Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mersumiehen katoaminen raivostutti murhatutkijat

Venäläisen oppositiojohtajan Boris Nemtsovin murhan tutkinnasta on vuotanut julkisuuteen paljon yksityiskohtia. Jäljet loppuvat Tšetšeniaan.

Ulkomaat
 
Tatjana Makejeva Reuters
Boris Nemtsovin murhasta syytetty Zaur Dadajev maaliskuussa Moskovan oikeustalossa. Murhan tilaajaa on etsitty Dadajevin tarinan perusteella.
Boris Nemtsovin murhasta syytetty Zaur Dadajev maaliskuussa Moskovan oikeustalossa. Murhan tilaajaa on etsitty Dadajevin tarinan perusteella. Kuva: Tatjana Makejeva Reuters

Kun venäläinen kansanedustaja Dmitri Gudkov istuu moskovalaisen pubin pöytään parlamenttitalon naapurissa, paikalla on kolmannes alahuoneen todellisesta oppositiosta. Oikeudenmukainen Venäjä -puolueesta erotettu Gudkov ja kaksi hänen kumppaniaan ovat viimeiset, jotka jaksavat vielä harata Kremliä tukevan duuman istunnoissa vastaan.

Gudkov tekee alkajaisiksi ennustuksen.

"Nykymeno kestää enintään vuoden tai kaksi", Gudkov sanoo. "Sitten ollaan risteyksessä, jossa on valittava poliittiset ja taloudelliset uudistukset. Muuten edessä ovat levottomuudet, vallankumous, ehkä sisällissota."

Gudkovin mukaan tähän on tultu siksi, että Venäjän presidentin Vladimir Putinin suunnitelmat ovat menneet sekaisin kolmen odottamattoman tapahtuman vuoksi.

Ensimmäinen niistä oli malesialaisen matkustajakoneen ampuminen Ukrainan ilmatilassa viime kesänä, toinen taas öljyn maailmanmarkkinahinnan romahdus. Kolmas oli oppositiojohtaja Boris Nemtsovin murha.

Niin, Nemtsovin murha. Vannoutuneimmatkaan Putinin venäläiset vihamiehet eivät jaksa väittää, että presidentti olisi murhan toimeksiantaja. Tämä johtuu siitä, ettei murhasta ollut presidentille mitään hyötyä.

Päinvastoin: murha on ajanut Putinin pattitilanteeseen.

Miten tässä näin kävi? Katsotaanpa, mitä murhatutkimuksista tiedetään.

Entinen varapääministeri ja niin sanotun järjestelmän ulkopuolisen opposition keulahahmo Boris Nemtsov suuntasi perjantaina 27. helmikuuta aamupäivällä Moskovan keskustasta Šeremetjevon lentokentälle. Kello 11 tuloaulaan saapui Nemtsovin ukrainalainen tyttöystävä Anna Duritskaja.

Pariskunta kulki autolla kohti Nemtsovin 170 neliön Moskovan-asuntoa, joka sijaitsee Malaja Ordinka -kadulla lähellä Tretjakovskin metroasemaa. Heidän autoaan seurattiin tutkinnan mukaan jo tuolloin kolmella eri ajoneuvolla, jotka vaihtoivat varjostusvuoroa keskenään.

Nemtsov lähti auton ja kuljettajan kanssa iltakahdeksaksi radiohaastatteluun, joka päättyi yhdeksältä. Hän meni suoraan Gum-tavaratalon kahvilaan, jossa Duritskaja odotti häntä.

Nemtsov lähetti auton ja kuljettajan tiehensä, joten varjostajille oli selvää, että kohde aikoo lähteä kotiin jalkaisin.

Illan tapahtumia on selvitetty valvontakameroiden, silminnäkijöiden ja telekuuntelutietojen perusteella. Tietoja on myös vuodettu venäläisiin tiedotusvälineisiin.

Television ykköskanavan tietojen mukaan murhaaja sai käskyn siirtyä murhapaikalle Moskovanjoen sillalle kello 23.22 eli juuri sillä hetkellä, kun Nemtsov ja Duritskaja lähtivät kahvilasta. Kello 23.29 murhaaja nousi rantakadulla sillan alla autosta ja kiipesi portaat ylös sillalle.

Kello 23.31 murhaaja ampui Nemtsoviin Makarov-pistoolilla viisi yhdeksänmillistä luotia. Neljä tappavaa luotia osui sydämeen, keuhkoihin ja maksaan, viides olkapäähän ilmeisesti uhrin jo kaaduttua maahan.

Murhaaja nousi paikalle tulleeseen ukrainalaisvalmisteiseen Zaz Change -henkilöautoon ja pakeni paikalta. Pakoauto löytyi pian Moskovan liepeiltä täynnä sormenjälkiä ja dna:ta.

Murhasta pidätettiin ripeästi viisi epäiltyä: itse ampujaksi epäilty Zaur Dadajev, hänen kaksi sukulaismiestään sekä kaksi muuta, kaikki Kaukasian miehiä.

Taannoin Moskovski Komsomolets -lehti paljasti, että sama porukka on tutkinnan mukaan väijynyt Nemtsovia hänen kotinsa liepeillä jo viime syyskuusta lähtien. Toisin sanoen tilausmurha oli pitkän prosessin tulos.

Tutkijoita näyttää kiinnostaneen aidosti myös murhan tilaaja. Zaur Dadajevin kuulusteluissa kertoman mutta sittemmin peruman tarinan perusteella tutkijat ryhtyivät etsimään Rusak-nimellä tunnettua "mersumiestä", joka olisi antanut Dadajeville aseen, määräykset ja rahaa. Mersumies tunnistettiin keväällä Ruslan Geremejeviksi.

Mersumies on työskennellyt Tšetšenian presidentin Ramzan Kadyrovin erikoisjoukkoihin kuuluvassa Sever-pataljoonassa varajohtajana ja komppanianpäällikkönä sekä murhasta epäillyn Dadajevin esimiehenä.

Mersu-Geremejevin setä Suleiman Geremejev on Tšetšenian tasavallan edustaja Venäjän parlamentin ylähuoneessa. Toinen setä, Vaha Geremejev, kuului jo Ramzan Kadyrovin isän Ahmed Kadyrovin henkivartijoihin.

Mersu-Geremejevin isän serkkuihin lukeutuvat Delimhanovin veljekset, joista miljonääri Adam Delimhanov kuuluu Venäjän parlamentin alahuoneeseen. Ruslan Geremejevin sanotaan työskennelleen miljonäärisukulaisen henkivartiostossa.

Ramzan Kadyrovin kerrotaan suositelleen aiemmin juuri Adam Delimhanovia seuraajakseen Tšetšenian presidenttinä. Velimies Alimbek Delimhanov on puolestaan Sever-pataljoonan entinen komentaja.

Mersumies näyttäisi siis kytkevän Nemtsovin murhan melko suoraan Tšetšenian omavaltaiseen presidenttiin Ramzan Kadyroviin.

Valitettavasti tutkijat eivät ole päässeet kuulustelemaan Geremejeviä. Hän vetäytyi tutkinnan alkuvaiheessa Tšetšeniaan Džalkan kylään, joka on sattumoisin Adam Delimhanovin syntymäpaikkakunta. Kadyrovin asemiehet eivät yksinkertaisesti päästäneet moskovalaisia tutkijoita epäillyn perään ennen kuin oli liian myöhäistä: Ruslan Geremejev on tiettävästi paennut maasta Turkin kautta jonnekin, kenties Abu Dhabiin.

Alkuperäisen mersumiehen kadottua tutkijat ovat koettaneet sovittaa "Rusakin" tuntomerkkejä toiseen henkilöön, mikä tuntuu luvalla sanoen hieman sijaistoiminnalta. Tutkintakomitean, sisäministeriön ja turvallisuuspalvelu FSB:n miehet ovat yksinkertaisesti raivoissaan.

Nämä niin sanotut silovikit ovat Putinin tärkeimpiä tukijoita, mutta toisaalta: Putinin valtaan nostama Ramzan Kadyrov on Tšetšenian rauhan takuumies, joka tuskin poistuu vallasta vapaaehtoisesti – klaaneineen ja asemiehineen.

Kansanedustaja Gudkov teki kuluneella viikolla aloitteen parlamentaarisesta tutkimuskomiteasta, joka alkaisi selvittää Nemtsovin murhaa. Perustuslakivaliokunta tyrmäsi esityksen, koska Gudkov oli ainoa allekirjoittaja: lain mukaan aloitteeseen tarvitaan 90 edustajan nimet.

"Yritin esittää parlamentaarista tutkimusta, koska se olisi voinut auttaa tämän murhan ratkaisemisessa", Gudkov sanoo brittipubin pöydässä. "Julkisuus olisi tuonut painetta."

Gudkovillekaan ei tuota vaikeuksia arvioida, mistä syyllinen löytyy.

"Tietysti Ramzan Kadyrov kontrolloi Tšetšeniassa kaikkea. Mutta demokraattina en halua syyttää ketään ennen oikeuden päätöstä."

Kansanedustajan mielestä presidentillä on vielä mahdollisuuksia pelata itsensä ulos pattitilanteesta.

"Putinia pelottaa Kadyrovin syrjäyttäminen, koska tätä pidetään alueen rauhan takaajana. Samalla tiedän, että Tšetšeniassa on keskiluokkaa ja rikkaita ihmisiä, jotka eivät halua taistella kenenkään puolesta. He ovat jo tottuneet rauhaan."

Pekka Hakala HS
Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat