Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syriza on yhä Kreikan suosituin puolue

Ulkomaat
 

Vasemmistolainen Syriza sai Kreikassa vaalivoiton lupaamalla suuria uudistuksia ja helpotusta köyhtyvien kansalaisten ahdinkoon. Neljän kuukauden jälkeen osasta lupauksia on tingitty, mutta se on silti edelleen noin 36,5 prosentin kannatuksellaan selvästi Kreikan suosituin puolue.

Syriza sai vaaleissa noin 36 prosenttia äänistä, mutta kannatus jatkoi kasvua vaalien jälkeenkin ja oli maaliskuussa jopa 48 prosenttia. Nyt se on pudonnut takaisin vaalien tasolle.

Seuraavaksi suosituinta puoluetta, Uutta demokratiaa, äänestäisi nyt 15,5 prosenttia kreikkalaisista.

"Ihmiset ymmärtävät, ettei kaikki muutu 4–5 kuukaudessa. He ovat olleet yllättävän kärsivällisiä", kuvailee Ateenan yliopiston politiikan tutkimuksen professori Michalis Spourdalakis.

Helmikuussa, kun Syriza aloitti neuvottelut Kreikan velkajärjestelyistä, yli 80 prosenttia kreikkalaisista tuki sen linjaa ja tapaa neuvotella velkojien kanssa. Nyt luottamus on laskenut noin 60 prosenttiin. Ajankohdasta ja kyselystä riippuen se on käynyt jo alle 50 prosentissa.

"Neuvottelutuloksiin nähden se voisi olla vieläkin matalampi, mutta tässäkin ihmiset tuntuvat olevan kärsivällisiä. He ymmärtävät, ettei tällaisia neuvotteluja ole käyty koskaan ennen", Spourdalakis sanoo.

Spourdalakisin mukaan kreikkalaiset tiedotusvälineet ovat hyökänneet puoluetta vastaan ja vaatineet neuvotteluilta nopeita tuloksia, mikä on osin heijastunut myös kansalaisten odotuksiin.

"Tärkeintä tuntuu olevan se, että sopimus saadaan aikaan – ei niinkään se, mikä on lopputulos."

Kysymys kuuluukin, kuinka kauan kreikkalaisilla riittää kärsivällisyyttä odottaa, että suuret muutokset toteutetaan.

Ennen vaaleja Syriza lupasi nostaa minimipalkan 580 eurosta 751 euroon. Helmikuussa mutta pääministeri Alexis Tsipras ilmoitti, että korotusta siirretään siten, että osa siitä toteutetaan syksyllä ja osa ensi vuonna. Ilmoitus herätti huolta, mutta Spourdalakiksen mukaan ihmiset uskovat yhä, että lupaus pitää.

Lupaukset köyhien perheiden auttamisesta halvalla tai ilmaisella sähköllä sekä ruoka-avulla on osittain pantu toteen.

Sen sijaan niin sanottu Enfia-vero, joka rokottaa erityisesti tonttien ja kiinteistöjen omistajia, on edelleen voimassa. Syriza lupasi poistaa laajalti inhotun veron, mutta saattaa joutua perumaan lupauksensa ainakin osittain. Syriza pääsi valtaan siksi, että sen onnistui saada äänestäjiä myös keskiluokasta. Enfian poisto oli lupaus nimenomaan keskiluokalle.

Myös valtion omaisuuden yksityistäminen on kipeä asia. Monet Syrizaa äänestäneet odottivat, että valtio vetäytyisi edellisen hallituksen aloittamista, kesken olevista kaupoista, kuten satamien tai lentokenttien yksityistämisestä. Ilmeisesti suurin osa aiotaan kuitenkin viedä loppuun, vaikka uusia prosesseja ei aloitettaisikaan.

Uudistuksia on tehty myös koulutusjärjestelmässä, työmarkkinapolitiikassa ja terveydenhoidossa. Terveydenhoidon uudistukset ovat toistaiseksi melko pieniä, mutta Spourdalakis pitää todennäköisenä, että suurempia päätöksiä on odotettavissa. Nyt on esimerkiksi poistettu viiden euron sairaalamaksu. Se on vielä kaukana tavoitteesta, sillä ennen vaaleja Syriza väläytteli ilmaista terveydenhuoltoa työttömille, joilla ei ole sairausvakuutusta.

Spourdalakisin mukaan Syrizan äänestäjille oli jo ennen vaaleja selvää, etteivät kaikki sen lupaukset toteudu ainakaan ensimmäisen vuoden aikana tai ehkä ollenkaan. Sellainen on vaalilupausten luonne. On kuitenkin joitain asioita, joista puolue ei voi tinkiä menettämättä kreikkalaisten luottamusta.

"Ensinnäkin velkaneuvotteluja on jatkettava, ja ennen pitkää niistä on saatava tuloksia", Spourdalakis listaa. Selvä valtaosa kreikkalaisista haluaa pysyä sekä rahaliitossa että EU:ssa, eivätkä väläyttelyt Kreikan heittämisestä ulos rahaliitosta miellytä. Työmarkkinapolitiikkaa on pakko uudistaa ja työntekijöiden oikeuksista on pidettävä kiinni. Ja eläkkeet – niihin ei saa kajota. Loppuvuodesta nähdään, toteutuuko köyhille eläkeläisille luvattu jouluraha.

"Mutta siihen mennessä on tapahtunut jo paljon asioita, jotka eivät vaikuta ainoastaan Syrizan vaan koko Kreikan tulevaisuuteen", Spourdalakis uskoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat