Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaalit ravistelivat Espanjaa

Valtapuolueet kärsivät tappioita aluevaaleissa, kun tulokkaiden kannatus kasvoi

Ulkomaat
 
Andrea Comas Reuters
Podemos-puolueen johtaja Pablo Iglesias äänesti Madridissa sunnuntaina. Vasemmistolainen Podemos on toinen puolueista, jotka muuttavat Espanjan poliittista kenttää.
Podemos-puolueen johtaja Pablo Iglesias äänesti Madridissa sunnuntaina. Vasemmistolainen Podemos on toinen puolueista, jotka muuttavat Espanjan poliittista kenttää. Kuva: Andrea Comas Reuters

Espanjan poliittinen kenttä koki sunnuntaina muutoksia, kun alue- ja kuntavaalit toivat puoluekartalle kaksi uutta nimeä.

Vaalipäivä tarjosi kylmää kyytiä Espanjan pitkäaikaisille valtapuolueille, oikeiston kansanpuolueelle ja vasemmiston sosialisteille. Kun äänistä oli myöhään sunnuntai-iltana laskettu 80 prosenttia, kansanpuolue oli saamassa huonoimman tuloksensa yli 20 vuoteen, vaikka näyttikin pysyvän suurimpana puolueena, kertoi uutistoimisto Reuters.

Kansanpuolueen arvioitiin saavan 26,5 prosenttia äänistä, yli kymmenen prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuonna 2011. Sosialistit olisivat arvioidulla 25,5 prosentillaan toisena.

Ovensuukyselyjen perusteella kaksipuoluejärjestelmä oli murenemassa, kun uudet puolueet, vasemmistoradikaali Podemos ja keskustaliberaali Ciudadanos, menestyivät eri puolilla Espanjaa. Äänestysprosentti oli 49,8 eli lähes sama kuin vuonna 2011.

"Kansanpuolue ja sosialistit puolustavat valta-asemaansa, joka on tähän asti sallinut niiden vaihdella keskenään vallassa yli 30 vuoden ajan", arvioi sanomalehti El País vaalipäivänä.

Podemos ja Ciudadanos nousivat varteenotettaviksi tekijöiksi vasta viime vuonna. Molempien suosiota on siivittänyt karismaattinen johtaja.

"Tämä on historiallinen kampanja, joka muuttaa Espanjan poliittisesti, aivan kuten siirtymän aikaan", julisti Ciudadanosin johtaja Albert Rivera vaalien alla. Tällä hän tarkoitti Espanjan 1970-luvun muutosta oikeistodiktatuurista demokratiaan.

Sunnuntaina oli jaossa valtaa itsehallintoalueilla ja 8 100 kunnassa. Espanjan poliittisessa järjestelmässä maa on jaettu seitsemääntoista itsehallintoalueeseen, joista kolmetoista äänesti sunnuntaina.

Näistä kolmestatoista kymmentä johtaa nyt kansanpuolue. Konservatiivien kansanpuolue ja sen johtaja, Espanjan pääministeri Mariano Rajoy saattaakin olla vaalien suuri häviäjä, vaikka kansanpuolue oli säilyttämässä suurimman puolueen asemansa.

Vaalituloksella on sikälikin suuri merkitys, että Espanjassa järjestetään joulukuuhun mennessä parlamenttivaalit.

Sunnuntain vaalien seurauksena monella Espanjan itsehallintoalueella joudutaan luultavasti turvautumaan koalitiohallituksiin. Toisin kuin Suomessa, Espanjassa ei ole koalitiohallitusten perinnettä.

Monella Espanjan alueella lienee tiedossa tuskallisia hallitusvääntöjä. Tästä on saatu esimakua Andalusiassa, jossa vaalit järjestettiin maaliskuussa. Vaalivoittaja sosialistit ei ole kyennyt vieläkään muodostamaan aluehallitusta.

Espanjan puoluemullistuksen taustalla on pitkään jatkunut talouskriisi ja äänestäjien turhautuminen lukuisiin korruptioskandaaleihin.

Espanjaa piinaa edelleen suurtyöttömyys. Työttömyysaste on 24 prosenttia, ja nuorisotyöttömyys on vielä kaksin verroin pahempi.

Uudet puolueet Podemos ("Me voimme") ja Ciudadanos ("Kansalaiset") ovatkin kampanjoineet tuomitsemalla vanhan poliittisen eliitin.

"Madridilaiset, näyttäkää punaista korttia niille ylimielisille!" julisti Podemosin johtaja Pedro Iglesias lopettaessaan kampanjoinnin perjantaina maan pääkaupungissa.

Espanjan poliittisen järjestelmän murros ei ole ainutlaatuinen talouskriisin riivaamassa Euroopassa. Espanjaa seurataan kuitenkin erityisen tarkasti, koska se on 46 miljoonan asukkaan maa ja euroalueen neljänneksi suurin talous.

Protestipuolueet ovat sekoittaneet perinteisten puolueiden pakkaa lukuisissa muissakin Euroopan maissa. Tunnetuin esimerkki lienee Kreikka: puoluekartta on uudistunut täysin, ja tammikuun vaaleissa valtaan nousi vasemmistoradikaali Syriza.

Syrizaa ja Podemosia voi luonnehtia sisarpuolueiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat