Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pekingin stressiin kyllästyneet downshiftaavat pikkukaupunkeihin

Kaupungistuminen on Kiinassa niin pitkällä, että moni haluaa pois oravanpyörästä pienemmille paikkakunnille

Ulkomaat
 
Neiti Shi perusti hotellin hippikaupunkiin
Neiti Shi perusti hotellin hippikaupunkiin
Kiina on kaupungistunut vauhdilla, ja suurkapunkien nuorista uraihmisistä osa haikailee paluusta pienempiin ympyröihin. Nuori pekingiläisnainen toteutti unelmansa ja muutti Etelä-Kiinaan. Kuvaus, leikkaus, toimittaja: Mikko Paakkanen
Kaupungistuminen on Kiinan lähihistorian suurin muutos. Sarjassa kerrotaan, mitä se käytännössä merkitsee. Osa 5. Sarja päättyy.

Aluksi tuntui hieman oudolta tehdä ruumiillista työtä: siivota vessoja ja kanniskella suuria roskasäkkejä.

"Ajattelin, että hitto, olen ammatiltani toimittaja ja nyt teen tällaista", sanoo Shi Zhongyun.

Kiinan suurkaupungeissa likaiset ja raskaat työt jätetään yleensä maalta tulleille köyhille siirtotyöläisille. Eteläkiinalaisen Dalin kaupungin viereisessä kylässä ne näyttävät kuitenkin kelpaavan jopa Pekingin kuuluisan Renmin-yliopiston kasvatille.

Shi, 26, työskentelee turistien suosimassa Yunnanin maakunnassa vuorten tyvessä omassa hotellissaan. Hän perusti sen runsaat kaksi vuotta sitten, kun päätti lopettaa uransa mediayhtiön pikkupomona Pekingissä ja aloittaa uuden elämän.

"Panin kaikki säästöni tämän rakentamiseen", Shi sanoo hotellinsa sisäpihalla.

Mikko Paakkanen HS
Shi Zhongyun,26, hoitaa istutuksia majatalonsa pihassa Yunnanin Dalissa. Kaksi vuotta sitten hän lopetti toimittajan uran Pekingissä ja perusti pienen majatalon. Koira Wukong tarkkailee tilannetta.
Shi Zhongyun,26, hoitaa istutuksia majatalonsa pihassa Yunnanin Dalissa. Kaksi vuotta sitten hän lopetti toimittajan uran Pekingissä ja perusti pienen majatalon. Koira Wukong tarkkailee tilannetta.

Leppoisasta ilmapiiristään kuuluisassa Dalissa alkaa olla paljon hänen kaltaisiaan: ihmisiä, jotka ovat asuneet suurkaupungissa mutta päättäneet etsiä idylliä ja rauhaa pienemmistä ympyröistä. Monet heistä ovat Shin tapaisia nuoria tietotyöläisiä tai luovien alojen ammattilaisia.

Länsimaissa ilmiöstä puhutaan downshiftauksena, elämän leppoistamisena.

"En tiedä, kuinka paljon meitä on Dalissa. Itse tunnen täällä noin kuusikymmentä muualta muuttanutta. Heitä on Pekingistä, Shanghaista ja Shenzhenistä", Shi kertoo.

Suuri muuttoaalto alkoi hänen mukaansa vuoden 2012 paikkeilla. "Nyt tänne muuttaa vielä paljon enemmän väkeä."

Se on silti pientä verrattuna kaupungistumiseen, joka jatkuu. Kiinassa muutetaan yhä enimmäkseen maalta kaupunkeihin leveämmän leivän perässä.

Kiinan johdolla ja useimmilla kiinalaisilla vaurastuminen on ollut kärkitavoitteita vuosikymmeniä. Silti miljoonakaupunkien koulutetussa nuoressa keskiluokassa alkaa olla yhä enemmän niitä, joilla on toisenlaiset arvot.

Suomen kaltaisissa vauraissa maissa heitä on ollut kauan, mutta Kiinassa ilmiö kertoo monissa tapauksissa henkisestä loikasta. Kun on saanut riittävästi vaurautta, alkaa kaivata muuta.

Dalin lisäksi suosittuja kaupunkilaisten pakopaikkoja ovat myös eteläinen Hainanin saari ja kaakkoisrannikon Xiamen. Suurkaupungeista tulijoita on Shin mukaan kahdenlaisia.

"On niitä, joilla on varma ja selkeä suunnitelma. Sitten on niitä, joilla ei ole suunnitelmaa."

Shi arvelee kuuluvansa itse niihin, joilla on suunnitelma. Näin voisi päätellä myös siitä, että hotellin lisäksi hän on ehtinyt perustaa Daliin pienen mainostoimiston, jonka nimissä hän tekee toisinaan määräaikaisia projekteja. Shi myös kirjoittelee paikalliseen sanomalehteen.

Rahaa hänelle jää käteen jopa enemmän kuin Pekingissä.

"Täällä kaikki on paljon halvempaa. Pekingissä pitää tehdä valtavasti töitä saadakseen järkevät tulot, ja lopulta ei jää mitään jäljelle. Toimittajana käytin suunnilleen puolet tuloistani ihmisten tapaamiseen ja kontaktien ylläpitämiseen", Shi kertoo.

"Jos Pekingissä asuu lähellä työpaikkaa, vuokra on todella kallis. Jos asuu kauempana, aika tuhlaantuu liikenteessä."

Pekingissä uraihmisiltä kuluu Shin mukaan paljon rahaa turhuuksiin. Siellä on oltava merkkivaatteita ja kalliita kännyköitä, jotta tulee otetuksi vakavasti.

"Dalissa ihmiset ovat ystävällisiä, vaikka ei pukeudu kalliisti."

Raha-asioiden takia Shi ei kuitenkaan Pekingistä lähtenyt. Enemmän riepoivat esimerkiksi ilmansaasteet ja työpaineet.

"En ikinä nukkunut aamulla yli puoli kahdeksaan. Nyt voin nukkua niin myöhään kuin huvittaa, ellei hotelliin ole tulossa aikaisia asiakkaita."

Suurimpia syitä muuttopäätökseen oli pettymys siihen, millaista on olla toimittaja Kiinassa: turhautti, kun ei voinut uutisoida asioista, joista olisi halunnut.

"Halusin hyvin nuoresta lähtien tulla oikein hyväksi toimittajaksi, joka voisi uutisillaan muuttaa asioita. Toimittajana tajusin, että yritti kuinka kovasti tahansa, ei voi muuttaa mitään."

Dalin alkuperäiset asukkaat suhtautuvat työntekoon Shin mielestä joskus turhankin leppoisasti, mutta ei hän itsekään varsinaisesti riuhdo. Shi jättää aikaa asioille, joita olisi pitkään halunnut tehdä muttei Pekingissä koskaan ehtinyt.

"Yleensä aamupäivisin siivoan ja kastelen istutuksia. Sitten harjoittelen kalligrafiaa pensselillä tai opettelen kitaransoittoa. Iltapäivisin luen kirjallisuutta."

Vaikka Shi on tyytyväinen, hän miettii tulevaisuuttakin.

"Olisi täydellistä, jos minulla olisi joskus tällainen hotelli useissa paikoissa, joista pidän."

Mikko Paakkanen HS
Dali

Dalilainen työmies lepäilee lounastunnilla. Muualta muuttaneet arvioivat, että Dalissa osataan suhtautua elämään rennosti.
Dalilainen työmies lepäilee lounastunnilla. Muualta muuttaneet arvioivat, että Dalissa osataan suhtautua elämään rennosti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat