Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itävalta kylpee euroviisupäivänä avoimuudessa – taustalla voimistuu kova pakolaispolitiikka

Euroviisupäivänä Itävalta kylpee avoimuudessa ja eurooppalaisuudessa. Samaan aikaan oikeiston vaatimus pakolaispolitiikan kiristämisestä saa yhä enemmän suosiota.

Ulkomaat
 
Kaveh Rostamkhani
Suuri osa Linzin telttaleirin miehistä on Syyriasta. Hamed Babaei, 29, pakeni Iranista, koska häntä uhkailtiin uskontonsa takia.
Suuri osa Linzin telttaleirin miehistä on Syyriasta. Hamed Babaei, 29, pakeni Iranista, koska häntä uhkailtiin uskontonsa takia. Kuva: Kaveh Rostamkhani

Itävaltalaisessa Linzin kaupungissa on poliisien urheiluseuran nurmikenttä, jossa näyttää samalta kuin Libanonissa.

Kaksitoista Punaisen Ristin katastrofitelttaa majoittaa 53 miestä, joista suurin osa on syyrialaisia pakolaisia. Teltoissa on vain miehiä. Naiset ja lapset on saatu majoitettua sisätiloihin.

Viime viikonloppuna telttoja pystytettiin Itävallassa hätätoimena kolmeen eri kaupunkiin. Kansanpuoluetta edustava sisäministeri Johanna Minkl-Leitner määräsi teltat Linzin poliisien urheilukentälle, koska turvapaikanhakijoita oli tullut seitsemän päivän aikana yli tuhat ja sijoituspaikat loppuivat kesken.

Itävalta on idästä tuleville turvapaikanhakijoille – etenkin syyrialaisille ja afganistanilaisille – ensimmäinen portti siihen Eurooppaan, johon he haluavat.

Tähtäimessä saattaa olla Saksa, Ranska tai Ruotsi, mutta moni Linzin syyrialainen on jo jättänyt turvapaikkahakemuksensa Itävaltaan.

Fakta

Itävalta on portti länteen

 Itävaltaan saapui viime vuonna turvapaikanhakijoita yhteensä 28 065 henkeä. Määrä oli EU-maiden seitsemänneksi suurin.

 Osa hakijoista saapuu Balkanin läpi, osa taas Italiasta, jonne he ovat päässeet ylittämällä Välimeren.

 EU-säännökset velvoittavat hakemaan turvapaikkaa ensimmäisestä jäsenmaasta, johon hakija saapuu.

 Monet idästä tulevat turvapaikanhakijat haluavat vain päästä EU-maiden Bulgarian ja Unkarin läpi Itävaltaan tai Saksaan.

"Onhan se yllättävää, että me olemme täälläkin teltoissa. Libanonissa on leireillä kaksi miljoonaa syyrialaista, teltoissa hekin", sanoo Syyrian armeijan rekrytointia paennut Sulayman Almokdad, 32.

Punaisen Ristin teltat urheilukentällä tekevät näkyväksi yhden Euroopan kiperimmistä ongelmista.

Itävallassa olisi tilaa pysyvämmän luonteiseen majoitukseen, mutta monen kaupungin päättäjät ovat kieltäytyneet tarjoamasta sellaista Itävallan liittovaltion käyttöön.

Helluntaiviikonloppuna sisäministeriö joutuu kaksinkertaistamaan telttojen määrän.

Poliisin punavalkoisesta eristysnauhasta on tehty pyykkinaruja, jolla riippuu t-paitoja ja boksereita.

Poliisin edustaja David Furtner pudistelee päätään.

"Onhan tämä ihmisarvon kannalta vähän arveluttavaa", hän sanoo.

Sulayman Almokdad toivoisi pääsevänsä samaan paikkaan veljensä kanssa, joka on leirillä Salzburgissa. Kolmas veli kuoli sodassa.

Vanhemmat jäivät Daraan kaupunkiin, jonka asukkaista suuri osa, ehkä 70 prosenttia, on paennut.

Kaveh Rostamkhani
Linzin poliisien urheiluseuran kenttä on pakolaisten majoituspaikka Itävallassa.
Linzin poliisien urheiluseuran kenttä on pakolaisten majoituspaikka Itävallassa.

Itävallassa käydään kiivasta keskustelua siitä, miten ratkoa maahan tulevien turvapaikanhakijoiden vastaanottaminen ja pitkällä aikavälillä turvapaikkapolitiikan suuremmat linjat. Viime viikolla etenkin Unkarin rajan yli on tullut turvaa etsiviä ihmisiä päivittäin jopa yli 300.

Oikeistopopulistinen ja maahanmuuttoa vastustava Vapauspuolue FPÖ kasvattaa Itävallassa suosiotaan ja vaatii tiukennuksia turvapaikkojen myöntämiseen.

Yksi puolueen kärkipoliitikoista, ulkopolitiikasta vastaava Johannes Hübner, haluaisi katkaista Välimeren yli veneillä tulevien ihmisten virran kokonaan.

"Afrikkaan pitää lähettää viesti, että Itävallasta ei saa turvapaikkaa. Oleskelulupien myöntäminen heille pitää lopettaa. Siitä ei tule mitään, jos Euroopan unioni yrittää luoda yhteiset turvapaikkapolitiikan säännöt. Tärkeintä on, että Itävalta saa päättää itsenäisesti."

Sotaa pakenevat syyrialaiset ovat Hübnerin mielestä erikoistapaus.

"Myös muiden puolueiden pitää alkaa puhua turvapaikanhakijoiden tilanteesta rehellisesti. Nyt suuret puolueet vain väistelevät aihetta."

Telttaleirin kummallakin laidalla on meneillään rauhallinen alkuilta.

Leirin toisessa päädyssä on pikkupoikien jalkapalloharjoitukset. Jonkin matkan päässä heistä on juuri työpäivänsä päättäneitä poliiseja, jotka juovat olutta aurinkovarjojen alla.

Yhtäkkiä rantalentopallokenttä tupsahtaa täyteen bikiniasuisia naisia harjoituspeliä varten. Syyrialaiset ja afganistanilaiset miehet seuraavat treenejä vaivihkaa teltan kulman takaa.

Ensimmäisessä teltassa istuu omissa oloissaan kenttäsängyllään iranilainen, kurdialueen kupeesta kotoisin oleva Hamed Babaei, 29. Hän kuuluu vähemmistöön myös tulijoiden joukossa.

"Tämä teltta on ensimmäinen paikka, jossa olen pitkän pakomatkan jälkeen tuntenut oloni turvalliseksi", hän sanoo.

Babaei lähti Iranista, koska hän edustaa pientä vähemmistöuskontoa, jarsanismia. Babaei pääsi yliopistoon opiskelemaan uskontoa shiiamuslimiksi tekeytyneenä. Lopulta asia tuli ilmi ja häntä alettiin uhkailla.

"Iranissa minua odottaa paon jälkeen kolme vaihtoehtoa: vankila, vankila ja vankila."

Tiina Rajamäki HS
Wien/Linz

Afganistanilaisella Latif Nowroozilla, 18, on lompakossa hänestä neljä vuotta sitten Iranissa otettu kuva ja Teheranin metron matkalippu.
Afganistanilaisella Latif Nowroozilla, 18, on lompakossa hänestä neljä vuotta sitten Iranissa otettu kuva ja Teheranin metron matkalippu.

Vapauspuolueen Johannes Hübner on valmis sulkemaan rajat "taloudellisista syistä tulevilta" turvapaikanhakijoilta.
Vapauspuolueen Johannes Hübner on valmis sulkemaan rajat "taloudellisista syistä tulevilta" turvapaikanhakijoilta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat