Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Irak iskee Isisiä vastaan Ramadissa

Irakin pääministeri pelaa uhkarohkeaa peliä kutsumalla shiiataistelijat Anbariin

Ulkomaat
 
Ahmad Al-Rubaye AFP
Ramadin asukkaat pakenivat perjantaina kodeistaan Isisin vallattua kaupungin.
Ramadin asukkaat pakenivat perjantaina kodeistaan Isisin vallattua kaupungin. Kuva: Ahmad Al-Rubaye AFP

Irakin hallituksen joukot ovat vallanneet yhdessä paikallisten viranomaisten ja puolisotilaallisten joukkojen kanssa ääri-islamilaiselta Isis-järjestöltä takaisin kaistaleen Ramadin kaupungin itäpuolelta, kertoo uutistoimisto AFP.

Aikaisin lauantaiaamuna suoritetussa operaatiossa irakilaisjoukot saivat haltuunsa muun muassa Husaybahin kaupungin seitsemän kilometrin päässä Ramadista.

Kyseessä oli ensimmäinen vastaisku sen jälkeen kun Isis valloitti Anbarin maakunnan pääkaupungin viime viikon sunnuntaina pitkien taistelujen päätteeksi.

"Husaybahin alue on nyt täysin hallussamme. Joukot jatkavat seuraavaksi vapauttamaan naapurikaupunki Jweibahin", kertoi paikallisen poliisin edustaja AFP:lle.

Anbarin maakuntaan on kerääntynyt kirjava joukko erilaisia taistelijaryhmiä, joiden suunnitelma on hyökätä yhdessä Isisiä vastaan ja pakottaa se perääntymään.

Isisiä vastustavaan rintamaan on liittynyt shiiataistelijoiden lisäksi paikallisia sunnitaistelijoita, jotka tuntevat ympäristön ja taistelumaastot paremmin kuin muualta kotoisin olevat shiiat tai Isisin taistelijat.

Takaisinvaltausoperaatioon on osallistunut myös paikallisia poliisijoukkoja ja sisäministeriön nopean toiminnan joukkoja.

Nopea toiminta on tarpeen kahdestakin syystä. Isisille ei haluta antaa aikaa rakentaa puolustusta tai kylvää ansoja Ramadin ympäristöön. Sen ei myöskään haluta etenevän alueella yhtään enempää.

Isis on työntynyt parhaansa mukaan kohti hallitsemaansa Fallujan kaupunkia sekä pyrkinyt saamaan haltuunsa Ramadin ja Fallujan välisiä alueita.

Yhdysvaltain johtama liittouma kertoi tehneensä Irakin hallituksen pyynnöstä ilmaiskuja Isisin tärkeisiin kohteisiin. Neljä 22 ilmaiskusta suunnattiin Ramadin lähelle, kertoo uutistoimisto Reuters.

Iskut kohdistuivat panssariajoneuvoihin ja taisteluasemiin. Liittouma iski myös viiteen Isisin kohteeseen Syyriassa.

Irakin pääministeri Haider al-Abadi pelaa uhkarohkeaa peliä pyytäessään shiiataistelijoita iskemään Isisiä vastaan Anbarissa.

Anbarin maakunta on sunnienemmistöinen, eivätkä kaikki asukkaat tue shiiataisteilijoita tai luota näihin. Myös pääministeri itse on shiia, joten on olemassa riski, että paikalliset tukevat mieluummin sunnimuslimien valtaa ajavaa Isisiä kuin oman hallituksensa puolella taistelevia shiioja.

Pääministeri luottaa siihen, että useimpien paikallisten mielestä ääri-islamilainen Isis on silti huonompi vaihtoehto.

Jopa 55 000 ihmistä on paennut Ramadista toukokuun aikana pääasiassa muualle Anbariin. Ramadin menettämistä pidettiin Irakin hallituksen pahimpana tappiona Isis-järjestöä vastaan sitten Mosulin valtauksen viime kesänä.

Isis hallitsee suurinta osaa Anbarin maakunnasta. Pelkona on, että se jatkaa länteen kohti Irakin pääkaupunkia Bagdadia ja etelään kohti Irakin shiiaenemmistöisiä osia.

Anbar on rajaprovinssi, jolla on yhteistä rajaa Syyrian, Jordanian ja Saudi-Arabian kanssa. Sen hallitseminen antaisi Isisille hyvän strategisen aseman myös noihin maihin nähden.

Syyriassa Isis eteni lauantaina Palmyran muinaiskaupungin museoon. Suurin osa esineistä oli ehditty piilottaa ja evakuoida.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat