Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Mustapartaiset miehet olivat vain metrien päässä" – Isis ajoi kymmenlapsisen perheen pakoon vuorille

Äärijärjestö hääti suuren jesidiperheen Pohjois-Syyriaan, jossa vallitsee hauras rauha

Ulkomaat
 
Hannu Pesonen
Isis selitettynä kolmessa minuutissa
Isis selitettynä kolmessa minuutissa
Mikä on jihadistijärjestö ja miten se toimii? Video näyttää, kuinka islamistit ovat vallanneet laajoja alueita Syyriasta ja Irakista. Toimittaja: Pipsa Palttala HS, grafiikka ja editointi: Uolevi Holmberg HS

"Jalasta pudonnut sandaali. Sen takia olimme kuolla."

Irakilaisen jesidiperheen pää Barakat Abdi Sylo kiihtyy yhä muistellessaan viime elokuun alun varhaisaamua.

Vaimo Wadha Khalaf Jerdo ja seitsemän kymmenestä pojasta kuuntelevat perheenisän kertomusta vakavina.

Ääri-islamilainen Isis-järjestö hyökkäsi viime kesän lopussa Irakin Sinjarin kaupunkiin ja sen ympäristöön. Sinjar on jesidikansan suurin asutuskeskus.

"Heräsimme aamuyöllä tulitukseen, joka vain yltyi. Tajusimme, että nyt Isis iskee."

Auringon noustua alkoi joukkopako kohti Sinjarvuoria. Ne ovat omintakeisen uskonsa takia vieroksuttujen jesidien perinteinen pyhä turvapaikka.

"Meillä ei ole autoa, joten vain juoksimme. Yhtäkkiä kuusivuotias Riyad sylissäni alkoi itkeä, että kenkä putosi. Kun käännyin takaisin koppaamaan sitä kadulta, näin kaksi Isisin soturia jo muutaman metrin päässä."

Mustapartaiset pyssymiehet juoksivat onneksi ohi, lähitalojen oville.

"Kuulin heidän huutavan, että asukkaiden on luovutettava aseensa ja tultava esiin."

Hannu Pesonen
Barakat Abdi Sylo (oik.) ja Wadha Khalaf Jerdo (kesk.) poikineen pelastuivat ensin vuorille ja sitten Syyriaan, kun Isis valtasi Sinjarin.
Barakat Abdi Sylo (oik.) ja Wadha Khalaf Jerdo (kesk.) poikineen pelastuivat ensin vuorille ja sitten Syyriaan, kun Isis valtasi Sinjarin.

Sylon perhe selvisi ensin vuorille yhdessä noin 50 000 jesidin kanssa. Matka päättyi tänne Syyrian kurdialueelle, Newrozin pakolaisleirille.

Perheellä oli onnea: Sinjarin valtaamisen jälkeen Isis murhasi satoja jesidejä ja otti joukoittain naisia seksiorjikseen.

Isisin tavoitteena on luoda Irakiin ja Syyriaan islamistinen valtio. Ryhmittymän väkivaltaiset otteet ovat ajaneet yli kaksi miljoonaa ihmistä kodeistaan ja pahentaneet jesidien ahdinkoa entisestään.

Jesidit ovat kurdin kieltä puhuva kansa, jonka uskonnossa on vaikutteita muun muassa kristinuskosta. Syyriassa ja Pohjois-Irakissa asuu noin 600 000–700 000 jesidiä.

Nyt jesidit ovat osa 14 miljoonan ihmisen pakolais- ja evakkoaaltoa. Irakin pitkä epävakaus, Syyrian sisällissota ja viimeksi Isisin raakuudet ovat työntäneet kansan eri puolille Lähi-itää.

Sinjarista paenneet jesidit saivat apua. Syyrian kurdien itsepuolustusjoukot YPG ja niiden tukija, Turkin kurdien asejärjestö PKK, avasivat jesideille turvakäytävän Isisin saartamilta vuorilta Syyrian kurdialueille.

"Ilman heidän väliintuloaan emme olisi hengissä", Sylo sanoo.

Sinjaria puolustaneen Irakin kurdihallinnon peshmergasotilaat raivasivat samanlaisen väylän Irakin Kurdistaniin, mutta heitä Sylo ei kiittele.

"Luulimme heidän suojelevan meitä, mutta he pakenivatkin yöllä ennen valtausta."

Vain harvat jesidit ovat palanneet Sinjariin, vaikka YPG, PKK ja peshmergat ovat pitäneet aluetta hallussaan joulukuusta lähtien. Newrozin leirillä on yhä yli 5 000 jesidiä, ja telttarivit täplittävät rinteitä myös Irakin puolella.

"Talomme on kuulemma raunioina niin kuin koko Sinjar", sanoo kunnanvirastossa työskennellyt Sylo.

"Täällä sen sijaan olemme turvassa."

Kurdien itsehallintoalue Rojava on pysynyt Syyrian sisällissodan ajan melko rauhallisena paikkana, jossa eri kansanryhmät ovat kyenneet elämään rinnakkain.

Rauha on kuitenkin hauras ja kapea. Rojavan kolmen alueen välissä on Isisin ja Syyrian hallituksen joukkoja. Eturintama päivittäisine yhteenottoineen on kaikkialla vain muutaman kymmenen kilometrin päässä.

Paremman puutteessa Rojavakin riittää. Vajaan parin miljoonan asukkaan alue majoittaa satojatuhansia pakolaisia, jotka ovat saapuneet lähinnä muualta Syyriasta.

"Olemme äärirajoilla. Emme saa kansainvälistä apua juuri lainkaan, koska Turkki on sulkenut siltä rajamme", sanoo suurimman alueen Ciziren ulkopolitiikasta vastaava Abdulkarim Omar.

Isisin aluevaltausten on pelätty kitkevän muutenkin ahtaalle ajetun jesidikulttuurin pysyvästi syntysijoiltaan. Sylo ei usko tähän.

"Tulemme aikanaan takaisin. Ei Isisin kaltainen islamin irvikuva sille mitään mahda."

Hannu Pesonen
Derik

Hannu Pesonen
Noin kaksituhatta Sinjarvuorilta pelastettua jesidilasta on viime elokuusta asti asunut Syyrian kurdialueilla Newrozin pakolaisleirillä.
Noin kaksituhatta Sinjarvuorilta pelastettua jesidilasta on viime elokuusta asti asunut Syyrian kurdialueilla Newrozin pakolaisleirillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat