Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmisoikeussopimuksista tinkiminen ei ole tavatonta

Myös Suomi voisi poikkeustilanteessa tinkiä sopimuksista, sanoo professori

Ulkomaat
 

Ukrainan parlamentti päätti torstaina, että maa jättää noudattamatta joitain kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin kirjattuja artikloja.

Kyseessä ovat YK:n kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskeva yleissopimus sekä Euroopan ihmisoikeussopimus, jotka eivät enää pätisi kokonaisuudessaan Itä-Ukrainan alueella.

Kohdat koskevat erityisesti vangitsemista, oikeudenkäyntiä ja yksityisyyden suojaa.

Kansainvälisen oikeuden emeritusprofessorin Lauri Hannikaisen mukaan sopimusten noudattamatta jättäminen on harvinaista muttei tavatonta. Niin voitaisiin tehdä erittäin poikkeuksellisessa tilanteessa myös Suomessa, Hannikainen kertoo.

"Jos vaikkapa jokin maa käyttäisi laajamittaista sotilaallista voimaa Suomea kohtaan tai Suomessa alkaisi laajemmilla alueilla näkyä outoihin univormuihin sonnustautuneita aseistettuja joukkoja, samaan tapaan kuin Krimillä niin sanottuja pieniä vihreitä miehiä."

Ensin Suomessa harkittaisiin, riittävätkö normaalit oikeuksien rajoittamiset. Maa voi rajoittaa esimerkiksi liikkumisvapautta, kokoontumisvapautta ja ilmaisunvapautta niin, ettei sen tarvitse samalla jättää noudattamatta kansainvälisiä sopimuksia.

Jos nämä rajoitukset eivät riitä, voidaan julistaa kansallinen hätätila. Kun se on julistettu, Suomi voisi ilmoittaa, ettei aio noudattaa joitakin sopimuksen osia.

Ukrainan seuraava askel lieneekin se, että maa esittelee asiansa Euroopan neuvoston pääsihteerille ja YK:n pääsihteerille. Perustelujen on oltava hyvät, ja Ukrainan on määriteltävä erittäin tarkkaan, mitä kohtia se aikoo jättää noudattamatta.

Jotta sopimuksia voi jättää noudattamatta, maassa on oltava voimassa hätä- tai poikkeustila. Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk julisti tammikuussa hätätilan Donetskiin ja Luhanskiin sekä varoitustilan koko maahan.

Hätätilailmoitus kansainvälisille järjestöille riittää perusteeksi jättäytyä pois joistakin sopimuksen osista. Erikseen ei tarvitse kysyä lupaa, kertoo Helsingin yliopiston yleisen oikeustieteen professori Kaarlo Tuori.

Ukrainassa Donetskin ja Luhanskin alueilla vallitsee nyt tilanne, jossa Suomessa voitaisiin julistaa puolustustila. Puolustustilalaki on Suomen lainsäädännössä kriisiajan poikkeuslaki.

Suomen puolustustilalaissa voidaan antaa muun muassa turvallisuusvaltuuksia sekä taloudellisia ja sotilaallisia valtuuksia alemmille viranomaisille, kuten turvallisuusvaltuuksia poliisilaitoksen poliisipäällikölle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat