Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeistopopulistisen Vapauspuolueen suosio kasvaa tasaisesti

Ulkomaat
 
Kaveh Rostamkhani
Wienin FPÖ:n puheenjohtaja Johann Gudenus väittää, että islamisaatio on Itävallassa täydessä käynnissä.
Wienin FPÖ:n puheenjohtaja Johann Gudenus väittää, että islamisaatio on Itävallassa täydessä käynnissä. Kuva: Kaveh Rostamkhani

Oikeistopopulistinen Vapauspuolue (FPÖ) haastaa nyt äänekkäästi hallituksen konservatiivista Kansanpuoluetta ÖVP:tä ja sosiaalidemokraatteja.

FPÖ:tä on johtanut vuodesta 2006 Heinz-Christian Strache, joka tavoittelee syksyn vaaleissa Wienin ylipormestarin paikkaa.

Oppositiopuolueen suosio on tasaisessa kasvussa. Viime vuoden europarlamenttivaaleissa FPÖ kannatus kasvoi 13:sta 20 prosenttiin. Niin ikään viime vuonna pidetyissä Itävallan parlamenttivaaleissa puolue sai viidenneksen paikoista.

Wienin ensi syksyn vaalit ovat tärkeä mittari FPÖ:n kannatukselle, joka näyttää mittausten mukaan olevan nousujohteista.

"Ei meidän nyt oikeastaan tarvitse tehdä mitään. Kannatus näyttää kasvavan omalla painollaan", sanoo Wienin FPÖ:n puheenjohtaja Johann Gudenus. Puolue hyötyy hallituspuolueiden välisestä riidasta verouudistuksessa.

Vapauspuolueen ehdoton pääteema on maahanmuuttopolitiikka. Sen tavoite on, että turvapaikkapolitiikkaa kiristetään selvästi. Sisarpuolueikseen Euroopassa FPÖ määrittelee esimerkiksi Ranskan Kansallisen rintaman ja Italian Pohjoisen liiton.

"Me olemme puhuneet esimerkiksi Itävallan islamisaatiosta jo vuosikausia. Nyt se on käymässä toteen. Itävalta ei tarvitse Pegidaa, sillä täällä toimimme me", Gudenus sanoo.

Vapauspuolue muistetaan 1990-luvun suuresta suosiostaan, jonka puolue sai Jörg Haiderin johtamana.

Haiderin johdolla oikeistopopulistisen puolueen kannatus viisinkertaistui 1980-luvun alusta 1990-luvun loppuun mennessä. Puolueen politiikan kulmakiviä olivat maahanmuuton vastustus, EU:n arvostelu ja myös natsiajan muistelu positiiviseen sävyyn.

Kun FPÖ pääsi vahvan vaalituloksen jälkeen vuonna 2000 Itävallan hallitukseen, muut Euroopan valtiot boikotoivat Itävallan edustajia yhteisissä kokouksissa. Boikotti kääntyi lopulta itseään vastaan, ja EU-kriittisyys vain kasvoi Itävallassa.

FPÖ:llä oli sisäisiä erimielisyyksiä, ja sen suosio alkoi hiipua, joten Jörg Haider perusti vuonna 2005 uuden äärioikeistolaisen puolueen, BZÖ:n. Hän kuoli auto-onnettomuudessa vuonna 2008.

Tiina Rajamäki HS
Wien

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat