Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viron televisio vastaiskuun venäjänkielisellä kanavalla

Venäjän valtiolliset kanavat hallitsevat Baltian venäjänkielisiä uutisia. Viro tarjoaa vaihtoehdon.

Ulkomaat
 
Marko Mumm
Viron yleisradioyhtiön venäjänkielisen kanavan ETV+:n johtaja Darja Saar, 34, on kasvanut venäjänkielisessä kodissa Kazakstanissa ja Koillis-Viron Narvassa. Hänen äitinsä on virolainen.
Viron yleisradioyhtiön venäjänkielisen kanavan ETV+:n johtaja Darja Saar, 34, on kasvanut venäjänkielisessä kodissa Kazakstanissa ja Koillis-Viron Narvassa. Hänen äitinsä on virolainen. Kuva: Marko Mumm

Lähetys, peredatša, lukee venäjäksi ovenpielessä. Vain yksi sana paljastaa, että Viron televisiotalon kolmannessa kerroksessa valmistaudutaan avaamaan venäjänkielinen kanava ETV+.

"Tuolla nurkassa alkavat aamulähetykset ja tuolla iltalähetykset", kertoo kanavapäällikkö Darja Saar, 34, ja viittoo tyhjän tilan nurkkiin.

Saar puhuu täydellistä viroa hienoisella venäläisellä korostuksella. Sitten hän vaikenee.

"Enempää en haluaisi kertoa. Kilpailijoita on paljon."

Saareen kohdistuu runsaasti odotuksia. Euroopan unionissa pohditaan Viron, Liettuan, Tanskan ja Britannian aloitteesta, kuinka vastata Venäjän hallitsemaan tiedonvälitykseen unionin alueella asuvien venäjänkielisten parissa.

ETV+:n pitäisi vallata katsojia Venäjän suurilta kanavilta, joita Viron venäjänkieliset – eli noin neljännes väestöstä – ovat tottuneet seuraamaan parinkymmenen vuoden aikana.

Lisäksi Virossa on paikallisia haastajia, joista kaupallinen PBK (Pervyi Baltijski Kanal) välittää Venäjän valtion kanavien tarjoaman ohjelman ohella paikallisuutisia Virosta.

Kaupallisella kolmoskanavalla on venäjänkielinen 3+, Maardulla taas paikallistelevisio. Internetissä on vastassa suositun virolaisen uutisportaalin Delfin venäjänkielinen sivusto.

"Menemme vilkkaalle markkinalle", Saar sanoo.

ETV+:n lähetykset alkavat syyskuun 28. päivänä. Vastapropagandaa ei ole odotettavissa.

"Uutisia on ollut koko ajan eri kanavilla. Kyse ei ole uutisista vaan ihmisistä", Saar arvioi.

ETV+:ssa työskentelee parikymmentä toimittajaa sekä neljätoista muuta työntekijää, kuten tulkkeja. ETV:ssä on vanhastaan venäjänkielinen uutistoimitus, joka siirtyy syksyksi ETV+:aan.

"Sydämeni asia ovat paikalliset ihmiset. Haluan pelkästään, että heillä on oma televisio, jossa he näkevät itsensä ja jonka tekemiseen he voivat itse osallistua", sanoo Saar.

"Tunnen kentän läpikotaisin."

Darja Saar on kasvanut venäjänkielisessä kodissa Kazakstanissa ja Koillis-Viron Narvassa. Hän on myös edustanut kumpaakin maata voimistelussa. Viron kielen Saar oppi myöhemmin perusteellisesti Tallinnan yliopistossa.

Saaren äiti on virolainen, mutta perheellä oli ongelmia kansalaisuuden saamisessa Viroon muuton jälkeen vuonna 1994.

Saaren mielestä Viron venäjänkielisten parissa vallitsee parhaillaan passiivinen uhriutuminen.

"Uhria on helppo manipuloida. Joku ulkopuolelta tulee ja sanoo, että teitä kohdellaan huonosti, tulen auttamaan", Saar sanoo.

Uhrimentaliteetin juuret ovat 1990-luvulla laaditussa kansalaisuuslaissa. Vasta vapautunut valtio alkoi vaatia neuvostoaikana Viroon muuttaneita suorittamaan kansalaisuus- ja kielikokeen. Monet vironvenäläiset pitävät tätä yhä alentavana.

Kanavajohtaja on pukeutunut farkkuihin ja t-paitaan. Hän asuu Tallinnan suositussa hipsterikaupunginosassa Kalamajassa. Jo tyylistä voi päätellä, ettei ETV+ edusta perinteisintä linjaa.

"Kyse on eri viestintäkanavien yhdistämisestä", sanoo Saar.

ETV+ yhdistää internetin perinteiseen televisioon ja pyrkii samalla vuorovaikutukseen katsojan kanssa. Lisäksi ohjelmia valmistellaan aivoriihimäisissä yleisötapahtumissa.

Saarella itsellään ei ole kotona televisiota, vaan hän seuraa uutisia internetin välityksellä.

ETV+:n pääkohderyhmä ovat alle 50-vuotiaat Viron venäjänkieliset.

"Tarkoitus on saada ihmiset toimimaan ja kantamaan vastuuta."

Kaja Kunnas
Tallinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat