikkö Nažud Gutšigovin toinen vaimo. Tosin loppumetreillä todettiin, ettei päällikkö ole ensimmäisen vaimonsa kanssa virallisesti naimisissa. Venäjän lainsäädäntö ei hyväksy moniavioisuutta.

Niinpä Kadyrov kutsui puhutteluun joukon naisia, jotka ovat hänen mukaansa levittäneet "nuoren perheen" elämästä vääränlaisia huhuja älypuhelinten Whatsapp-viestipalvelussa. Pitäkää naisenne kurissa ja estäkää heiltä pääsy Whatsappiin, Kadyrov messusi naisten miehille.

Vähän aiemmin Kadyrovin kansliapäällikkö Magomed Daudov sanoi venäläisen Gazeta.ru:n haastattelussa, että moniavioisuus olisi hyvä laillistaa, kun se kuitenkin on kovin yleistä islaminuskoisessa Pohjois-Kaukasiassa. Daudov selitti nuoren morsiamen surullista ja hiljaista olemusta paikallisilla perinteillä.

Muu Venäjä on seurannut tapahtumia hämmästyneenä ja kiukkuisena. Monissa verkkokeskusteluissa häitä on pidetty vastenmielisinä ja miehen on epäilty pakottaneen tytön avioon.

Koko skandaalilla on myös kaksi isompaa ja yleisempää merkitystä, jotka eivät ole jääneet venäläisiltä huomaamatta.

Ensinnäkin häät symboloivat monelle Tšetšenian johdon täydellistä välinpitämättömyyttä ja ylimielisyyttä. Tšetšenia on osa Venäjää, joten Venäjän lakien pitäisi päteä myös siellä. Käytännössä näin ei ole, vaan kovista otteistaan tunnettu Kadyrov on valinnut noudatettavaksi myös islamilaisia sääntöjä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on antanut Kadyroville Tšetšenian johtamiseen käytännössä avoimen valtakirjan, kunhan alue pysyy pinnallisesti rauhallisena eikä terrori-iskuja tehdä. Putin nousi aikoinaan valtaan rauhoittamalla levottoman Pohjois-Kaukasian. Islamistikapinalliset jatkavat toki iskujaan, mutta alue on kiistattomasti osa Venäjää.

Toiseksi häät ja puhe moniavioisuudesta ovat tuorein esimerkki Tšetšenian johdon selvästä pyrkimyksestä määritellä asioita valtakunnallisesti. Se on uutta ja herättää jo huolta.

Tšetšenia nousi jälleen esiin helmikuussa, kun oppositiopoliitikko Boris Nemtsov murhattiin Moskovassa. Murhasta on pidätetty tšetšeenejä, mutta liittovaltion tutkijat eivät ole päässeet kuulustelemaan Tšetšeniassa kaikkia haluamiaan.

Murha toi julkisuuteen Kadyrovin ja turvallisuuselinten vanhat kiistat. Valtataistelu tuli entistäkin näkyvämmäksi huhtikuussa, kun Kadyrov raivostui sisäministeriön joukkojen Tšetšenian-operaatiosta ja antoi omille joukoilleen määräyksen ampua muualta maasta luvatta tulleet poliisit.

Tässä vaiheessa alkoi näyttää siltä, ettei kukaan kontrolloi Kadyrovia, joka on rakentanut alueelleen myös oman armeijansa. Kreml joutui sanomaan julkisesti, että Tšetšenia on osa Venäjää.

Nyt on pohdittu, miksi Kadyrov tuntuu olevan tempauksineen koko ajan julkisuudessa.

Nopeimmat ovat muistelleet surmatun toimittajan Anna Politkovskajan kuvausta Kadyrovista kirjassa Venäläinen päiväkirja, jonka Like julkaisi suomeksi 2007.

"Tämä tarina on tuttu, se on toistunut useita kertoja maamme historiassa: Kreml ottaa suojiinsa vauvalohikäärmeen, jota sen sitten täytyy ruokkia estääkseen sitä sytyttämästä kaikkea tuleen."

Kukaan ei tietenkään ole varma. Yleisesti arvellaan Kadyrovilla olevan kuitenkin – ainakin nyt – Putinin tuki. Hurjimmissa arvailuissa on epäilty hänen pyrkivän valtakunnalliseen asemaan.

Sitten on vielä verrattain vapaana pidetyn Eho Moskvy -radiokanavan päätoimittaja Aleksei Venediktov. Hän aavistelee kaiken olevan show'ta, joka liittyy Kremlin valtataisteluun.

Venediktov arveli Znak-lehdessä kaiken takana olevan syrjään joutunut Putinin järjestelmän entinen pääideologi Vladislav Surkov, joka haluaisi takaisin Putinin lähelle. Hänen tarkoituksenaan olisi osoittaa, ettei presidentinhallinnon kakkosmies Vjatšeslav Volodin pysty hallitsemaan eri eliittiryhmien konfliktia – kuten Surkov pystyisi.

Myös tätä on mahdotonta varmentaa. Mutta ainakin se on sopivan bysanttilainen selitys.

Jussi Niemeläinen
jussi.niemelainen@hs.fi
Twitter: @JNiemelainen
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat