Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukraina sivuuttaa osan ihmisoikeussopimuksista

Maa lakkaa osin noudattamasta muun muassa Euroopan ihmisoikeussopimusta

Ulkomaat
 
REUTERS
Ukrainan parlamentin istunto Kiovassa tiistaina.
Ukrainan parlamentin istunto Kiovassa tiistaina. Kuva: REUTERS

Ukrainan parlamentti on ilmoittanut, että maa lakkaa noudattamasta osaa ihmisoikeussopimuksista. Parlamentin päätöslauselman mukaan sopimuksia ei noudateta ennen kuin Venäjä on lopettanut kaikki sotilaalliset toimet Ukrainaa vastaan.

Sopimukset, joita Ukraina lakkaa osin noudattamasta, ovat YK:n kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskeva yleissopimus sekä Euroopan ihmisoikeussopimus.

Maa irrottautuu erityisesti vangitsemista, oikeudenkäyntiä ja yksityisyyden suojaa säätelevistä kohdista.

Hylätyissä artikloissa säädetään esimerkiksi siitä, millä perusteilla ihmiseltä on oikeus riistää vapaus. Ihmisiä ei saa vangita mielivaltaisesti, pidätetyille on ilmoitettava heti pidättämisen syy, ja pidätetty on viipymättä saatettava oikeuden eteen.

Ukrainan hylkäämissä liikkumista käsittelevissä artikloissa todetaan muun muassa, että jokaiselle laillisesti valtion alueella olevalle taataan oikeus liikkua siellä vapaasti ja lähteä maasta kenenkään estämättä.

Yksityisyyden suojaa käsittelevissä artikloissa säädetään esimerkiksi, ettei kenenkään yksityiselämään, perheeseen, kotiin tai kirjeenvaihtoon saa puuttua mielivaltaisesti.

"Ensimmäinen reaktio on tietysti se, että suunta on äärettömän huolestuttava", sanoo Aleksanteri-instituutin professori Markku Kangaspuro.

"Herää kysymys, onko Kiovassa tehty sellainen arvio, että poliittinen tilanne on luisumassa ratkaisevasti huonompaan suuntaan, jos parlamentti on valmis tekemään tällaisia päätöksiä."

Länsimaat ovat tukeneet Ukrainan hallitusta, joka on jatkuvasti kertonut haluavansa vakiinnuttaa ja syventää demokratiaa. Nykyistä hallitusta on tuettu, koska sitä on pidetty Eurooppaan katsovana ja länsimielisenä.

"Siihen nähden tämä ei ole kaunis signaali."

Kangaspuro ei näe, miten Ukrainan päätös irrottautua sopimuksista edistäisi sitä, että Venäjä lakkaisi sekaantumasta Ukrainan tilanteeseen.

"Presidentti Petro Porošenko on sanonut, että hän on tarvittaessa valmis julistamaan maahan poikkeustilan. Tämä ei ole yhtä vakavaa mutta viestii siitä, että tilanne on mennyt huonompaan suuntaan hallituksen kannalta."

Kangaspuron mukaan sopimuksista irrottautuminen voi liittyä paitsi Itä-Ukrainan tilanteeseen myös Ukrainan sisäiseen valtataisteluun, jota käydään eritoten oligarkkien ja nykyisen hallinnon välillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat