Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sateenkaari ilmestyi Irlannin taivaalle

Ulkomaat
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Maa pystyy muuttumaan hyvinkin nopeasti, kunhan vain ihmisten mielet muuttuvat.

Vielä 1990-luvun alussa homous oli Irlannissa rikos. Konservatiivinen ja syvästi katolinen maa ei katsonut erilaisuutta hyvällä. Ihmisten arki ja arvot nojasivat katolisen kirkon opetuksiin, ja kirkonmiesten mielestä kaikki seksi oli syntiä – puhumattakaan seksuaalivähemmistöjen seksistä.

Irlanti on kuitenkin muuttunut parissakymmenessä vuodessa paljon. Nyt tästä on yksi uusi konkreettinen todiste: perjantaina pidetyssä kansanäänestyksessä irlantilaiset asettuivat sukupuolineutraalin avioliiton kannalle. Vastaisuudessa homo- ja lesboparit saavat Irlannin perustuslakiin kirjatun oikeuden avioitua siinä missä heteroparitkin. Irlannin siniselle taivaalle ilmestyi symbolinen sateenkaari.

Liberaali Irlanti – mitä oikein on tapahtunut? Irlantilaisten mieliä ei ole muuttanut yksittäinen tapahtuma tai argumentti, vaan asenteenmuutos on monen asian summa.

Ensinnäkin katolisen kirkon auktoriteetti on rapautunut monien hyväksikäyttöskandaalien seurauksena. Samaan aikaan Irlannista on tullut entistä koulutetumpi ja kansainvälisempi.

Irlantilaiset ovat olleet aina hanakoita muuttamaan muihin maihin parempaa elämää etsimään. Nyt maahanmuuttovirta on kulkenut myös Irlantiin päin, mikä on myllännyt vanhoja asetelmia ja asenteita. Yhtenäiskulttuuri on sirpaloitunut, ja kynnys erilaisuuden sietämiseen on madaltunut.

Talouskriisilläkin on voinut olla epäsuora vaikutuksensa irlantilaisten näkemyksiin. Nykymaailmassa kansantalous ei saa etua ja brändiarvoa ainoastaan edistyksellisistä yritys- ja verolaeista vaan myös muusta edistyksellisestä lainsäädännöstä.

Harvalla länsimaalla on enää varaa ja halua leimautua takapajulaksi. Se Suomenkin kannattaisi muistaa. Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa tasa-arvoinen avioliittolaki ei ole vielä voimassa, vaikka eduskunta hyväksyikin lakimuutoksen viime vuonna.

Vaikka Irlanti on muuttunut paljon, vielä yksi asia kaipaa täysremonttia. Maan aborttilainsäädäntö on yhä katolisen kirkon armottomassa otteessa.

Irlannissa abortti on sallittu vain jos naisen henki on vaarassa. Aborttia eivät saa insestin ja raiskauksen uhrit. Hengenmenetyksen uhkakin on taannut abortin vasta vuodesta 2014 lähtien.

Vielä lokakuussa 2012 Irlannissa kuoli intialaistaustainen nainen, koska hän ei saanut raskaudenkeskeytystä.

Annamari Sipilä annamari.sipila@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat