Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Malesiasta löytyi useita joukkohautoja

Haudoissa uskotaan olevan satoja siirtolaisia, ja niitä voi löytyä lisää

Ulkomaat
 
Joukkohautoja löytyi toukokuun alussa myös Thaimaasta.
Joukkohautoja löytyi toukokuun alussa myös Thaimaasta.

Kaakkois-Aasian siirtolaiskriisi paljastui sunnuntaina suuremmaksi tragediaksi kuin tähän asti on tiedetty. Malesian viranomaiset ilmoittivat löytäneensä joukkohautoja ja vankileirejä, joiden epäillään liittyvän ihmissalakuljetukseen.

Maan sisäministeri Ahmad Zahid Hamidi kertoi, että löydöt tehtiin lähellä Thaimaan rajaa sijaitsevissa kaupungeissa ja kylissä. Hän ei kertonut löydettyjen ruumiiden määrää.

Sisäministeri arvioi sunnuntaina, että löydetyt leirit ovat olleet toiminnassa ainakin viisi vuotta. Hän uskoo myös, että joukkohautoja paljastuu vielä lisää.

Mediatietojen mukaan joukkohautoihin arvellaan päätyneen satoja siirtolaisia, jotka olivat saapuneet maahan Myanmarista ja Bangladeshista.

Utusan Malaysia -lehden mukaan hautoja olisi kolmekymmentä. Ne sijaitsevat kahdessa eri paikassa Perlisin osavaltiossa maan pohjoisosissa, lehti kertoi.

Star-lehden mukaan jo yhdestä haudasta olisi perjantaina löytynyt lähes sata ruumista.

Pohjois-Malesia kuuluu ihmissalakuljettajien reitteihin, joilla kulkee etenkin rohingya-vähemmistöön kuuluvia pakolaisia. Islaminuskoiset rohingyat pakenevat buddhalaisesta Myanmarista, jossa heitä syrjitään yleisesti. Bangladeshista taas lähdetään tyypillisesti työn perässä.

Myanmar pitää rohingya-vähemmistöön kuuluvia Bangladeshista tulleina siirtolaisina. Siksi suurin osa rohingyoista on valtiottomia eli heillä ei ole minkään maan kansalaisuutta.

Toukokuun aikana myös Thaimaasta on löytynyt joukkohautoja, joiden poliisi uskoo liittyvän tuoreimpaan löydökseen.

Malesiaan ja Indonesiaan on tullut toukokuussa yli 3 000 siirtolaista. Thaimaa alkoi suhtautua erityisen tiukasti ihmissalakuljetukseen maareittejä pitkin.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon joutuikin vetoamaan toukokuussa Andamaanienmeren valtioihin, jotka ovat olleet haluttomia pelastamaan lautoilla ajelehtivia bangladeshilaisia ja rohingyoihin kuuluvia pakolaisia.

Maiden linja merellä ajelehtivia siirtolaisia kohtaan on viikon aikana lieventynyt, ja BBC:n mukaan Myanmar pelasti perjantaina ensimmäisen lautan.

Viime keskiviikkona satoja rohingyoita pelastettiin mereltä Indonesiaan. Myös Malesia on luvannut osallistua etsintöihin. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan pakolaisvirta Myanmarista kiihtyi alkuvuodesta.

Osa pakolaisista on joutunut viettämään merellä kuukausia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat