Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pirullisista suklaa-Putineista tuli hitti Ukrainassa

Ukrainalaisissa suklaissa Venäjän presidentillä on pommi, pakkopaita, Napoleon-hattu tai pirunsarvet

Ulkomaat
 
Vihatun Putinin voi Ukrainassa syödä - suklaana!
Vihatun Putinin voi Ukrainassa syödä - suklaana!
Lvivissä toimiva pieni suklaatehdas valmistaa syötäviä Putin-veistoksia, joilla on pommeja ja rynnäkkökivääreitä käsissään. Joissakin versioissa Putinilla on pirunsarvet tai Napoleon-hattu päässään. Toimittajat Jussi Niemeläinen HS ja Kalle Koponen HS, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS

LVIV. Joskus hittituote syntyy vähän yllätyksenä.

Niin kävi runsas vuosi sitten Ukrainassa käsityönä suklaata valmistavassa Lvivin suklaaverstaassa. Tuolloin siellä päätettiin alkaa tehdä suklaasta pieniä Vladimir Putineita.

"Ensimmäinen erä Putineita vietiin käsistä viidessä minuutissa", muistelee suklaamestari Andri Bakaitšuk ensimmäisiä noin 15-senttisiä suklaaukkoja, jotka näyttävät Venäjän presidentiltä.

Kalle Koponen HS
Suklaamestari Volodymyr Kreminets valmistaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin näköisiä suklaahahmoja Ukrainan Lvivissä.
Suklaamestari Volodymyr Kreminets valmistaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin näköisiä suklaahahmoja Ukrainan Lvivissä.

Idea syntyi pian sen jälkeen kun entinen presidentti Viktor Janukovytš oli paennut ja hänen hallintonsa oli kukistunut. Kolme kuukautta Kiovan keskustassa jatkuneet mielenosoitukset olivat muuttuneet verilöylyksi, ja vähän ajan kuluttua Venäjä miehitti Krimin niemimaan.

Tavoitteena ei siis ollut tehdä kovin imartelevaa suklaaukkoa.

"Mallissa Putin pitää pommia selkänsä takana", Bakaitšuk kertoo.

Alkuperäinen malli on yhä tuotannossa ja myynnissä, mutta kovan kysynnän vuoksi valikoimaan on lisätty uusia malleja.

Eräässä pienikokoisemmassa mallissa Napoleon-hattuinen Putin on pakkopaidassa. Toisessa hänellä on vanhanaikainen konepistooli.

Tuoreimmassa mallissa Putinin päästä kasvavat pienet pirunsarvet ja hänellä on häntä.

"Viides malli on niin sanotusti aikuisten versio. Sitä saa vain tilauksesta", Bakaitšuk sanoo ja nauraa.

Lvivin suklaaverstaan ilkeät suklaa-Putinit ja niiden kysyntä kertovat tunnelmista Ukrainassa, jonka itäosissa sota on jatkunut helmikuisesta tulitauosta huolimatta yli vuoden. Se on vaatinut jo yli 6 100 uhria.

Napoleon-Putin pakkopaidassa.
Napoleon-Putin pakkopaidassa.

Suklaaverstas taas on kuin kuva siitä, mitä Ukrainasta saattaa joskus tulla, jos suuret suunnitelmat ja puheet toteutuvat.

Yhtiö perustettiin kuusi vuotta sitten, kun kaksi belgialaisessa suklaatehtaassa oppia hakenutta lviviläistä palasi kotiin. Alkuun suklaata myytiin kadunkulman kojussa, mutta nyt yhtiöllä on jo 26 myymälää ja kahvilaa eri puolilla Ukrainaa.

Lisäksi yhtiöllä on kolme paikkaa Puolassa. Suunnitelmissa on avata liike myös Kiinaan.

Tällaista yrittäjyyttä Ukraina tarvitsisi. Se vaatii kuitenkin hurjaa sitkeyttä, sillä tien raivaaminen ei ole helppoa korruption ja laajan mutta epäselvän lainsäädännön viidakossa.

Yhtiön lippulaivamyymälä on Serbiankadulla Lvivin vanhassakaupungissa. Vanhan talon katutasossa valmistuvat myös suklaa-Putinit kymmenien muiden tuotteiden ohella.

Toisen kerroksen myymälässä Putinit ovat takaseinällä omassa hyllyssään. Enää hyllyä ei tarvitse täyttää edes päivittäin, mutta kysyntä on silti tasaista.

Osa jättää edelleen suklaa-Putinit ostamatta periaatesyistä. Yksi heistä on Lviviin vierailulle tullut Marina Smitšek.

"Suklaa on makeinen ja miellyttävä nautinto. Sen yhdistäminen Putiniin ei ole mielestäni oikein", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat